Hírlevél
BEMUTATKOZÁS SZERVEZETEINK AKTUALITÁSOK ESEMÉNYEK TAGSZERVEZETEINKTŐL GALÉRIA LINKEK ELÉRHETŐSÉG DÍJAZOTTAK GÁLÁK
AKTUALITÁSOK
Rendezvények a koronavírus járvány árnyékában    
Általános | 2021.12.02.
2021 második felének feladatait képezte a megtartásra került négy kiemelt rendezvény megtervezése, megszervezése és lebonyolítása. Ezek az alábbiak voltak: 1. „Ezüst Nyár 2021” Somogyi Szépkorúak Tábora; 2. Tagszervezeti vezetők Kétnapos Nagyatádi Találkozója; 3. Az Idősek Világnapja a Somogyi Szépkorúak Hónapja és a Szövetségünk megalakulásának 30. évfordulója alkalmából megtartott ünnepi ülés; 4. „Gála a Gálák helyett” Megyei Művészeti Találkozója.

Összességében elmondható, hogy a négy esemény nagyon jól sikerült. Természetesen mindegyikkel kapcsolatban voltak szkeptikus vélemények, akik megkérdőjelezték ezen rendezvények megtartásának lehetőségét. A szövetség tagságának zöme viszont várta ezeket az eseményeket és örömmel vett részt rajta.

Természetesen az elnökségünk minden esetben betartotta az érvényben lévő korlátozó rendszabályokat.

A rendezvények mindegyikén csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők vehettek részt. Ezen kívül mindenütt biztosított volt a fertőtlenítés lehetősége.

Néhány mondatban a négy rendezvényről:

1. „Ezüst Nyár 2021” Somogyi Szépkorúak Tábora szeptember 11-17 között 38. alkalommal került megtartásra Balatonszemesen 103 fő részvételével. Táborozni csak védettségi igazolvánnyal lehetet, így aztán nagyon sokan nem tudtak részt venni beoltottság hiányában. A koronavírus helyzet egyik hatása volt az is, hogy a szokásosnál több volt az először táborozó, míg a „törzs gárdából” sokan a fertőzéstől félve az idén lemondtak a részvételről. Ezúttal is voltak baranyai táborozóin is. Szerencsére a korlátozó rendszabályok jelentős részének feloldásának köszönhetően a megfelelő egészségügyi rendszabályok szigorú betartása mellett minden tervezett programunkat megtudtuk tartani. A programok döntő többségén mindenki részt vett. Ezúttal is sokan tornáztak reggelenként. Nagyon népszerű volt a rádpusztai lovasbemutató, a tihanyi kirándulás. Nagy sikert aratott a Déryné Színtársulat és a Magyaregresi Nyugdíjas Klub egész estét betöltő műsora. Ez alkalommal is zenés műsorral kedveskedtek a berzencei színjátszók és a Háromfai Dalnokok. Az idén sem maradhatott el a szalonna sütés és a hozzá tartozó borozgatás, nótázás.

A táborozók ezúttal is ellátogattak Latinovics Zoltán és Bujtor István sírjához ahol versekkel és koszorúzással emlékeztek a két felejthetetlen művészre. Szerepelt még az egészség megőrzéssel kapcsolatos program, sportverseny és bemutatkozott a Magyar Pünkösdi Egyház

Természetesen mi lehetett a tábor záráskor a legtöbbet elhangzott mondat: „Jövőre veletek ugyanitt!”

2. Tagszervezeti vezetők Kétnapos Nagyatádi Találkozója, hetedik alkalommal került megrendezésre a hangulatos városban. Szokás szerint a találkozó első napja ezúttal is az ismerkedésé, a kirándulásé és az esti zenés beszélgetésé volt.

Ebéd után Segesdre látogatott két busznyi klubvezető, ahol Takácsné Illés Henrietta a település alpolgármestere és a Derűs Alkony Nyugdíjas Egyesület tagjai várták őket és velük együtt tekintették meg a település nevezetességeit Baranyai Zoltán kalauzolásában.

Az élmény gazdag program után a helyi nyugdíjas klub és az önkormányzat szeretet vendéglátásban részesítette a résztvevőket. A beszélgetés során többen is megjegyezték, nem gondolták volna hogy ennyi csodálatos látnivaló van Segesd községben. Az első nap egy jó hangulatú batyus együttléttel zárult.

Másnap Ormai István polgármester köszöntötte a tanácskozás résztvevőit, kiemelve a közösségek megtartó erejét, hasznosságát, amit önként és lelkesedéssel végeznek. Stikel János a szövetség megyei elnöke beszámolt az elmúlt időszakban végzett munkáról.

Nagy figyelemmel kísérte Utasiné Kenderák Tímea a szövetség „Dísztagja” előadását aki a „Digitalizált nyugdíjasokról” köréről beszélt, amelynek alcíme pedig „száguldás a világhálón 60 év felett” viselte.

