Hírlevél
BEMUTATKOZÁS SZERVEZETEINK AKTUALITÁSOK ESEMÉNYEK TAGSZERVEZETEINKTŐL GALÉRIA LINKEK ELÉRHETŐSÉG DÍJAZOTTAK GÁLÁK
AKTUALITÁSOK
Betlehemi csillag    
Általános | 2021.12.12.
Vajon mikor és kitől hangzott el először, amikor felnézett az égre és meglátta a fényesen ragyogó, vagy alig pislákoló csillag rengeteget? Ha egy fényes csillag keletkezik, akkor a Földön valaki megszületik, s ha kihuny egy, akkor valakinek az élete elfogyott a Földi léte véget ért.

A nép körében egyszerűen karácsonyi csillagként is emlegetik. E csillag segítségével találtak rá a napkeleti bölcsek az újszülött Jézusra. Talán innét ered az a csillagok születéséhez és halálához kötődő földi létünk két pontja a születésünk, a halálunk, s közte az életünk. Vajon mikor és kitől hangzott el először, amikor felnézett az égre és meglátta a fényesen ragyogó, vagy alig pislákoló csillag  rengeteget?   Ha egy fényes csillag keletkezik, akkor a Földön valaki megszületik, s ha kihuny  egy, akkor  valakinek az élete elfogyott a Földi léte véget ért.

Gyakran felnézünk az égre és megcsodáljuk a milliónyi égi lámpást. Vajon eszünkbe jut e ez a népi vélekedés, talán babona, amikor hulló, vagy erősen fénylő  csillagot látunk? Eszünkbe jut e a Bibliából  Máté evangéliuma Jézus születéséről? Talán nagyot nem tévedek, ha azt mondom, hogy többnyire nem. De van egy hónap a december, amikor egyre gyakrabban idéződnek fel bennünk a bibliai gondolatok. Más értelmet kapnak az égbolton villogó csillagok. Ekkor érezzük igazán, hogy üzenete van a pislákoló és fényesen ragyogó távoli égitesteknek. Ekkor végig gondoljuk, hogy környezetünkben, családunkban hány csillag hunyt ki örökre és hány fényes csillag érkezett.

A karácsony közeledtével érezzük, hogy más íze lesz a szeretet, a család és a magány szavaknak. Körbe jár gondolatunk tekintete. Vajon milyen család vesz körül bennünket, mekkora benne az egymás iránti szeretet. Kinek szorítja lelkét a magány. Talán magunkba is tekintünk. Tudunk e őszintén szeretni. Tudunk e őszintén szeretetet adni és kapunk e cserébe. Őszintén tiszta szívből tudunk e ölelni, átölelni azt aki velünk van életünk minden pillanatában. Gondolunk e arra, hogy most kell megölelni szeretteinket, s nem elszalasztani azt a pillanatot, amikor még kinyújthatjuk a karunkat, mert van aki felé ezt megtehetjük. Gondolunk e azokra, akik már csak az emléket ölelhetik.

Mai világunk egyre gyakrabban veszi el tőlünk a fizikai ölelés lehetőségét, csodálatos érzését. Ezért ragadjuk meg életünk minden pillanatát, hogy ezt, amikor csak lehet megtegyük, s ne csak a betlehemi csillag ragyogásakor jusson eszünkbe.

Családok milliói szóródtak szét a világban. Szétváltak a boldogulás útjai. A talán csak a betlehemi csillag ragyogásakor gondolunk igazán arra, hogy a virtuális világunkban nem éri el egymást a karunk. Ülünk a monitor előtt, nézzük az okos telefonunkat és örülünk hogy látjuk egymást. Örülünk, hogy látszólag boldog a családunk Amerikában, Euróbában, s a Föld más szegleteiben.  Közben arra gondolunk, hogy vajon hányszor lesz még a sors kegyes hozzánk? Hányszor élhetjük át a távolban élő szeretteink szívszorító ölelését? Sokan lettek „világ családok”. De mégtöbbeknek adatik meg, hogy a betlehemi csillag ragyogásakor egy asztalnál üljenek és átéljék az ölelés meghitt pillanatát. Láthassák a karácsonyi ajándékot kibontó gyermek, unoka csillogó szemét, boldog mosolyát. Meg kell becsülni ezt az ölelést, mosolyt és szeretetet. Az egészségünk mellett  ez a legnagyobb kincsünk, amivel ha jól sáfárkodunk halálunkig kitart.

