Hírlevél
BEMUTATKOZÁS SZERVEZETEINK AKTUALITÁSOK ESEMÉNYEK TAGSZERVEZETEINKTŐL GALÉRIA LINKEK ELÉRHETŐSÉG DÍJAZOTTAK GÁLÁK
AKTUALITÁSOK
Vásárlási időzóna    
Általános | 2020.11.25.
Újabb, a koronavírus járvány lassítását és az idősek védelmét szolgáló intézkedés lépett életbe. A kormány az Idősek Tanácsa javaslatára keddtől ismét bevezette az idősek - vagyis a 65 év felettiek - vásárlási sávját. Sajnos ezzel kapcsolatosan bekövetkezett az a helyzet, amely előre kiszámítható volt.

Újabb, a koronavírus járvány lassítását és az idősek védelmét szolgáló intézkedés lépett életbe. A kormány az Idősek Tanácsa javaslatára keddtől ismét bevezette az idősek - vagyis a 65 év felettiek - vásárlási sávját.

Sajnos ezzel kapcsolatosan bekövetkezett az a helyzet, amely előre kiszámítható volt. A közösségi oldalakon jelentős számban jelentek meg az időseket gyalázó, velük kapcsolatos bántó nemegyszer ordenáré kommentek.

Addig amíg a tavasszal bevezetett idősek vásárlási sávjával kapcsolatosan viszonylagos társadalmi konszenzus alakult ki, a mostani vásárlási korlátozásról ez már koránt sem mondható el.

Feltételezve a kormány időseket védő jószándékát a nem nyugdíjas korosztály „megfordította” a rendelet lényegét, amely sokak szerint úgy hangzik, hogy amíg a nyugdíjasok a teljes nyitva tartás alatt mehetnek vásárolni, addig a nem nyugdíjasok hétköznapokon 09 – 11 óra, szombaton és vasárnap 08 -10 között nem mehetnek.

A rendelet ilyenfajta értelmezése mely valljuk be hordoz valami igazság tartalmat sokakat szembe fordított a nyugdíjas társadalommal.

Úgy gondolom, hogy ez a kormányrendelet kicsit hasonlít a fából vaskarikára. Igazából a nyugdíjasokra bízza, hogy mikor mennek vásárolni, amely természetesen támadási felület az idősekkel szemben. Már lelki füleimmel hallom is, amikor majd egy nyugdíjas nem az ő időzónájában vásárol,  milyen tiszteletlen, bántó és sértő kijelentéseknek lesz kitéve.

Az eddigi szidalmazások tartalma arra indított, hogy mint a Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetsége elnöke megszólítsam szépkorú társaim gyermekeit és unokáit.

Tisztában vagyok azzal, hogy a koronavírus járvány, az ezzel kapcsolatos intézkedések félelmet, féltést, indulatokat, türelmetlenséget gerjesztenek,  sok esetben a tolerancia hiányához is vezethetnek. Ez azonban nem indok arra hogy sokan szüleik, nagyszüleik ellen forduljanak, kikiáltsák őket a jelenlegi helyzet bűnbakjának és felelősének.

Tisztelt felnőtt gyerekek és unokák!

Mielőtt indulataitokat, sérelmeiteket szüleiteken, nagyszüleiteken vezetnétek le gondoljatok arra, hogy ők neveltek fel benneteket, és sokótoknak még a mai napig sem engedték el a kezét és segítik azt az embert, aki ugyan már felnőtt, de nekünk a gyermekeink halálunkig kisfiúnk és kislányunk maradtok.

A felelőtlen megnyilatkozásaitok előtt gondoljatok szüleitekre, nagyszüleitekre, akik erejükhöz, lehetőségükhöz mérten igyekeztek tisztességben felnevelni benneteket.

Mi nem ezt a gyalázkodást nem érdemeljük a jelen és a jövő fiatalabb generációjától.

A kormányrendelet margójára annyit szeretnék írni,

hogy ezt a nyugdíjas időzónát egy szűk csoport a miniszterelnök által meghatározó szempontok alapján létrehozott Idősek Tanácsa javasolta anélkül, hogy kikérték volna az időseket képviselő nagy országos nyugdíjas szervezetek véleményét. Az elégedetlenkedők őket kérdezzék a kormányrendeletet eredményező javaslatról.