A találkozó zárásakor egyöntetű volt a közel száz fő véleménye, hogy szükség van az ilyen   találkozókra.

3. Az Idősek Világnapja a Somogyi Szépkorúak Hónapja és a Szövetségünk megalakulásának 30. évfordulója alkalmából megtartott ünnepi ülés.

Az idősek világnapja és a somogyi szépkorúak hónapja jegyében ünnepi ülést tartottunk október 1-én. Az eseményen megemlékeztünk a Szövetség megalakulásának 30. évfordulójárói. A járvány helyzetre való tekintettel az ünnepségen csak az elismerésben részesültek és kísérőik, valamint néhány vendég vett részt. Az ünnepség kezdetén Battyányi Bea, a megyeszékhely civil és roma referense olvasta fel Szita Károly levelét, amelyben a városvezető megköszönte az időseknek  közösségépítésben betöltött szerepét.

Kardos István Aranyosi Ervin Soha nincs késő című versével biztatta a jelenlévőket amely talán hitvallása is lehetne minden nyugdíjas társunknak: „…adj újabb esélyt még a mának, hidd el, szép lelked nem beteg…próbáld ki azt, mit sosem tettél…nem küszködni, s meghalni lettél...”

Stikel János elnök az elmúlt három évtizedről szólva kiemelte: azzal a céllal jött létre a Szövetség, hogy tartalmas időtöltést biztosítva összefogja a somogyi szépkorúakat, egyúttal képviselje őket és védje az érdekeiket. – Büszkék vagyunk arra, hogy a néhai Kovács Lajos alapító elnökünknek is köszönhetően a tizennyolc alapító tagszervezet mára százhuszonnyolcra gyarapodott és Somogy megye egyik meghatározó civil szervezetévé váltak. Stikel János arról is beszélt, hogy bár az elnökség minden tőle telhetőt megtett az érdekvédelem és érdekképviselet terén is, azonban főleg a kormányhoz intézett javaslatai egyelőre nem találtak meghallgatásra. Az elnök szerint előbbre kell lépni a szervezet és tagépítés terén is. - Azokon a helyeken is meg kell kísérelni nyugdíjas közösség létrehozását, ahol arra a település nagysága lehetőséget kínál- szögezte le. A Szövetség kapcsolatairól elmondta, hogy immár öt éve a megyei önkormányzat is jó szintű az együttműködésük, mint ahogy egyre több polgármester is a Szövetség mellé állt. A tartalmas kapcsolatok kiváló példája volt a kadarkúti jégverés károsultjainak történt gyűjtés is, amit az ünnepségen jelen lévő polgármesterük, Karsai József az érzelmekre ható köszöntőjében külön is méltatott. Az ünnepsége négyfajta elismerés átadására került sor: a hosszú időn át végzett kiemelkedő közösségi munkájáért a Szövetség legmagasabb elismerését a „Szövetségben a szépkorúakért” kitüntetést kapta a balatonfenyvesi Baranyai Éva, a hetesi Koszpekné Kiss Aranka, a kaposvári Sajtiné Kiss Katalin, a balatonberényi Tilesch József és a háromfai Györke József. A Szövetség dísztagja lett Bíró Norbert, a megyei közgyűlés elnöke, a nagyatádi Pünkösd Márton és a dombóvári Vértes Zoltán. Tizennégy fő a szövetség díszoklevelét vehette át, valamint Kovács Lajos emlékplakettet kapott hét egyesületi és klub vezető, valamint nyolc nyugdíjas szervezet.

4. „GÁLA a GÁLÁK helyett” Megyei Művészeti Találkozó Csombárdon

Szövetségünk elnöksége júniusi ülésén döntötte el, amennyiben a járvány helyzet megengedi  rendezzünk egy gálát, a már második éve elmaradó hagyományos gálák helyett. Helyszínéül Sótonyi Györgyné polgármester asszony kedves invitálására a kiváló feltételekkel rendelkező Csombárd község művelődési házát választottuk.

A gálára előzetes jelentkezések alapján az elnökség hívta meg a fellépőket. Húsz műsorszám került színpadra, melyből tizenhét csoportos három pedig egyéni volt. A település polgármestere, Sótonyi Györgyné köszöntőjében a szeretni tudás művészeinek nevezte a szépkorúakat, egy gyönyörű verssel is kifejezve az irántuk érzett tiszteletét. Stikel János elnök viccesen megjegyezte, a megalakulásának harmincadik évfordulóját ünneplő Szövetségünk eddigi munkájával kiérdemelte hogy Móring József Attila személyében országgyűlési képviselő legyen a rendezvény technikai biztosítója, aki ennek vállalása mellett a zenészi képességeit is megcsillogtatta. A gálát nagy várakozás előzte meg és nagy örömmel üdvözölték egymást a Szövetség hat kistérségéből érkező fellépők a régi ismerősök és barátok.

A gála egész ideje alatt fantasztikus volt színpadi és nézőtéri hangulat. A nézőtéren helyet foglalók végig énekelték, tapsolták a színpadon lévőkkel a hangulatos szép népdalokat és más műfajú nosztalgikus dalokat.

