Hírlevél
BEMUTATKOZÁS SZERVEZETEINK AKTUALITÁSOK ESEMÉNYEK TAGSZERVEZETEINKTŐL GALÉRIA LINKEK ELÉRHETŐSÉG DÍJAZOTTAK GÁLÁK
AKTUALITÁSOK
Lázmérés és fertőtlenítés után maszkban ünnepeltünk    
Általános | 2020.10.18.
„ Ne gondolt azt, hogy keveset érsz, mert nélküled más lenne ez az egész. S ha eljön az idő, mikor már nem leszel, veled is egy egész világ múlik el.” ( Balázs Fecó dalszöveg részlete )

Október elsején szerte a világon az időseket köszöntötték, míg Somogyban évek óta az egész hónapot nekik szentelve programok sokasága várta a szépkorúakat. Nem lett volna ez másként az idén sem, a járvány azonban felülírta az elképzeléseket.

A legtöbb helyen, így a Szövetség esetében is elmaradnak a nagyobb rendezvények, de még a helyi megemlékezéseket sem a megszokott formában tartották meg. Ez a nyugdíjas szervezeteink esetében is igaz volt, még akkor is, ha a Szövetségünk október másodikán rendhagyó ünnepséget tartott azoknak, akik hosszú idő óta kiemelkedő közösségi munkát végeztek, vagy évek óta támogatásukkal segítették a szervezet munkáját.

A rendezvényen adtuk át az elismeréseket, amelyre korábban a megyei gálákon került sor. A körülményekhez és lehetőségekhez képest igyekeztünk emlékezetessé tenni a résztvevők számára e rendhagyó rendezvényt.

Az ünnepi ülésen részt vett Huszti Gábor a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke, Dr. Gyenesei István a Somogyért Egyesület elnöke és Battyányi Beáta a Kaposvár Megyei Jogú Város önkormányzatának civil és romaügyi felelőse. Mindhárom vendég köszöntőjével  hangulatában is megalapozta az ünnepséget, de jó volt megtapasztalni a rövid, de annál tartalmasabb műsor szereplőinek üzenetét is.

Az iharosi Hegedűs Jánosné mély átéléssel adta elő a lánya, Vargáné Hegedűs Magdolna Az én nagyanyám című versét, amely akár az öregek iránti tisztelet és megbecsülés himnusza is lehetne. A vers szerzője a nagyanyja emlékét idézi  és elmondja, ma már felnőttként tudja, hogy mindazokért, amit átélt és amiért megszenvedett, szeretetet és tiszteletet érdemelt. Ezt gyerekként még nem így gondolta, ezért érzi fontosnak, hogy legalább ma legyen nagyobb alázat az idősek iránt, hiszen egykor mindenki megöregszik és szüksége lesz a segítő kézre.

A verset követő Kaposvári Dalárda műsora ugyanakkor életkedvvel és dinamikával volt tele, a szépkorúaknak azt az arcát mutatva, amely nem az idő múlásáért kesereg, sokkal inkább az öregkor szépségeire, örömeire fókuszál.

A folytatásban a szövetség által alapított négyféle elismerés átadására Az Idősek Világnapjára és a Somogyi Szépkorúak Hónapjára időzített ünnepi ülésünkön a Szövetség elnöksége által korábban alapított négy féle elismerések átadására kerül sor.

-           „Szövetségben a Szépkorúakért” Díj;

-           „A Szövetség Dísz Tagja” cím,

-            Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetsége Díszoklevele;

-           Jubileumi elismerések; „Kovács Lajos” Emlékplakett és emléklapok


A Szövetség legmagasabb szintű kitüntetésében a „Szövetségben a Szépkorúakért” Díjban részesült:

-           FARKAS JÁNOSNÉ  a Csombárdi Nefelejcs Nyugdíjas Klub elnöke

-           GROFSICS JÁNOSNÉ az Ötvöskónyi Ezüsthárs Szépkorúak Egyesülete  elnöke

-           RÓNAI CSABÁNÉ a Várdai Gyöngyvirág Nyugdíjas Klub  elnöke

-           STIKEL JÁNOS a Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetsége  elnöke részére

-           ZANA ISTVÁN a Törökkoppányi Nyugdíjas Klub alapító tagja


„A Szövetség Dísz Tagja” címet adományoztuk:

-           NAGY LÁSZLÓ PÉTER  Mesztegnyő község polgármestere  részére

-           PÁSZTOHY ANDRÁS  PÉTER az „Agrária” Mezőgazdasági Zrt. elnök                                                                                                        vezérigazgatója részére

-          VARGA LÁSZLÓ a Somogyi Hírlap szerkesztője részére

A településén működő nyugdíjas szervezet és a Szövetség támogatásában, programjai segítésében, abban való aktív részvételében végzett kiemelkedő munkája elismeréseként azt megköszönve a Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetsége elnöksége

a „ Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetsége Díszoklevelét” adományozta

18 fő részére, köztük:

- három polgármesternek;

- kettő intézményvezetőnek;

- három külső támogatónak;

- tíz tagszervezeti vezetőnek és tagnak.

Tagszervezeteink közül egyre többen vannak, akik már egy évtizede, vagy ennél is régebben alakultak meg és azóta is eredményesen működnek. Elnökségünk 2014. február 11.-i ülésén döntött arról, hogy a 2014 évi küldöttgyűléstől kezdődően minden évben a 10, 15, 20, éve vagy régebben alakult tagszervezetink a jubileumi emléklapot és a „Kovács Lajos” Emlékplakettet kapnak,  Ugyancsak a Küldöttgyűlésen vehették át azok az egyesületi és klubvezetők a jubileumi elismeréseket, akik legalább 10 éve megszakítás nélkül vezetik a szervezetüket.

