Hírlevél
BEMUTATKOZÁS SZERVEZETEINK AKTUALITÁSOK ESEMÉNYEK TAGSZERVEZETEINKTŐL GALÉRIA LINKEK ELÉRHETŐSÉG DÍJAZOTTAK GÁLÁK
AKTUALITÁSOK
Legördült a függöny 2023-ban    
Általános | 2023.12.23.
Siófokon a Szépkorúak Hónapja rendezvény sorozat zárásaként megtartott vegyes műfajú gálával véget ért a Szövetség 2023. második féléves programja, amely hat vármegyei szintű rendezvényt foglalt magába. A sokszínű több programot is felsorakoztató rendezvények szövetségünk tagságának túlnyomó többségét aktivizálták. Közel kétezer szépkorú társunk volt tevékeny résztvevője a tartalmas, változatos és szórakoztató eseményeknek.

Legördült a függöny

2023.-ban

Siófokon a Szépkorúak Hónapja rendezvény sorozat zárásaként megtartott vegyes műfajú gálával véget ért a Szövetség 2023. második féléves programja, amely hat vármegyei szintű rendezvényt foglalt magába.

A sokszínű több programot is felsorakoztató rendezvények szövetségünk tagságának túlnyomó többségét aktivizálták. Közel kétezer szépkorú társunk volt tevékeny résztvevője a tartalmas, változatos és szórakoztató eseményeknek.

Külön öröm számunkra, hogy programjainknak figyelmükkel, támogatásukkal állandó megtisztelő résztvevői voltak a Somogy Vármegyei Közgyűlés elnöke, alelnökei. Személyesen megtapasztalhatták azt a színvonalas, közösséget erősítő és építő munkát, amely Szövetségünk  a több mint három évtizedes munkáját mindig is jellemezte.

A továbbiakban néhány mondatban összefoglaljuk, hogy mi is történt ezen a hat rendezvényen.

„ KÖZEL AZ ÚRHOZ „ Egyházi énekek II. Ökumenikus Találkozója

A július 22.-én  lezajlott, országosan is egyedülálló eseménynek a segesdi katolikus után ezúttal a kaposvári református templom adott otthont, amely minden szempontból kiváló helyszínnek bizonyult.

Tizenhét műsorszámnak, a kórusok mellett négy szólistának is tapsolhatott a több mint kétszáz fős közönség.

Méltó volt az eseményhez a „Közel az úrhoz” elnevezés, példaértékű volt a résztvevők felkészültsége, és hogy régi gyűjtésű, kevésbé ismert egyházi énekeket is bevettek a műsorukba. Külön is elismerésre méltók azok az énekkarok, amelyek szakember segítsége nélkül is igényes, sokszínű összeállítással álltak a közönség elé, és a szólisták is hívő lélekkel adták elő a dalaikat.

A meghívottak – köztük Bíró Norbert, a Somogy Vármegyei Közgyűlés elnöke és Dér Tamás, Kaposvár alpolgármestere – a rendezvény egyediségét és közösségformáló erejét emelték ki.

Stikel János, a somogyi nyugdíjasszövetség elnöke a megnyitójában Pál apostol korinthusiakhoz írt első leveléből idézve a szeretet örökkévalóságát mint a rendezvény legfőbb üzenetét hangsúlyozta.

Dr.Petró László Kaposvári Református Egyházközség vezető lelkipásztora református lelkész a rendezvény „házigazdája” is rendkívül elismerően beszélt a találkozóról, a gyönyörű dalok mellett az esemény fontos hozadékának tartva egymás vallásának és egyházának jobb megismerésének gondolatát.

A Szövetség elnöksége ez úttal is megköszöni:

Dr.Petró László Kaposvári Református Egyházközség vezető lelkipásztorának, református lelkésznek, hogy helyet adott rendezvényünknek és az eseményhez méltó feltételeket biztosított számunkra.

A Kaposvár Dalárda tagjainak a rendezésben vállalt lelkiismeretes és színvonalas munkáját.

A Találkozóról készült fotók a GALÉRIA könyvtárunkban láthatók, onnan letölthetők!

Jubileumi Tábornyitó Szemesen

„Három KISZ – tábor sorakozik egymás mellett Balatonfenyves –alsón. Közülük kettő már bezárt, a harmadikban azonban zajlik az élet. Csakhogy nem fiatalok népesítik be, hanem idős emberek. Százan vannak, átlagéletkoruk 76 év. A megye több településéről szociális otthonokból érkeztek, jobbára egyedülállók.