Varázsa van a karácsonynak. Felerősödik bennünk a szeretet a család összetartozásának érzése. Jó érezni a szobát betöltő  fahéjjas mézeskalács illatát. De fájdalma is van a karácsonynak. Felerősödik a magány lélekölő ereje. Ilyenkor sokan úgy érzik hogy jobban kell szeretni hozzátartozóinkat, erősebben kell átölelni őket. Advent időszakában különböző okból vezérelve sokan akarnak a szegényeknek, a magányosoknak segíteni. Elhangzanak a hangzatos mondatok az ajándékokat gyűjtők és osztogatók részéről.  „Kötelességünk segíteni a rászorulókat, az elesett embereket, a magányban élőket.„ Csak a karácsonyi túlcsorduló szeretetre van szükségünk? Csak a két napi törődésre, figyelemre? Csak a néhány napi áldott békés karácsony meghitt érzésére?  Az egytálnyi meleg ételre? Néhány órára nem gondolni a magányra? Vajon ez lenne a csak betlehemi csillag üzenete?

Nézzetek fel az égre, s ha megpillantjátok a különös fényt árasztó csillagot, lelketek mélyén ott találjátok az igaz választ.

Az égre nézve karácsony közeledtével ezek a gondolatok jutottak eszembe.

Boldog meghitt karácsonyt kívánva szeretném megosztani veletek!

Stikel János

Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetsége

elnöke

    iwiw facebook twitter kedvencekhez nyomtatási képCikk nyomtatása


« VISSZA

 

Letölthető anyagok
1% felajánlása
AKTUALITÁSOK
PORGRAMOK 2024    
Általános | 2024.04.15.
Szövetségünk 2024 április 04.-én tartotta Küldöttgyűlését. A küldöttek az előírt napirendek között elfogadták az elnökség 2024 évre ajánlott munkaprogramját, benne a tagszervezetek felé javasolt pályázatokat és versenyeket.
Isten veled Elnök Úr! Isten Veled Gyenesei Pista!    
Általános | 2024.04.15.
Mint ismeretes előttetek, Dr. Gyenesei István a 30. éves SOMOGYÉRT Egyesület elnöke, türelemmel viselt súlyos betegség következtében március 21.-én elhunyt. Április 06.-án Kaposváron helyezték végső nyugalomba. A gyászszertartáson a SOMOGYÉRT Egyesület és a Szövetségünk nevében Stikel János mondott búcsúzó beszédet.
Nagy segítség számunkra a személyi jövedelemadó 1%.-nak felajánlása    
Általános | 2024.01.22.
Nagy segítség számunkra a személyi jövedelemadó 1%.-nak felajánlása
Legördült a függöny 2023-ban    
Általános | 2023.12.23.
Siófokon a Szépkorúak Hónapja rendezvény sorozat zárásaként megtartott vegyes műfajú gálával véget ért a Szövetség 2023. második féléves programja, amely hat vármegyei szintű rendezvényt foglalt magába. A sokszínű több programot is felsorakoztató rendezvények szövetségünk tagságának túlnyomó többségét aktivizálták. Közel kétezer szépkorú társunk volt tevékeny résztvevője a tartalmas, változatos és szórakoztató eseményeknek.
Bővülő, színesedő programok 2023.-ban    
Általános | 2023.11.20.
A 2023 évi programban hat versenyt hirdettünk meg. Általánosságban elmondható, hogy van létjogosultsága ezeknek a versenyeknek. A programok több száz nyugdíjas társunkat aktivizált, mozgatott meg
LEGÚJABB KÉPEK
Ulrich Róbert a csurgói Viktor Kft. igazgatója Díszoklevél 
 
Gál Istvánné Mezőcsokonya Díszoklevél 
 
 
 
Gyurik Attila Fiad polgármestere Díszoklevél 
 
Tóth Gergely a CE Plaza Hotel tulajdonosa Díszoklevél 
 
Tóth Lajosné Nágocs Szövetségben a Szépkorúakért Díj 
 
Székely Lászlóné Somogysárd Díszoklevél  
 
Pápa Erzsébet Csurgó Díszoklevél 
 
Márkus Ferencné Várda Díszoklevél 
 
Majzik Gyuláné Mezőcsokonya Díszoklevél 
 
László Vilmosné a Várda Díszoklevél 
 
Kovács Ferenc Szentgáloskér Díszoklevél 
 
Joós Ferencné Nagyatád Díszoklevél  
 
Horváth Győző Iharos polgármestere Díszoklevé 
 
Fülöp Magdolna Csombárd Díszoklevél 
 
Éder Erzsébet Kaposvár Díszoklevél 
 
Dékány Lászlóné Csombárd Diszoklevél 
 
Huszti Gábor Somogy Vármegye Közgyűlés alelnöke Szövetség Dísz Tagja 
 
 
 
Verb Józsefné Zselickislak Szövetségben a Szépkorúakért Díj