Hírlevél
BEMUTATKOZÁS SZERVEZETEINK AKTUALITÁSOK ESEMÉNYEK TAGSZERVEZETEINKTŐL GALÉRIA LINKEK ELÉRHETŐSÉG DÍJAZOTTAK GÁLÁK
AKTUALITÁSOK
Több ezer résztvevő a Szövetség második félévi programjain    
Általános | 2014.11.24.
Szövetségünk hagyományainak megfelelően első félév a kistérségi rendezvényeké volt. A második félév pedig a megyei programok sorozata. Az idén az Idősek Hónapja különösen sok és színes programot kínált. 2014 második félévében hét megyei szintű rendezvényt szerveztünk nagy sikerrel, melyeken több ezer szépkorú tagunk vett részt. A szűkös anyagiak feltételek ellenére sokszínű és gazdag volt ez a programsorozat. Szövetségünknek sikerült biztosítani az anyagi hátteret. Jó érzés, hogy saját lábon állva senkitől sem függve működtünk és működünk. Kedves Látogatónk! Szakítva az elmúlt évek hagyományaival egy anyagon belül tájékoztatjuk Önt az elmúlt félév sok programjáról. Ezek mindegyikéről a GALÉRIÁBAN fényképes beszámolót is láthat, ha átkattint oda. Érdemes!

A versenyszellem felülírta a kort!

Második féléves programsorozatunkat, hagyományosan egy sportrendezvénnyel a „Reuma Kúra 2014” Szépkorúak Megyei Sportnapjával indítottuk augusztus hónapban. A négy évvel ezelőtt újra életre hívott játékos sportvetélkedő ezúttal is közel háromszáz sportszerető szépkorú társunkat késztette arra, hogy mint eddig mindig a hetesi sportcentrumban átmozgassák ízületeiket, izmaikat és más csapatokkal összemérjék erejüket és ügyességüket. Tizennyolc hat fős csapat vállalkozott arra, hogy nyolc versenyszámban megmérkőzzenek egymással. Ezúttal egy a lexikális tudást és memóriát megmozgató szellemi sport totót is beiktattunk a versenyszámok sorába. A csapatokban túlsúlyban lévő nők ezúttal is bizonyították, hogy a sokadik X-en túl is erősek, kitartóak és lelkesek! A versenyszellem felülírta a kort!

A 2012 évi győztes Kaposvári Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományúak Klubja csapat visszahódította az első helyet. Az igazi meglepetést Somogysárdi Ezüstfenyő Nyugdíjas Klub hatos „fogata” okozta. Ők dobogó második fokára egy „vegytiszta” női csapat a állhattak fel.

Öt egyéni versenyszámban is összemérhették erejüket és ügyességüket az „veterán reménységek”. Különösen népszerű volt a nők körében a sodrófa hajítás, ahol elsősorban nem a távolság számított, hanem a pontos célzás. Sokan adtak tanácsot, hogy kit képzeljen a versenyző a célkeresztbe.

A rönkhajítás, a nők és férfiak körében egyaránt nagyon kedvelt volt. Különösen izgalmas volt ebben a versenyszámban a sokszínű technika.

Többen is elárulták, hogy kifejezetten erre a versenyszámra és a sodrófa célba dobásra „gyúrtak”.

Az energia veszteséget a verseny végén babgulyás és tejfölös lángos pótolta.

Akinek nem jutott érem, vagy kupa, az sem bánkódott, mert itt is érvényes volt az olimpiai szellem: „ nem az eredmény, hanem a részvétel a fontos”. Résztvevők pedig ezúttal is több százan voltak!

 

„Receptre” felírt bulik

Több mint harminc, pontosan harmincegy éves múltra tekint vissza a szépkorúak balatoni táborozása az „Őszi Napfény”, két év óta új névvel, de jogutódként az „Ezüst Nyár” Somogyi Szépkorúak Tábora.

Szeptember első felében száz nyugdíjas társunk töltött el hat nagyon izgalmas és mozgalmas napot Balatonszemesen egy ifjúsági üdülőben. Kicsit a régi kiszes időkre emlékeztető „retró” körülmények sokakban idézték fel ifjúságuk pajzán emlékeit. Voltak olyan táborozók, akik már annó, fiatal korukban is eltöltöttek egy-két szép hetet ebben a táborban. Persze azóta a feltételek jobbak lettek!