A Somogy Megyei Tanács, a megyei KISZ bizottság és a Vöröskereszt tette lehetővé számukra, hogy az öregek itt eltölthessenek egy kellemes hetet.

A tábor kapuján a felirat jelképes: „Őszi Napfény Nyugdíjas Tábor”. ….

Igy számolt be a Tábor mindulásáról a Somogyi Néplap 1982 őszén.

Az országosan is egyedülálló ötlet és annak 40 évvel ezelőtti megvalósulása országosan is egyedülálló!

„Ez a Tábor, amely ma az Ezüst Nyár Somogyi Szépkorúak Tábora névre hallgat túlélt minden változást az elmúlt negyven évben.- kezdte tábornyitó köszöntőjét Stikel János a Szövetség elnöke a Tábor szervezője.

Túlélte a rendszerváltozást, a megyei önkormányzat élén történő elnök cseréket, a gazdasági válságokat, a koronavírus járványt és még sok mindent. Ez a Tábor sikerre ítéltetett négy évtizeddel ezelőtt. Az ötlet megvalósítása kiállta az idők próbáját. S hogy miben rejlik a sikere?

Elsősorban közösség formáló erejében, a barátságok szövődésében, a mindenkori tábor vezetők önzetlen odaadó munkájában, a vonzó, sok színű programokban. Ettől vált népszerűvé és ismertté.”- emelte ki az elnök.

Az magas infláció miatt jelentősen megemelkedett részvételi díj ellenére 2023. évben is „ teltházas „ volt a tábor, melyről férőhely szűkében sokan lemaradtak.

A 40. évforduló alkalmából az elmúlt évtizedekben végzett önkéntes kimagasló munkájukat megköszönve többen a Szövetség emlékplakettjét és Diszoklevelét vehették át.

Ezek közül is kiemelkedett a Dr. Gyenesei István, aki a tábor négy évtizedes támogatásáért, és Kovács Margit a 25 éves táborvezetői kiemelkedő munkájáért a Szövetség legmagasabb elismerését a „Szövetségben a Szépkorúakért Díj” - at vehették át.

Az elismerésben részesültek névsora honlap DÍJAZOTTAK könyvtárában olvasható

Azt ez évi Táborról készült fotók megtekinthetők és letölthetők a honlap GALÉRIA könyvtárában.

Tagszervezeti Vezetők Éves Találkozója Balatonszemesen

Ebben az évben szeptember közepén a Balatonszemesen az Budapesti Esély Alapítvány üdülőjében találkoztak szokásos két napra a Szövetség tagszervezeti vezetői és helyetteseik. Az első nap délutánján megnézték a Latinovits Zoltán emlékházat, majd ezután a temetőben megemlékeztek a színész óriásról és koszorút helyeztek el a síremlékére. Az este a jóízű beszélgetések, tapasztalatcsere és egy kis tánc jegyében telt.

A második nap szakmai délelőttjén részt vett Juhász László a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET ) soros elnöke és Meskó László a Nyugdíjasok Országos Szövetsége ( NYOSZ ) újonnan megválasztott elnöke. Mindketten bemutatták a szervezetüket azok kiemelet céljait. Egybehangzóan és halaszthatatlan feladatnak fogalmazták meg az országos érdekképviseleti nyugdíjas szervezetek szoros együttműködését és közös fellépését a nyugdíjas társadalom érdekében.

Stikel János a Szövetség elnöke a szervezet előtt álló feladatokból adódó feladatokról beszélt.

A Somogyi Szépkorúak IX. Katonadalos Találkozója

Hagyományosan Taszáron a katonadalos találkozón köszöntjük a Idősek Világnapján szépkorú társainkat és nyitjuk meg a Szépkorúak hónapja rendezvény sorozatát.

Erre szeptember utolsó hétvégéjén került sor.

Csaknem 260-an vettek részt a rendezvényen, melynek a  taszári művelődési ház adott otthont, ahol 18 egyesület, klub képviseltette magát.

Varjas András taszári polgármester, Bíró Norbert, a vármegyei közgyűlés elnöke  és Dr.Gyenesei István, a Somogyért Egyesület elnöke is köszöntötte vendégeket. Mindhárman az idősek megbecsülését hangsúlyozták, olyan erkölcsi és anyagi megbecsülést, amely biztosítja a tisztes öregkor megélését.

