Hírlevél
BEMUTATKOZÁS SZERVEZETEINK AKTUALITÁSOK ESEMÉNYEK TAGSZERVEZETEINKTŐL GALÉRIA LINKEK ELÉRHETŐSÉG DÍJAZOTTAK GÁLÁK
AKTUALITÁSOK
A fehér gyászruhától a fekete menyasszonyi ruháig    
Általános | 2019.07.22.
Népviseleti bemutató Zselickisfaludon. Negyedik alkalommal rendezte meg Szövetségünk a Somogy megyei Népviseleti Bemutatót, melynek másodízben adott otthont a zselici település.

Népviseleti bemutató Zselickisfaludon

Negyedik alkalommal rendezte meg Szövetségünk a Somogy megyei  Népviseleti Bemutatót, melynek másodízben adott otthont a zselici település. A rendezvényre  ezúttal Tolna megyei Szekszárdról és Bogyiszlóról, valamint a baranyai Komlóról is érkeztek vendégek, régióssá bővítve  országosan is egyedülálló rendezvényt.  Az egykori falusi élet korosztályos viseleteinek legértékesebb darabjait vonultatták fel a részvevők, egyúttal ízelítőt adva a kapcsolódó néptánc- és dalkincsből is. A megyei önkormányzat támogatásával sorra került  esemény házigazdája Horváth Tibor zseliskisfaludi  polgármester volt, aki nem csupán az eddigi két  találkozó szervezésében járt élen és a rendezvény motorja is volt, de a fiatalokból álló társulatával a zselici viseletekből és népszokásokból is bemutatót tartott. A sváb népviseletet ez évben a szulokiak jelenítették meg, míg a csökölyiek és a somogyszobi Vilma- ház bemutatója újdonság volt az érdeklődők számára. Ez utóbbi kettő különlegességét az adta, hogy amíg csökölyiek többek között a fehér gyászruhával is megismertették a közönséget, addig a szobiak a hagyományos népviselet mellett bemutatták az időskori fekete viseletet és a fekete menyasszonyi gyászruhát is. – A reformátusoknál a 19. század elején lett a női népviselet színe a fekete. A lányok serdülőkorukban kapták meg az öltözetüket, abba nőttek bele, és az esküvőjük előtti vasárnap is abban mentek templomba, lányságukat gyászolva. És abban is temették el őket- tudtuk meg Spanics Ágnes alapítványi elnöktől. A buzsákiak  is szolgáltattak különlegességgel, ők a közel száz éves, kézzel varrt miseruhát  tették ki szemlére. Kanizsai Lászlóné elmondta, hogy lassan majd valamennyi, saját készítésű buzsáki népviselet múzeális értékké válik. – Bár a hagyományok még élnek, de nincs, aki  mindehhez új ruhákat is készítene- tette hozzá.  Szövetségünk folytatni kívánja a bemutatókat. Céljain között szerepel, hogy a régióból minél több népviseletet mutassunk be az érdeklődőknek. Elképzeléseink között szerepel az is, hogy az ország távolabbi tájegységeiről is meghívjunk olyan településeket, akiknek népviselete messze földön híres!

Elnökség

A bemutatóról készült gotók megtekinthetőek és letülthetőek a GALÉRIA könyvtárból

    iwiw facebook twitter kedvencekhez nyomtatási képCikk nyomtatása


« VISSZA

 

Letölthető anyagok
1% felajánlása
AKTUALITÁSOK
A pihenésben elfáradtak a Tábor lakók    
Általános | 2019.10.27.
36. alkalommal nyitotta meg kapuit a somogyi szépkorúak előtt az „Ezüst Nyár” Tábor szeptember elején Balatonszemesen. Az idén is teltházas tábor gazdag programmal várta a több mint 130 „pihenni vágyó” nyugdíjast.
Kikúrálták reumájukat a résztvevők a kaposmérői sportnapunkon    
Általános | 2019.09.08.
Hagyományosan a sportnapunkkal indult a második félév rendezvény folyama
A fehér gyászruhától a fekete menyasszonyi ruháig    
Általános | 2019.07.22.
A fehér gyászruhától a fekete menyasszonyi ruháigNépviseleti bemutató Zselickisfaludon. Negyedik alkalommal rendezte meg Szövetségünk a Somogy megyei Népviseleti Bemutatót, melynek másodízben adott otthont a zselici település.
Ülésezett a III. Országos Nyugdíjas Parlament    
Általános | 2019.02.22.
2019. február 08.-án ülésezett III. Országos Nyugdíjas Parlament. Az ONyP-ben a megyék küldöttei, az idősek országos hatókörű szervezeteinek képviselői, a meghívott szakértők és vendégek vettek részt. A III. parlamenten az ország minden megyéjéből és Budapestről több mint négyszáz küldött volt jelen, akik „lefedték” az egész országot.
MENNYI AZ ANNYI 2019 A 2018-19 évi nyugdíjemelés ellentmondásai, igazságtalansága Összevetés a somogyi öregségi nyugdíjakkal    
Általános | 2019.01.15.
Alapvetés: Mivel az átlag információ minden nyugdíjas zsebéből nagyjából azonos összeget vesz ki, akkor forintosítva egyforma összeget is kell visszatenni!
LEGÚJABB KÉPEK
a Taszári Rozmaring Kórus vezetőjének  
 
Szövetség Dísz Tagja cím Utasiné Kenderák Tímea részére 
 
a Szóládi Kék ibolya Nyugdíjas Klub vezetőjének 
 
Salamon Józsefné a Szövetség Kelet – Balatoni Nyugdíjas Kistérség vezetője 
 
a Fiadi Ezüstfenyő Nyugdíjas Klub vezetőjének 
 
Jakab Gyuláné részére 
 
Díszoklevél Deák Gyula Nagyberki polgármestere részére 
 
 
 
Szövetség Dísz Tagja cím Schmidt Jenő Tab város polgármestere részére 
 
Szövetség Dísz Tagja cím Kara Lajos Buzsák község polgármestere részére 
 
négy nyugdíjas szervezet vezetőjének 
 
a Szövetség Északi – régió alelnökének,  
 
Szövetségben a Szépkorúakért Díj Kovács Lászlóné részére 
 
a Szóládi „Kék ibolya” Nyugdíjas Klub alapító tagjának 
 
Szövetségben a Szépkorúakért Díj Balogh Bálintné részére 
 
 
 
 
 
Szövetségben a Szépkorúakért Díj Andorka Sándorné részére 
 
a Balatonföldvári Szépkorúak Klubja tánccsoportja vezetőjének 
 
Dísztoklevél Sztányi István Kaposfő volt polgármesterének