Ma már azért az emeletes ágyak felső szintjére nem merészkedett fel senki!

A hagyományos programok mellett új igényként minden nap húsz perces reggeli tornával indult a program, melyen minden alkalommal nagy volt a részvétel. Persze minden este a táborvezetés által „receptre” felírt bulik látogatottságát semmilyen program nem írta felül.

Minden napra jutott néhány izgalmas esemény! Különböző szórakoztató és ismeretbővítő foglalkozások - háziorvossal, plébánossal történő jóízű beszélgetések -. Izgalommal várta mindenki a Tihanyba szervezett hajókirándulást, a szalonnasütést, a tábor királyának megválasztását, a ki-mit-tud-ot. És még lehetne sorolni azt a sok programot, amellyel  Kovács Margit és segítői meglepték a táborlakókat.

A búcsú esten, már a következő évi tábort kezdték el tervezni, szervezni.

„Jövőre veletek és még másokkal ugyanitt!” - köszöntek el egymást ölelgetve!

 

Fellépő, majd fürdő ruhában

A tamási termálfürdő népszerűsítésének nem titkolt szándékával is nagyszerű kezdeményezést tett a fürdő vezetése. Hagyományteremtő szándékkal szeptember 24-re meghirdette és megszervezte az I. Dél Dunántúli Nyugdíjas Klubok Kulturális Találkozóját. Elsősorban Baranya, Somogy és Tolna megyéből várták a fellépő és résztvevő klubokat. Szövetségünk is megkapta a felhívást, melyre az első alkalomhoz képest szép számmal voltak jelentkezők, akik aztán több műsorszámmal is felléptek a majd négyórás rendezvényen.

Jóleső érzés volt tapasztalni, hogy a somogyi fellépők képezték a műsor derékhadát. A legtöbben tőlünk érkeztek és a legtöbb műsorszámot is a mi szervezeteink mutatták be.

A jól szervezett rendezvényt a házigazdák kezdetnek szánták. Szeretnék, ha folyamatosan bővülő részvétellel minden évben találkoznának a Dél-Dunántúli Régió szépkorú szervezetei egy kulturális gála keretében, amely alkalmat ad arra, hogy a három megye nyugdíjasai jobban megismerjék egymást és baráti kapcsolatok alakuljanak ki a klubok, egyesületek között.

A műsorok után sokan ruhát cseréltek. A fellépő ruha helyett a továbbiakban a fürdőruha lett az öltözet és a nagyszerű feltételekkel rendelkező termálfürdő gyógyító vizében sokan nyertek gyógyírt sajgó ízületeikre, reumájukra.

A kellemes nap végén már sokan tervezték, hogy a jövő esztendőben is résztvevői lesznek a találkozónak.

 

Kuruc toborzótól a közelmúlt menetdalokig

Szövetségünk kiemelkedő kulturális tevékenységén belül is megkülönböztetett figyelmet fordít a hagyományőrzésre, hagyományápolásra. Fontosnak tartjuk azon értékek ápolását, átadását, amelyek sajnos egyre kevésbé kapnak figyelmet a mindennapi eletünkben. Ilyen megőrzendő értéknek tartjuk a katonadalokat, melyek egy sajátos zenei értéket hordoznak és e speciális „műfajon” keresztül mutatják be Magyarország  történelmi korszakait.

2013-ban Szövetségünk Taszár művelődési házában először rendezte meg a Katonadalok I. Somogy Megyei Találkozóját. A Szövetség elnöksége úgy gondolta, hogy méltó emléket állít Somogy megye katonai hagyományainak.

Az első katonadalos találkozó várakozáson felüli sikeréből kiindulva, az elnökség egyhangúlag úgy döntött, hogy ebből hagyományt teremt, bevonva ebbe a honvédséget is. A rendezvény állandó helyszíne pedig a korábban nagy katonai múlttal rendelkezett Taszár község lesz.

Úgy tudjuk, hogy az eddig megrendezett katonadalos találkozók szervezői minden esetben a katonai nyugdíjas szervezetek voltak, melyekhez civilek is csatlakoztak. Olyan rendezvény azonban még nem volt, amelyet egy civil civil szervezet hívott volna életre.

