Hírlevél
BEMUTATKOZÁS SZERVEZETEINK AKTUALITÁSOK ESEMÉNYEK TAGSZERVEZETEINKTŐL GALÉRIA LINKEK ELÉRHETŐSÉG DÍJAZOTTAK GÁLÁK
AKTUALITÁSOK
Most van szükség a tisztes nyugdíjra    
Általános | 2023.06.02.
Az időseknek nincsenek arra évtizedeik, hogy kivárják a kedvező változást, állapította meg a Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetsége elnöksége a május 17.-én megtartott küldöttgyűlés beszámolójában.

A 2022-es év a sok áldozatot követelő koronavírus járvány után a konszolidáció éve volt - mondta Stikel János elnök a 112 tagszervezetet számláló Szövetség  évértékelő küldöttgyűlés elnökségi beszámolójában. A járvány és a szigorú intézkedések miatt ellehetetlenültek a közösségek, a klubok jelentős részében a tagság is megfogyatkozott. A sokakban meglévő bizalmatlanság közepette csak fokozatosan indult be a szervezeti élet.

A beszámoló elhangzása előtt a küldötteket köszöntötte Huszti Gábor a Somogy Vármegyei Közgyűlés alelnöke. Gratulált az elmúlt év eredményeihez és nagyon fontosnak nevezte azt a munkát, amelyet a Szövetség Somogy Vármegye nyugdíjasai érdekében végez.

A küldöttgyűlés alkalmat adott arra is, hogy aktuális témák is terítékre kerüljenek. Így Lengyel János a Somogyi Hírlap főszerkesztője az írott és elektronikus sajtó helyzetéről, viszonyáról beszélt.  Igyekezett a szépkorúak figyelmét az elektronikus sajtó irányába fordítani.

A vármegyei rendőrfőkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetője a napjainkra „divatossá” vált és a nyugdíjasokra hatványozott veszélyt jelentő „romantikus” bűncselekményekről és a bakkártyákkal, e-mailekkel elkövetett csalásokra hívta fel a figyelmet és nagyobb éberségre kérte a szépkorúakat.

A beszámoló elején az elnökség hangsúlyosan kiemelte, a Szövetségnél nem létezik jobb és baloldali nyugdíj, csak nyugdíjas van. Ennek szellemében dolgoznak az érdekképviselet területén.

Az elnökség a közösségek mindennapjaira kiható egyéb tényezőkről  közül a rendkívül magas inflációt emelte ki. Ahogy a beszámoló fogalmazott: „Csak az öregebbek emlékeznek olyan mértékű pénzromlásra, amely már tavaly óta sújtja a lakosságot, másfél millió szépkorú társunknak okozva súlyos megélhetési gondokat.

Mindezek pedig különösen kiélezték a jelenlegi nyugdíjrendszer tarthatatlanságát, amelynek az átalakítását már egy évtizede  szorgalmazza a Szövetség. A javaslatainkat azonban még csak válaszra sem méltatták a döntéshozók. Az elnökség véleménye szerint az inflációkövetőnek mondott emelés valójában a 2010-es szinten konzerválta az életszínvonalat, nem töltve be annak megőrzésére irányuló szerepét, sőt, az országos átlag alatt lévő nyugdíjak vásárló értéke még évről évre csökken is. A ma nyugdíjasainak, nincsenek évtizedeink arra, hogy kivárják a kedvező változásokat. A ma nyugdíjasainak most van szükségük a megbecsülést tükröző, a nyugdíjas lét méltóságát, tisztességes megélhetést és életszínvonalat biztosító nyugdíjrendszerre! – hangzott el a beszámolóban.

A beszámolóban az elnökség megfogalmazta a legfontosabbnak tartott kérdést: a jelenlegi hatalom az elmúlt 12 évben mennyire törődött a nyugdíjasokkal, mennyire vette komolyan a kritikai észrevételeinket, jobbító szándékú javaslatainkat,  a Parlamenten belüli pártok mit tettek, és mit tehettek volna a szépkorúakért!

Az elnökség azt gondolja, hogy elérkezett az a súlyos pillanat, amikor ki kell mondani, hogy a nyugdíjasok nagyobbik része soha nem tapasztalt nehéz helyzetbe került azzal, hogy az egy évtizedes folyamatos elszegényedés mellett, a hatalmas - Európában a legmagasabb - 28 % feletti általános infláció, benne a 40% meghaladó átlag élelmiszer áremelkedés több mint egymillió szépkorú társunkat sodort a kétségbeesés szélére.

Ki kell mondani, hogy az infláció követő nyugdíjemelés a jó szándék feltételezése mellett sem képes betölteni a nyugdíjasok az életszínvonalának  megőrzésére irányuló szerepét.

Az érdekvédelmi munka során a beszámoló kiemelten szorgalmazta az országos nyugdíjas szervezetek szoros együttműködését. Meg kell határozni azokat a legfontosabb témákat, amelyekben mindenki egyetért, amely meghatározza az egységet és erőt mutató munka irányát- fogalmazódott meg.