-            9 tagszervezetünk „Kovács Lajos” Emlékplakettet vehetett át.

-          12 tagszervezetünk pedig jubileumi emléklapot kapott

-            9 tagszervezeti vezető vehette át a „Kovács Lajos” Emlékplakettet

-            1 fő munkáját pedig emléklappal ismertük el.

A kitüntetések átadása után Stikel János elnök az elismerésekben részesültek felé elmondott gratuláló szavaiban az idősek köszöntésével kapcsolatos gondolatait osztotta meg. Arról beszélt, hogy általában nem híve a világnapoknak, azonban a szépkorúak köszöntése arra mégis alkalmas, hogy tükröt tartson a társadalom elé, hogy megvizsgálhassák lelkiismeretüket mindazok, akik felelősek az idősek életkörülményeiért, életminőségéért.  - Nem lehet egyetlen napon, de egy egész hónapban sem bepótolni minden elmaradt megbecsülést, szeretetet vagy figyelmességet. Ez az év minden napján jár a szépkorúaknak, mert egy egész életen át megdolgoztak érte, ezért megérdemelik ezt a fiatalabb nemzedékektől.”   Kiemelte, hogy a  Szövetség mindent tőle telhetőt megtesz azért, hogy az időseknek legalább egymás között minél több okuk legyen a mosolyra, hiszen ennek a kornak is megvan a maga szépsége. Ehhez szeretnének a jövőben is hozzájárulni abban a reményben, hogy rövidesen véget ér a járvány és az élet visszatér a régi kerékvágásba - mondta búcsúzóul.

Az elismerésben részesülte listája megtekinthető a Szövetség honlapja ( www.somogyiszepkoruak.hu ) DÍJAZOTTAK könyvtárban és a díjátadásról készült fotók pedig a honlap GALÉRIA könyvtárában láthatóak és letölthetőek

Elnökség

    iwiw facebook twitter kedvencekhez nyomtatási képCikk nyomtatása


« VISSZA

 

Letölthető anyagok
1% felajánlása
AKTUALITÁSOK
Sinopharm: Igen? Nem? Szövetségünk elnökségének javaslatai, kérései Orbán Viktor Magyarország miniszterelnökéhez    
Általános | 2021.06.20.
Szövetségünk elnöksége 2021. június 18.-án levelet küldött Orbán Viktor Magyarország miniszterelnökének. Tartalmát indokolja, hogy a koronavírus elleni oltásnál használt kínai Sinopharm vakcinával kapcsolatban rendkívül ellentmondásos információk hangzanak el nemzetközi és hazai szakemberek, valamint politikusok részéről. Nem tisztul, inkább zavarosabb a kép abban a tekintetben, hogy a 60 év feletti lakosság körében mennyire hatásos a Sinopharm vakcina.
Felhívás! Ezüst Nyár 2021 Somogyi Szépkorúak Tábora    
Általános | 2021.05.14.
Mit várok a kr.u. 2021. esztendőtöl?    
Általános | 2020.12.29.
Most 2020 végén nagyon egyszerű a válasz a címben feltett kérdése. Semmit nem várok jobban, mint hogy eltűnjön az életünkből a rettegett vírus
Vajon megőrizték e 2011-2020 között a nyugdíjak a vásárló értéküket! ( rövidített változat )    
Általános | 2020.12.25.
Tíz év telt el azóta, hogy a nyugdíjasok életszínvonalának megőrzése érdekében törvény született az infláció követő nyugdíjemelésről….
Vásárlási időzóna    
Általános | 2020.11.25.
Újabb, a koronavírus járvány lassítását és az idősek védelmét szolgáló intézkedés lépett életbe. A kormány az Idősek Tanácsa javaslatára keddtől ismét bevezette az idősek - vagyis a 65 év felettiek - vásárlási sávját. Sajnos ezzel kapcsolatosan bekövetkezett az a helyzet, amely előre kiszámítható volt.
LEGÚJABB KÉPEK
 
 
 
 
 
 
 
 
A szépkorúak és az elismerésben részesültek egészségére 
 
 
 
Elköszönés Balázs Gézánétól a Szövetség elnökségi tagjától 
 
EMLÉKLAP Fonói Őszi Fény Nyugdíjas Klubnak 
 
EMLÉKLAP Nagyberki Pedagógus Kórus 
 
EMLÉKLAP Kisgyalánért Egyesület Nőegylet 
 
EMLÉKLAP Balatonszentgyörgyi Margaréta Nyugdíjas Egyesület 
 
EMLÉKLAP Törökkoppányi Nyugdíjas Klub 
 
EMLÉKLAP Sávolyi Dalkör 
 
KOVÁCS LAJOS Emlékplakett 8. Kaposmérői Nyugdíjas Klub  
 
KOVÁCS LAJOS Emlékplakett 7. Somogysárdi Ezüstfenyő Nyugdíjas Klub  
 
KOVÁCS LAJOS Emlékplakett 6. Lábodi Hölgykoszorú Nyugdíjas Klub  
 
KOVÁCS LAJOS Emlékplakett 5. Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet Nyu 
 
KOVÁCS LAJOS Emlékplakett Nyugdíjasok Kaposvári Egyesülete 
 
KOVÁCS LAJOS emlékplakett Nagyatádi Konzervgyári Szakszervezeti Nyugdíjas Klub 
 
Vida Irén EMLÉKLAP Törökkoppányi Nyugdíjas Klub