E találkozó megítélésünk szerint jelentősen hozzájárul ahhoz a gazdag katonadal kincs ápolásához, újak felkutatásához, amely a magyar egyetemes kultúra egy speciális de fontos része.

Idén szeptember 27.-én rendeztük meg a Somogyi Szépkorúak II. Katonadalos Találkozóját az elképzeléseinknek megfelelően a taszári művelődési házban.

A várakozást is felülmúlva több mint ötszáz résztvevője volt a rendezvénynek. A 26 műsorszám bemutatása során több mint négyszázan léptek színpadra.

A dalok több évszázadot átöleltek át. Az elhangzó katonadalok sorában időbenlegmesszebb Rákóczi korába nyúltak vissza. Sokan tűzték műsorukra a 48-as katonadalokat, toborzókat. Sok nagyon szép és keserves katonanótával emlékeztek az első és második világháború harcaira, szenvedéseire eseményeire az otthon maradt családokra.

A rendezvény különlegesen szép és megható percei voltak a Törökkoppányi Nyugdíjas Klub  műsora akik versekkel, dalokkal emlékeztek meg  Magyarország haderőiben valaha szolgált katonákra, és azokra az áldozatokra, akik életük feláldozásával írták be nevüket a magyar történelembe. Emlékeztünk az 1848 - 49- es polgári forradalom és szabadságharc 165. évfordulója alkalmából a pákozdi csata hőseire.

Különleges és torokszorító volt hallgatni a hadifogoly táborokban született hazavágyó, keserves dalokat, ezzel is  emlékezve a fogságba esett katonákra, akik közül sokan soha nem tértek haza.

Sok hangulatos menetdal is elhangzott, melyből az ismerteket együtt énekelte a közönség a fellépőkkel.

A Szövetség elnöksége elképzelésének megfelelően sikerült a honvédséget is bevonni a rendezvénybe. A Kaposvári Helyőrségi Fúvószenekar térzenével fogadta a találkozóra érkezőket, majd a színpadon is nagy sikerrel mutatkoztak be sokszínű és igényes műsorukkal.

Hála a honvédség vezetőinek és a sok támogatónak, a 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred logisztikusainak, szakácsainak köszönhetően igazi tábori „gulyás ágyúban”, hamisítatlan katonai babgulyással lephettünk meg minden résztvevőt.

Nagyszerűen sikerültez a második találkozó is, ami arra ösztönöz bennünket, hogy még tovább bővítsük és gazdagítsuk a jövő évi találkozót.

Mindenkinek köszönjük, aki a rendezvény sikeréhez bármi módon hozzájárult.

 

Komaasszony! Hallotta, hogy….

Hagyományteremtő szándékkal rendezte meg november 08.-án Niklán a Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetsége a Szépkorúak Megyei Hagyományőrző és Színjátszó Találkozóját. A Szövetség Idősek Hónapját lezáró rendezvényén tizenkilenc produkciót látott a több száz fős közönség. A Szövetség tavaszi kistérségi kulturális bemutatóinak legjobb előadásai kerültek színpadra.

A vidám színdarabok, bohózatok, jelenetek mellett hamisítatlan falusi népi hagyományok is színpadra kerültek. A Fiadi „Ezüstfenyő” Nyugdíjas Klubban nagy hagyománya van a régi hagyományos falusi élet egy egy közösségi eseménye bemutatásának, amikor összejönnek rokonok, barátok segíteni egymásnak, vagy valami örömteli eseményt megünnepelni. Két ilyen eseményt mutattak be. Paszita, komatál és a kukorica kobzást.

A hosszú téli esték egyik fontos foglalatossága volt a tollfosztás. Összegyűlt a rokonokság, barátok, szomszédok, kicsik és nagyok. Ez az esemény alkalmat adott az éneklésre, a viccelődésre, a kacérkodásra, és persze a pletykálkodásra is. Mesztegnyői „Őszirózsa” Nyugdíjas Klub egy hamisítatlan mesztegnyői tollfosztást mutatott be.

A vidám hangulatú műsorszámok során a népes közönség láthatott kézfogót, lakodalmat, aranylakodalmat, persze humorral fűszerezve, és egy kicsit másként, mint a való életben.