A rövid felkészülési idő ellenére több produkció már már súrolta a profizmus határát. nehéz lenne kiemelni bárkit is a fellépők közül.

Szerettük volna a körülményekhez képest méltóképpen megünnepelni a szövetségünk fennállásának harmincadik évfordulóját, amely a résztvevők véleménye szerint is emlékezetesre sikerült.

Sajnos a járvány már második évben írta felül az elképzeléseinket, és még örülhettünk annak, hogy a legalább ezt az egyet is meg tudtuk tartani, ezért is adtuk a ’’ Gála a Gálák helyett ’’ elnevezést a mostani rendezvényünknek

A vírustól való félelem amúgy többeket visszatartott a fellépéstől annak ellenére is, hogy csak védettségi igazolvánnyal lehetett részt venni az eseményen. Mindez azonban nem befolyásolta a rendezvény színvonalát.

A Szövetség érdekében végzett erkölcsi és anyagi támogatásáért Bíró Norbert a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke a rendezvényen vette át „ Szövetség DISZ TAGJA „ címet igazoló okíratott.

A Gáláról készült fotók megtekinthetők és letölthetők a Szövetség honlapja „GALÉRIA” könyvtárában az elisben részesültek névsora a DÍJAZOTTAK KÖNYVTÁRBAN TALÁLHATÓ

Elnökség

    iwiw facebook twitter kedvencekhez nyomtatási képCikk nyomtatása


« VISSZA

 

Letölthető anyagok
1% felajánlása
AKTUALITÁSOK
PORGRAMOK 2024    
Általános | 2024.04.15.
Szövetségünk 2024 április 04.-én tartotta Küldöttgyűlését. A küldöttek az előírt napirendek között elfogadták az elnökség 2024 évre ajánlott munkaprogramját, benne a tagszervezetek felé javasolt pályázatokat és versenyeket.
Isten veled Elnök Úr! Isten Veled Gyenesei Pista!    
Általános | 2024.04.15.
Mint ismeretes előttetek, Dr. Gyenesei István a 30. éves SOMOGYÉRT Egyesület elnöke, türelemmel viselt súlyos betegség következtében március 21.-én elhunyt. Április 06.-án Kaposváron helyezték végső nyugalomba. A gyászszertartáson a SOMOGYÉRT Egyesület és a Szövetségünk nevében Stikel János mondott búcsúzó beszédet.
Nagy segítség számunkra a személyi jövedelemadó 1%.-nak felajánlása    
Általános | 2024.01.22.
Nagy segítség számunkra a személyi jövedelemadó 1%.-nak felajánlása
Legördült a függöny 2023-ban    
Általános | 2023.12.23.
Siófokon a Szépkorúak Hónapja rendezvény sorozat zárásaként megtartott vegyes műfajú gálával véget ért a Szövetség 2023. második féléves programja, amely hat vármegyei szintű rendezvényt foglalt magába. A sokszínű több programot is felsorakoztató rendezvények szövetségünk tagságának túlnyomó többségét aktivizálták. Közel kétezer szépkorú társunk volt tevékeny résztvevője a tartalmas, változatos és szórakoztató eseményeknek.
Bővülő, színesedő programok 2023.-ban    
Általános | 2023.11.20.
A 2023 évi programban hat versenyt hirdettünk meg. Általánosságban elmondható, hogy van létjogosultsága ezeknek a versenyeknek. A programok több száz nyugdíjas társunkat aktivizált, mozgatott meg
LEGÚJABB KÉPEK
Ulrich Róbert a csurgói Viktor Kft. igazgatója Díszoklevél 
 
Gál Istvánné Mezőcsokonya Díszoklevél 
 
 
 
Gyurik Attila Fiad polgármestere Díszoklevél 
 
Tóth Gergely a CE Plaza Hotel tulajdonosa Díszoklevél 
 
Tóth Lajosné Nágocs Szövetségben a Szépkorúakért Díj 
 
Székely Lászlóné Somogysárd Díszoklevél  
 
Pápa Erzsébet Csurgó Díszoklevél 
 
Márkus Ferencné Várda Díszoklevél 
 
Majzik Gyuláné Mezőcsokonya Díszoklevél 
 
László Vilmosné a Várda Díszoklevél 
 
Kovács Ferenc Szentgáloskér Díszoklevél 
 
Joós Ferencné Nagyatád Díszoklevél  
 
Horváth Győző Iharos polgármestere Díszoklevé 
 
Fülöp Magdolna Csombárd Díszoklevél 
 
Éder Erzsébet Kaposvár Díszoklevél 
 
Dékány Lászlóné Csombárd Diszoklevél 
 
Huszti Gábor Somogy Vármegye Közgyűlés alelnöke Szövetség Dísz Tagja 
 
 
 
Verb Józsefné Zselickislak Szövetségben a Szépkorúakért Díj