A különböző korokat felölelő katona dalok, hol könnyeket, hol mosolyt varázsoltak a hallgatóság arcára. A rendezvény hagyományosan közös énekléssel ért véget.

A rendezvényen díjakat is adtunk át, amelyekkel a  szövetség tavasszal kiírt hat versenyének legjobbjait jutalmaztuk.

Az elnökség megköszöni Varjas Andrásnak a rendezvény erkölcsi és nagyvonalú anyagi támogatását és a Taszári Turul Egyesület rendezvény előkészítésében és lebonyolításában végzett színvonalas munkáját.

Rendezvényről készült fotók a honlap GALÉRIA könyvtárában, míg az elismerésben részesülők névsora az AKTUALÍTÁSOK könyvtárba, a róluk készült fotók a GALÉRIA könyvtárban láthatók.

Somogyi Szépkorúak XXV. Vegyes Műfajú Vármegyei Művészeti Gálái

Október hónap kiemelkedő eseménye volt a két helyszínen Nagyatádon és Siófokon megrendezett vegyes műfajú vármegyei szintű gála.

A rendezvény életképességét és népszerűségét bizonyítja az is, hogy ebben az évben negyed százados jubileuma volt a gáláknak.

A két bemutatót megelőzték a hét helyszínen megtartott „Tavaszi zsongás” kistérségi kultúrális bemutatók. Az itt előadott műsorszámokból tettek javaslatot a zsűrik a két vármegyei gálán színpadra került  55 produkció bemutatására. A nézőtereket zsúfolásik megtöltő résztvevők sokszínű színvonalas  műsorszámoknak tapsolhattak, nem egyszer hangos tetszés nyilvánítás kíséretében a több mint ötszáz szereplőnek.

A gálánk rangjához méltó környezet és színvonalat biztosítottak a városok művelődési intézményei az ott dolgozók és a technikai kiszolgálók. Ugyancsak kiemelkedő volt a helyi szervezeteink szervezői és rendezői munkája. Az elnökség köszöni mindenki háttér munkáját.

A szemléken részt vevők kiváló felkészültségének köszönhetően az idén minden korábbinál nehezebb helyzetben voltak a kistérségi bemutatók zsűrijének tagjai. Az ötvenöt műsorszám szereplői a jobbnál jobb előadásokkal szinte egymást múlták felül. Bár a csoportok közül továbbra is az énekkarok, azokon belül is a népdalok előadói domináltak, de egyre több dalkör bővítette a repertoárját könnyebb műfajjal is.

A táncos produkciók esetében is megfigyelhető volt, hogy kevesebb klasszikus néptánc került műsorba. Népszerűvé váltak a „line dance” vonalas táncok, amelyek nagyon látványosak voltak.

Több tánc pedig az „Örömtánc” címet viselte, amely valóban a címének megfelelően a csoportok által maguk által összeállított színes koreográfiákból állt.

A kilenc bemutatott egyéni műsorszámból egy kivételével verset és prózát adtak elő a fellépők.

Ámulatba ejtők voltak  a színvonalas előadások, amelyek már már profi előadói erényeket csillogtattak.

Külön kiemelést érdemel a köröshegyi Kocsonya Imréné, aki 89 évével a gálák legidősebb résztvevője volt. Fiatalos mozgása, máig meg nem kopott szép ének hangján előadott magyarnótáival hatalmas kikert aratott.

Kijelenthetjük, a hogy magas színvonalú, értékeket hordozó, szórakoztató gálák bizonyítékai voltak annak, hogy nemzedékünkben van tehetség, kurázsi és szervezeteink nagy értéke ez a közösségi élet, amely tartalmassá, mozgalmassá teszi szépkorú társaink mindennapjait.

A korábbi hagyományokhoz visszatérve a gálák előtt elismeréseket adtunk át az elmúlt időszakban kiemelkedő közösségi tevékenységet végzőknek, valamint a szövetséget huzamosabb időn keresztül segítőknek.

( Az elismerésben részesültek névsora a DÍJAZOTTAK könyvtárban olvasható, a fényképek pedig a GALÉRIÁBAN láthatók. A gálákról készült fotók ugyancsak a GALÉRIÁBan láthatók )

Az elnökség gratulál a gálán fellépett szépkorú társainknak.

Megköszöni mindenkinek a munkáját, aki bármivel hozzájárult a két gálák sikeréhez.

