Hírlevél
BEMUTATKOZÁS SZERVEZETEINK AKTUALITÁSOK ESEMÉNYEK TAGSZERVEZETEINKTŐL GALÉRIA LINKEK ELÉRHETŐSÉG DÍJAZOTTAK GÁLÁK
AKTUALITÁSOK
Most van szükség a tisztes nyugdíjra    
Általános | 2023.06.02.
Az időseknek nincsenek arra évtizedeik, hogy kivárják a kedvező változást, állapította meg a Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetsége elnöksége a május 17.-én megtartott küldöttgyűlés beszámolójában.

A 2022-es év a sok áldozatot követelő koronavírus járvány után a konszolidáció éve volt - mondta Stikel János elnök a 112 tagszervezetet számláló Szövetség  évértékelő küldöttgyűlés elnökségi beszámolójában. A járvány és a szigorú intézkedések miatt ellehetetlenültek a közösségek, a klubok jelentős részében a tagság is megfogyatkozott. A sokakban meglévő bizalmatlanság közepette csak fokozatosan indult be a szervezeti élet.

A beszámoló elhangzása előtt a küldötteket köszöntötte Huszti Gábor a Somogy Vármegyei Közgyűlés alelnöke. Gratulált az elmúlt év eredményeihez és nagyon fontosnak nevezte azt a munkát, amelyet a Szövetség Somogy Vármegye nyugdíjasai érdekében végez.

A küldöttgyűlés alkalmat adott arra is, hogy aktuális témák is terítékre kerüljenek. Így Lengyel János a Somogyi Hírlap főszerkesztője az írott és elektronikus sajtó helyzetéről, viszonyáról beszélt.  Igyekezett a szépkorúak figyelmét az elektronikus sajtó irányába fordítani.

A vármegyei rendőrfőkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetője a napjainkra „divatossá” vált és a nyugdíjasokra hatványozott veszélyt jelentő „romantikus” bűncselekményekről és a bakkártyákkal, e-mailekkel elkövetett csalásokra hívta fel a figyelmet és nagyobb éberségre kérte a szépkorúakat.

A beszámoló elején az elnökség hangsúlyosan kiemelte, a Szövetségnél nem létezik jobb és baloldali nyugdíj, csak nyugdíjas van. Ennek szellemében dolgoznak az érdekképviselet területén.

Az elnökség a közösségek mindennapjaira kiható egyéb tényezőkről  közül a rendkívül magas inflációt emelte ki. Ahogy a beszámoló fogalmazott: „Csak az öregebbek emlékeznek olyan mértékű pénzromlásra, amely már tavaly óta sújtja a lakosságot, másfél millió szépkorú társunknak okozva súlyos megélhetési gondokat.

Mindezek pedig különösen kiélezték a jelenlegi nyugdíjrendszer tarthatatlanságát, amelynek az átalakítását már egy évtizede  szorgalmazza a Szövetség. A javaslatainkat azonban még csak válaszra sem méltatták a döntéshozók. Az elnökség véleménye szerint az inflációkövetőnek mondott emelés valójában a 2010-es szinten konzerválta az életszínvonalat, nem töltve be annak megőrzésére irányuló szerepét, sőt, az országos átlag alatt lévő nyugdíjak vásárló értéke még évről évre csökken is. A ma nyugdíjasainak, nincsenek évtizedeink arra, hogy kivárják a kedvező változásokat. A ma nyugdíjasainak most van szükségük a megbecsülést tükröző, a nyugdíjas lét méltóságát, tisztességes megélhetést és életszínvonalat biztosító nyugdíjrendszerre! – hangzott el a beszámolóban.

A beszámolóban az elnökség megfogalmazta a legfontosabbnak tartott kérdést: a jelenlegi hatalom az elmúlt 12 évben mennyire törődött a nyugdíjasokkal, mennyire vette komolyan a kritikai észrevételeinket, jobbító szándékú javaslatainkat,  a Parlamenten belüli pártok mit tettek, és mit tehettek volna a szépkorúakért!

Az elnökség azt gondolja, hogy elérkezett az a súlyos pillanat, amikor ki kell mondani, hogy a nyugdíjasok nagyobbik része soha nem tapasztalt nehéz helyzetbe került azzal, hogy az egy évtizedes folyamatos elszegényedés mellett, a hatalmas - Európában a legmagasabb - 28 % feletti általános infláció, benne a 40% meghaladó átlag élelmiszer áremelkedés több mint egymillió szépkorú társunkat sodort a kétségbeesés szélére.

Ki kell mondani, hogy az infláció követő nyugdíjemelés a jó szándék feltételezése mellett sem képes betölteni a nyugdíjasok az életszínvonalának  megőrzésére irányuló szerepét.

Az érdekvédelmi munka során a beszámoló kiemelten szorgalmazta az országos nyugdíjas szervezetek szoros együttműködését. Meg kell határozni azokat a legfontosabb témákat, amelyekben mindenki egyetért, amely meghatározza az egységet és erőt mutató munka irányát- fogalmazódott meg.

A küldöttgyűlésen jelen lévő NYOSZ új elnöke Meskó László egyetértett a beszámolóban az érdekvédelem területén megfogalmazott kritikákkal és javaslatokkal. Kiemelte, hogy ő is a legfontosabb feladatnak az országos nyugdíjas szervezetek mielőbbi együttműködésének megteremtését tekinti. Az ezzel kapcsolatos munka az elnökség részéről már el is kezdődött.

Az országos átlag alatt lévő nyugdíjak vásárló értéke évről évre csökken.

A beszámoló megállapította: a Szövetség úgy érzi, hogy a nyugdíjasainak az országgyűlési választáson a képviselő jelöltek és a kormányzó pártok irányában megnyilvánult bizalma, az elmúlt év során nem tükröződött a nyugdíjasok helyzetének javítására irányuló kormányzati intézkedésekben.

