Hírlevél
BEMUTATKOZÁS SZERVEZETEINK AKTUALITÁSOK ESEMÉNYEK TAGSZERVEZETEINKTŐL GALÉRIA LINKEK ELÉRHETŐSÉG DÍJAZOTTAK GÁLÁK
AKTUALITÁSOK
A fehér gyászruhától a fekete menyasszonyi ruháig    
Általános | 2019.07.22.
Népviseleti bemutató Zselickisfaludon. Negyedik alkalommal rendezte meg Szövetségünk a Somogy megyei Népviseleti Bemutatót, melynek másodízben adott otthont a zselici település.

Népviseleti bemutató Zselickisfaludon

Negyedik alkalommal rendezte meg Szövetségünk a Somogy megyei  Népviseleti Bemutatót, melynek másodízben adott otthont a zselici település. A rendezvényre  ezúttal Tolna megyei Szekszárdról és Bogyiszlóról, valamint a baranyai Komlóról is érkeztek vendégek, régióssá bővítve  országosan is egyedülálló rendezvényt.  Az egykori falusi élet korosztályos viseleteinek legértékesebb darabjait vonultatták fel a részvevők, egyúttal ízelítőt adva a kapcsolódó néptánc- és dalkincsből is. A megyei önkormányzat támogatásával sorra került  esemény házigazdája Horváth Tibor zseliskisfaludi  polgármester volt, aki nem csupán az eddigi két  találkozó szervezésében járt élen és a rendezvény motorja is volt, de a fiatalokból álló társulatával a zselici viseletekből és népszokásokból is bemutatót tartott. A sváb népviseletet ez évben a szulokiak jelenítették meg, míg a csökölyiek és a somogyszobi Vilma- ház bemutatója újdonság volt az érdeklődők számára. Ez utóbbi kettő különlegességét az adta, hogy amíg csökölyiek többek között a fehér gyászruhával is megismertették a közönséget, addig a szobiak a hagyományos népviselet mellett bemutatták az időskori fekete viseletet és a fekete menyasszonyi gyászruhát is. – A reformátusoknál a 19. század elején lett a női népviselet színe a fekete. A lányok serdülőkorukban kapták meg az öltözetüket, abba nőttek bele, és az esküvőjük előtti vasárnap is abban mentek templomba, lányságukat gyászolva. És abban is temették el őket- tudtuk meg Spanics Ágnes alapítványi elnöktől. A buzsákiak  is szolgáltattak különlegességgel, ők a közel száz éves, kézzel varrt miseruhát  tették ki szemlére. Kanizsai Lászlóné elmondta, hogy lassan majd valamennyi, saját készítésű buzsáki népviselet múzeális értékké válik. – Bár a hagyományok még élnek, de nincs, aki  mindehhez új ruhákat is készítene- tette hozzá.  Szövetségünk folytatni kívánja a bemutatókat. Céljain között szerepel, hogy a régióból minél több népviseletet mutassunk be az érdeklődőknek. Elképzeléseink között szerepel az is, hogy az ország távolabbi tájegységeiről is meghívjunk olyan településeket, akiknek népviselete messze földön híres!

Elnökség

A bemutatóról készült gotók megtekinthetőek és letülthetőek a GALÉRIA könyvtárból

    iwiw facebook twitter kedvencekhez nyomtatási képCikk nyomtatása


« VISSZA

 

Letölthető anyagok
1% felajánlása
AKTUALITÁSOK
Kikúrálták reumájukat a résztvevők a kaposmérői sportnapunkon    
Általános | 2019.09.08.
Hagyományosan a sportnapunkkal indult a második félév rendezvény folyama
A fehér gyászruhától a fekete menyasszonyi ruháig    
Általános | 2019.07.22.
A fehér gyászruhától a fekete menyasszonyi ruháigNépviseleti bemutató Zselickisfaludon. Negyedik alkalommal rendezte meg Szövetségünk a Somogy megyei Népviseleti Bemutatót, melynek másodízben adott otthont a zselici település.
Ülésezett a III. Országos Nyugdíjas Parlament    
Általános | 2019.02.22.
2019. február 08.-án ülésezett III. Országos Nyugdíjas Parlament. Az ONyP-ben a megyék küldöttei, az idősek országos hatókörű szervezeteinek képviselői, a meghívott szakértők és vendégek vettek részt. A III. parlamenten az ország minden megyéjéből és Budapestről több mint négyszáz küldött volt jelen, akik „lefedték” az egész országot.
MENNYI AZ ANNYI 2019 A 2018-19 évi nyugdíjemelés ellentmondásai, igazságtalansága Összevetés a somogyi öregségi nyugdíjakkal    
Általános | 2019.01.15.
Alapvetés: Mivel az átlag információ minden nyugdíjas zsebéből nagyjából azonos összeget vesz ki, akkor forintosítva egyforma összeget is kell visszatenni!
Három hónap kilenc megyei szintű rendezvény 2018 második félévében    
Általános | 2018.12.03.
Minden évben hagyományosan a Szövetség naptárának második féléve bővelkedik eseményekben. Így volt ez 2018-ban is. A rendezvények sorát augusztus 04.-én megtartott „Reuma Kúra 2018” Játékos Sportverseny nyitotta és a Somogyi Szépkorúak II. Dalos Találkozója zárta november 14.-én. E két időpont között kilenc megyei szintű programot kínáltunk tagszervezeteink tagságának.
LEGÚJABB KÉPEK