Ha már ilyen felemás kormányrendelet született, kérem a szépkorú társaimat, hogy a békesség kedvéért is lehetőleg a nyugdíjas vásárlási zónát vegyék igénybe bevásárlásaik során.

Gyermekeinket, unokáinkat pedig arra kérem, hogy jogkövető állampolgárként vegyék tudomásul a kormányrendeletet. Ennek megfelelően fogadják el, hogy sokféle okból nem minden nyugdíjas a nyugdíjas vásárlási időzónában fog vásárolni.

Egymás megbecsülése emberi méltóságának tiszteletben tartása is fontos része annak az összefogásnak, amely elengedhetetlenül szükséges ma a koronavírus járvány legyőzéséhez.

Ez minden korosztály kötelessége és érdeke.

2020. november 25.

Stikel János

elnök

    iwiw facebook twitter kedvencekhez nyomtatási képCikk nyomtatása


« VISSZA

 

Letölthető anyagok
1% felajánlása
AKTUALITÁSOK
Sinopharm: Igen? Nem? Szövetségünk elnökségének javaslatai, kérései Orbán Viktor Magyarország miniszterelnökéhez    
Általános | 2021.06.20.
Szövetségünk elnöksége 2021. június 18.-án levelet küldött Orbán Viktor Magyarország miniszterelnökének. Tartalmát indokolja, hogy a koronavírus elleni oltásnál használt kínai Sinopharm vakcinával kapcsolatban rendkívül ellentmondásos információk hangzanak el nemzetközi és hazai szakemberek, valamint politikusok részéről. Nem tisztul, inkább zavarosabb a kép abban a tekintetben, hogy a 60 év feletti lakosság körében mennyire hatásos a Sinopharm vakcina.
Felhívás! Ezüst Nyár 2021 Somogyi Szépkorúak Tábora    
Általános | 2021.05.14.
Mit várok a kr.u. 2021. esztendőtöl?    
Általános | 2020.12.29.
Most 2020 végén nagyon egyszerű a válasz a címben feltett kérdése. Semmit nem várok jobban, mint hogy eltűnjön az életünkből a rettegett vírus
Vajon megőrizték e 2011-2020 között a nyugdíjak a vásárló értéküket! ( rövidített változat )    
Általános | 2020.12.25.
Tíz év telt el azóta, hogy a nyugdíjasok életszínvonalának megőrzése érdekében törvény született az infláció követő nyugdíjemelésről….
Vásárlási időzóna    
Általános | 2020.11.25.
Újabb, a koronavírus járvány lassítását és az idősek védelmét szolgáló intézkedés lépett életbe. A kormány az Idősek Tanácsa javaslatára keddtől ismét bevezette az idősek - vagyis a 65 év felettiek - vásárlási sávját. Sajnos ezzel kapcsolatosan bekövetkezett az a helyzet, amely előre kiszámítható volt.
LEGÚJABB KÉPEK
 
 
 
 
 
 
 
 
A szépkorúak és az elismerésben részesültek egészségére 
 
 
 
Elköszönés Balázs Gézánétól a Szövetség elnökségi tagjától 
 
EMLÉKLAP Fonói Őszi Fény Nyugdíjas Klubnak 
 
EMLÉKLAP Nagyberki Pedagógus Kórus 
 
EMLÉKLAP Kisgyalánért Egyesület Nőegylet 
 
EMLÉKLAP Balatonszentgyörgyi Margaréta Nyugdíjas Egyesület 
 
EMLÉKLAP Törökkoppányi Nyugdíjas Klub 
 
EMLÉKLAP Sávolyi Dalkör 
 
KOVÁCS LAJOS Emlékplakett 8. Kaposmérői Nyugdíjas Klub  
 
KOVÁCS LAJOS Emlékplakett 7. Somogysárdi Ezüstfenyő Nyugdíjas Klub  
 
KOVÁCS LAJOS Emlékplakett 6. Lábodi Hölgykoszorú Nyugdíjas Klub  
 
KOVÁCS LAJOS Emlékplakett 5. Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet Nyu 
 
KOVÁCS LAJOS Emlékplakett Nyugdíjasok Kaposvári Egyesülete 
 
KOVÁCS LAJOS emlékplakett Nagyatádi Konzervgyári Szakszervezeti Nyugdíjas Klub 
 
Vida Irén EMLÉKLAP Törökkoppányi Nyugdíjas Klub