A kulturális- hagyományőrző tevékenység elmúlt évi eredményeiről a beszámoló megállapította, hogy az újra indulás nehézségei ellenére a kistérségi és megyei szintű rendezvényeken túl több mint száz kulturális eseményt, klubrendezvényt, kirándulást, baráti találkozót bonyolítottak le a tagszervezeteink, amelyeken összességében több ezren vettek részt. Újszerű programjaink, rendezvényeink is voltak, amelyek közül különösen az egyházi énekek találkozója aratott nem várt nagy sikert.

Előtérbe kerültek a természet közeli programok, amelyeken a tagság szívesen vesz részt.

A feladatokra áttérve az elnökség új szervezetek létrehozását és a taglétszámok növelését jelölte meg a legfontosabb teendőnek. Ezzel kapcsolatban elhangzott, hogy a kilencvenes években alakult klubok, egyesületek természetes fogyását nem követte megfelelő mértékű tagszervezés. Bár az emberek zárkózottabbak lettek és nem szívesen vesznek részt a közösségi életben, mindig vannak olyan nyugdíjasok, akik arra várnak, hogy megszólítsák őket. - Új impulzusokra is szükség van, nyitni kell a fiatalabb generációk felé, bevonva őket a programokba, a zártan működő társaságok a kiöregedés miatt megszűnésre vannak ítélve- hangsúlyozta a beszámoló.

A küldöttek egy ellenszavazattal, tartózkodás nélkül megerősítették a Szövetség új tagdíj rendszerét, mely már az idén január elsejétől hatályos az az 600.-forint/fő/év.

A Szövetség pénzügyi helyzetéről elhangzott: a jó gazdálkodás és az új tagdíj bevezetésének eredményeként a szövetség megfelelő tartalékokkal rendelkezik, a szükséges kiadásokra a továbbiakban is biztosítottak az anyagiak.

A Küldöttgyűlés végén az Szövetség alapító elnökéről elnevezett „Kovács Lajos” Jubileumi Emlékplakettet vehetett át hat tagszervezet és hét tagszervezeti vezető.

Elnökség

A küldöttgyűlésről készült fotók a GALÉRIA könyvtárban láthatóak

    iwiw facebook twitter kedvencekhez nyomtatási képCikk nyomtatása


« VISSZA

 

Letölthető anyagok
1% felajánlása
AKTUALITÁSOK
PORGRAMOK 2024    
Általános | 2024.04.15.
Szövetségünk 2024 április 04.-én tartotta Küldöttgyűlését. A küldöttek az előírt napirendek között elfogadták az elnökség 2024 évre ajánlott munkaprogramját, benne a tagszervezetek felé javasolt pályázatokat és versenyeket.
Isten veled Elnök Úr! Isten Veled Gyenesei Pista!    
Általános | 2024.04.15.
Mint ismeretes előttetek, Dr. Gyenesei István a 30. éves SOMOGYÉRT Egyesület elnöke, türelemmel viselt súlyos betegség következtében március 21.-én elhunyt. Április 06.-án Kaposváron helyezték végső nyugalomba. A gyászszertartáson a SOMOGYÉRT Egyesület és a Szövetségünk nevében Stikel János mondott búcsúzó beszédet.
Nagy segítség számunkra a személyi jövedelemadó 1%.-nak felajánlása    
Általános | 2024.01.22.
Nagy segítség számunkra a személyi jövedelemadó 1%.-nak felajánlása
Legördült a függöny 2023-ban    
Általános | 2023.12.23.
Siófokon a Szépkorúak Hónapja rendezvény sorozat zárásaként megtartott vegyes műfajú gálával véget ért a Szövetség 2023. második féléves programja, amely hat vármegyei szintű rendezvényt foglalt magába. A sokszínű több programot is felsorakoztató rendezvények szövetségünk tagságának túlnyomó többségét aktivizálták. Közel kétezer szépkorú társunk volt tevékeny résztvevője a tartalmas, változatos és szórakoztató eseményeknek.
Bővülő, színesedő programok 2023.-ban    
Általános | 2023.11.20.
A 2023 évi programban hat versenyt hirdettünk meg. Általánosságban elmondható, hogy van létjogosultsága ezeknek a versenyeknek. A programok több száz nyugdíjas társunkat aktivizált, mozgatott meg
LEGÚJABB KÉPEK
Ulrich Róbert a csurgói Viktor Kft. igazgatója Díszoklevél 
 
Gál Istvánné Mezőcsokonya Díszoklevél 
 
 
 
Gyurik Attila Fiad polgármestere Díszoklevél 
 
Tóth Gergely a CE Plaza Hotel tulajdonosa Díszoklevél 
 
Tóth Lajosné Nágocs Szövetségben a Szépkorúakért Díj 
 
Székely Lászlóné Somogysárd Díszoklevél  
 
Pápa Erzsébet Csurgó Díszoklevél 
 
Márkus Ferencné Várda Díszoklevél 
 
Majzik Gyuláné Mezőcsokonya Díszoklevél 
 
László Vilmosné a Várda Díszoklevél 
 
Kovács Ferenc Szentgáloskér Díszoklevél 
 
Joós Ferencné Nagyatád Díszoklevél  
 
Horváth Győző Iharos polgármestere Díszoklevé 
 
Fülöp Magdolna Csombárd Díszoklevél 
 
Éder Erzsébet Kaposvár Díszoklevél 
 
Dékány Lászlóné Csombárd Diszoklevél 
 
Huszti Gábor Somogy Vármegye Közgyűlés alelnöke Szövetség Dísz Tagja 
 
 
 
Verb Józsefné Zselickislak Szövetségben a Szépkorúakért Díj