Sok jelenet szólt a régi falusi élet „össznépi játékáról” a pletykálkodásról, amelyek sok pajzánkodással időnként 18-as karikát is igénylő élcelődésekkel, viccelődésekkel és félreértéssel voltak  tarkítottak.

Gyakran kerültek elő a poharak és bennük az igazi „népi gyógyszer” a bor és a pálinka.

A nagyszerű hangulatú színvonalas rendezvény létjogosultságot szerzett magának Niklán. Biztos, hogy jövőre lesz folytatás!

 

A Nagyatádon és Siófokon megtartott hagyományos megyei művészeti gáláinkról a "GÁLÁK" könyvtárban olvashatnak.

    iwiw facebook twitter kedvencekhez nyomtatási képCikk nyomtatása


« VISSZA

 

Letölthető anyagok
1% felajánlása
AKTUALITÁSOK
PORGRAMOK 2024    
Általános | 2024.04.15.
Szövetségünk 2024 április 04.-én tartotta Küldöttgyűlését. A küldöttek az előírt napirendek között elfogadták az elnökség 2024 évre ajánlott munkaprogramját, benne a tagszervezetek felé javasolt pályázatokat és versenyeket.
Isten veled Elnök Úr! Isten Veled Gyenesei Pista!    
Általános | 2024.04.15.
Mint ismeretes előttetek, Dr. Gyenesei István a 30. éves SOMOGYÉRT Egyesület elnöke, türelemmel viselt súlyos betegség következtében március 21.-én elhunyt. Április 06.-án Kaposváron helyezték végső nyugalomba. A gyászszertartáson a SOMOGYÉRT Egyesület és a Szövetségünk nevében Stikel János mondott búcsúzó beszédet.
Nagy segítség számunkra a személyi jövedelemadó 1%.-nak felajánlása    
Általános | 2024.01.22.
Nagy segítség számunkra a személyi jövedelemadó 1%.-nak felajánlása
Legördült a függöny 2023-ban    
Általános | 2023.12.23.
Siófokon a Szépkorúak Hónapja rendezvény sorozat zárásaként megtartott vegyes műfajú gálával véget ért a Szövetség 2023. második féléves programja, amely hat vármegyei szintű rendezvényt foglalt magába. A sokszínű több programot is felsorakoztató rendezvények szövetségünk tagságának túlnyomó többségét aktivizálták. Közel kétezer szépkorú társunk volt tevékeny résztvevője a tartalmas, változatos és szórakoztató eseményeknek.
Bővülő, színesedő programok 2023.-ban    
Általános | 2023.11.20.
A 2023 évi programban hat versenyt hirdettünk meg. Általánosságban elmondható, hogy van létjogosultsága ezeknek a versenyeknek. A programok több száz nyugdíjas társunkat aktivizált, mozgatott meg
LEGÚJABB KÉPEK
Ulrich Róbert a csurgói Viktor Kft. igazgatója Díszoklevél 
 
Gál Istvánné Mezőcsokonya Díszoklevél 
 
 
 
Gyurik Attila Fiad polgármestere Díszoklevél 
 
Tóth Gergely a CE Plaza Hotel tulajdonosa Díszoklevél 
 
Tóth Lajosné Nágocs Szövetségben a Szépkorúakért Díj 
 
Székely Lászlóné Somogysárd Díszoklevél  
 
Pápa Erzsébet Csurgó Díszoklevél 
 
Márkus Ferencné Várda Díszoklevél 
 
Majzik Gyuláné Mezőcsokonya Díszoklevél 
 
László Vilmosné a Várda Díszoklevél 
 
Kovács Ferenc Szentgáloskér Díszoklevél 
 
Joós Ferencné Nagyatád Díszoklevél  
 
Horváth Győző Iharos polgármestere Díszoklevé 
 
Fülöp Magdolna Csombárd Díszoklevél 
 
Éder Erzsébet Kaposvár Díszoklevél 
 
Dékány Lászlóné Csombárd Diszoklevél 
 
Huszti Gábor Somogy Vármegye Közgyűlés alelnöke Szövetség Dísz Tagja 
 
 
 
Verb Józsefné Zselickislak Szövetségben a Szépkorúakért Díj