Külön köszönjük Ormai Istvánnak Nagyatád város polgármesterének és Dr. Lengyel Róbertnek Siófok város polgármestereinek a gálák védnökeinek az erkölcsi és gáláns anyagi támogatást, amely nélkül  ezek a rendezvények nem valósulhattak volna meg.

A Szövetség elnöksége a második félév rendezvényeit értékelve elmondhatja, hogy azok mindegyike jól szervezett, színvonalas volt. Elnyerte a tagság, a programokban résztvevők tetszését. Ezt erősítették meg a visszajelzések, a rendezvényeinken részt vett meghívott vendégeink is.

Testületünk megköszöni mindenkinek, akik a programok szervezésében részt vettek. Köszönjük a kistérségi vezetők, a tagszervezeti vezetők és más segítők önzetlen önkéntes munkáját.

Elnökség

    iwiw facebook twitter kedvencekhez nyomtatási képCikk nyomtatása


« VISSZA

 

Letölthető anyagok
1% felajánlása
AKTUALITÁSOK
PORGRAMOK 2024    
Általános | 2024.04.15.
Szövetségünk 2024 április 04.-én tartotta Küldöttgyűlését. A küldöttek az előírt napirendek között elfogadták az elnökség 2024 évre ajánlott munkaprogramját, benne a tagszervezetek felé javasolt pályázatokat és versenyeket.
Isten veled Elnök Úr! Isten Veled Gyenesei Pista!    
Általános | 2024.04.15.
Mint ismeretes előttetek, Dr. Gyenesei István a 30. éves SOMOGYÉRT Egyesület elnöke, türelemmel viselt súlyos betegség következtében március 21.-én elhunyt. Április 06.-án Kaposváron helyezték végső nyugalomba. A gyászszertartáson a SOMOGYÉRT Egyesület és a Szövetségünk nevében Stikel János mondott búcsúzó beszédet.
Nagy segítség számunkra a személyi jövedelemadó 1%.-nak felajánlása    
Általános | 2024.01.22.
Nagy segítség számunkra a személyi jövedelemadó 1%.-nak felajánlása
Legördült a függöny 2023-ban    
Általános | 2023.12.23.
Siófokon a Szépkorúak Hónapja rendezvény sorozat zárásaként megtartott vegyes műfajú gálával véget ért a Szövetség 2023. második féléves programja, amely hat vármegyei szintű rendezvényt foglalt magába. A sokszínű több programot is felsorakoztató rendezvények szövetségünk tagságának túlnyomó többségét aktivizálták. Közel kétezer szépkorú társunk volt tevékeny résztvevője a tartalmas, változatos és szórakoztató eseményeknek.
Bővülő, színesedő programok 2023.-ban    
Általános | 2023.11.20.
A 2023 évi programban hat versenyt hirdettünk meg. Általánosságban elmondható, hogy van létjogosultsága ezeknek a versenyeknek. A programok több száz nyugdíjas társunkat aktivizált, mozgatott meg
LEGÚJABB KÉPEK
Ulrich Róbert a csurgói Viktor Kft. igazgatója Díszoklevél 
 
Gál Istvánné Mezőcsokonya Díszoklevél 
 
 
 
Gyurik Attila Fiad polgármestere Díszoklevél 
 
Tóth Gergely a CE Plaza Hotel tulajdonosa Díszoklevél 
 
Tóth Lajosné Nágocs Szövetségben a Szépkorúakért Díj 
 
Székely Lászlóné Somogysárd Díszoklevél  
 
Pápa Erzsébet Csurgó Díszoklevél 
 
Márkus Ferencné Várda Díszoklevél 
 
Majzik Gyuláné Mezőcsokonya Díszoklevél 
 
László Vilmosné a Várda Díszoklevél 
 
Kovács Ferenc Szentgáloskér Díszoklevél 
 
Joós Ferencné Nagyatád Díszoklevél  
 
Horváth Győző Iharos polgármestere Díszoklevé 
 
Fülöp Magdolna Csombárd Díszoklevél 
 
Éder Erzsébet Kaposvár Díszoklevél 
 
Dékány Lászlóné Csombárd Diszoklevél 
 
Huszti Gábor Somogy Vármegye Közgyűlés alelnöke Szövetség Dísz Tagja 
 
 
 
Verb Józsefné Zselickislak Szövetségben a Szépkorúakért Díj