A küldöttgyűlésen jelen lévő NYOSZ új elnöke Meskó László egyetértett a beszámolóban az érdekvédelem területén megfogalmazott kritikákkal és javaslatokkal. Kiemelte, hogy ő is a legfontosabb feladatnak az országos nyugdíjas szervezetek mielőbbi együttműködésének megteremtését tekinti. Az ezzel kapcsolatos munka az elnökség részéről már el is kezdődött.

Az országos átlag alatt lévő nyugdíjak vásárló értéke évről évre csökken.

A beszámoló megállapította: a Szövetség úgy érzi, hogy a nyugdíjasainak az országgyűlési választáson a képviselő jelöltek és a kormányzó pártok irányában megnyilvánult bizalma, az elmúlt év során nem tükröződött a nyugdíjasok helyzetének javítására irányuló kormányzati intézkedésekben.

A kulturális- hagyományőrző tevékenység elmúlt évi eredményeiről a beszámoló megállapította, hogy az újra indulás nehézségei ellenére a kistérségi és megyei szintű rendezvényeken túl több mint száz kulturális eseményt, klubrendezvényt, kirándulást, baráti találkozót bonyolítottak le a tagszervezeteink, amelyeken összességében több ezren vettek részt. Újszerű programjaink, rendezvényeink is voltak, amelyek közül különösen az egyházi énekek találkozója aratott nem várt nagy sikert.

Előtérbe kerültek a természet közeli programok, amelyeken a tagság szívesen vesz részt.

A feladatokra áttérve az elnökség új szervezetek létrehozását és a taglétszámok növelését jelölte meg a legfontosabb teendőnek. Ezzel kapcsolatban elhangzott, hogy a kilencvenes években alakult klubok, egyesületek természetes fogyását nem követte megfelelő mértékű tagszervezés. Bár az emberek zárkózottabbak lettek és nem szívesen vesznek részt a közösségi életben, mindig vannak olyan nyugdíjasok, akik arra várnak, hogy megszólítsák őket. - Új impulzusokra is szükség van, nyitni kell a fiatalabb generációk felé, bevonva őket a programokba, a zártan működő társaságok a kiöregedés miatt megszűnésre vannak ítélve- hangsúlyozta a beszámoló.

A küldöttek egy ellenszavazattal, tartózkodás nélkül megerősítették a Szövetség új tagdíj rendszerét, mely már az idén január elsejétől hatályos az az 600.-forint/fő/év.

A Szövetség pénzügyi helyzetéről elhangzott: a jó gazdálkodás és az új tagdíj bevezetésének eredményeként a szövetség megfelelő tartalékokkal rendelkezik, a szükséges kiadásokra a továbbiakban is biztosítottak az anyagiak.

A Küldöttgyűlés végén az Szövetség alapító elnökéről elnevezett „Kovács Lajos” Jubileumi Emlékplakettet vehetett át hat tagszervezet és hét tagszervezeti vezető.

Elnökség

A küldöttgyűlésről készült fotók a GALÉRIA könyvtárban láthatóak

    iwiw facebook twitter kedvencekhez nyomtatási képCikk nyomtatása


« VISSZA

 

Letölthető anyagok
1% felajánlása
AKTUALITÁSOK
Most van szükség a tisztes nyugdíjra    
Általános | 2023.06.02.
Most van szükség a tisztes nyugdíjraAz időseknek nincsenek arra évtizedeik, hogy kivárják a kedvező változást, állapította meg a Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetsége elnöksége a május 17.-én megtartott küldöttgyűlés beszámolójában.
KÖZEL AZ ÚRHOZ    
Általános | 2023.04.29.
KÖZEL AZ ÚRHOZSzövetségünk tagsága körében jelentős a valamelyik felekezethez tartozó hívők aránya. Ezért is fogalmazódott meg elnökségünk részéről az a gondolat, hogy hívő tagjaink részére is programot kínáljunk.
40 éves az "Ezüst Nyár    
Általános | 2023.03.31.
Négy évtizede minden évben megrendezésre kerül a somogyi nyugdíjasok kedvenc tábora az Ezüst Nyár. A tábor népszerűsége töretlen. Minden évben a telt házzal "üzemel". Elnökségünk bízik abban, hogy ebben az évben is megtelnek a szobák a tradicionálisan jó hangulatú és gazdag, szórakoztató programok hatására.
Ujra lendületben. Sokszínű programot kínál Szövetségünk a tagjainak    
Általános | 2023.03.01.
Február végén tartotta elnökségünk a 2023-as esztendő első elnökségi ülését. Bevezetőjében Stikel János elnök óvatos optimizmussal de bizakodóan emelte ki, hogy talán ebben az évben már maradéktalanul megvalósíthatják eltervezett programjukat.
Második felvonás Lengyeltótiban    
Általános | 2023.01.11.
A barcsi gála folytatását kiváló körülmények várták Lengyeltótiban. A Somogyi Szépkorúak XXIV. Megyei Vegyes Műfajú Gála második felvonásának kezdetén közel háromszáz részvevő várta a rendezvényt megnyitó szignált és az azt követő sokszínű műsort a lengyeltóti művelődési központban.
LEGÚJABB KÉPEK