Hírlevél
BEMUTATKOZÁS SZERVEZETEINK AKTUALITÁSOK ESEMÉNYEK TAGSZERVEZETEINKTŐL GALÉRIA LINKEK ELÉRHETŐSÉG DÍJAZOTTAK GÁLÁK
AKTUALITÁSOK
A fehér gyászruhától a fekete menyasszonyi ruháig    
Általános | 2019.07.22.
Népviseleti bemutató Zselickisfaludon. Negyedik alkalommal rendezte meg Szövetségünk a Somogy megyei Népviseleti Bemutatót, melynek másodízben adott otthont a zselici település.

Népviseleti bemutató Zselickisfaludon

Negyedik alkalommal rendezte meg Szövetségünk a Somogy megyei  Népviseleti Bemutatót, melynek másodízben adott otthont a zselici település. A rendezvényre  ezúttal Tolna megyei Szekszárdról és Bogyiszlóról, valamint a baranyai Komlóról is érkeztek vendégek, régióssá bővítve  országosan is egyedülálló rendezvényt.  Az egykori falusi élet korosztályos viseleteinek legértékesebb darabjait vonultatták fel a részvevők, egyúttal ízelítőt adva a kapcsolódó néptánc- és dalkincsből is. A megyei önkormányzat támogatásával sorra került  esemény házigazdája Horváth Tibor zseliskisfaludi  polgármester volt, aki nem csupán az eddigi két  találkozó szervezésében járt élen és a rendezvény motorja is volt, de a fiatalokból álló társulatával a zselici viseletekből és népszokásokból is bemutatót tartott. A sváb népviseletet ez évben a szulokiak jelenítették meg, míg a csökölyiek és a somogyszobi Vilma- ház bemutatója újdonság volt az érdeklődők számára. Ez utóbbi kettő különlegességét az adta, hogy amíg csökölyiek többek között a fehér gyászruhával is megismertették a közönséget, addig a szobiak a hagyományos népviselet mellett bemutatták az időskori fekete viseletet és a fekete menyasszonyi gyászruhát is. – A reformátusoknál a 19. század elején lett a női népviselet színe a fekete. A lányok serdülőkorukban kapták meg az öltözetüket, abba nőttek bele, és az esküvőjük előtti vasárnap is abban mentek templomba, lányságukat gyászolva. És abban is temették el őket- tudtuk meg Spanics Ágnes alapítványi elnöktől. A buzsákiak  is szolgáltattak különlegességgel, ők a közel száz éves, kézzel varrt miseruhát  tették ki szemlére. Kanizsai Lászlóné elmondta, hogy lassan majd valamennyi, saját készítésű buzsáki népviselet múzeális értékké válik. – Bár a hagyományok még élnek, de nincs, aki  mindehhez új ruhákat is készítene- tette hozzá.  Szövetségünk folytatni kívánja a bemutatókat. Céljain között szerepel, hogy a régióból minél több népviseletet mutassunk be az érdeklődőknek. Elképzeléseink között szerepel az is, hogy az ország távolabbi tájegységeiről is meghívjunk olyan településeket, akiknek népviselete messze földön híres!

Elnökség

A bemutatóról készült gotók megtekinthetőek és letülthetőek a GALÉRIA könyvtárból

    iwiw facebook twitter kedvencekhez nyomtatási képCikk nyomtatása


« VISSZA

 

Letölthető anyagok
1% felajánlása
AKTUALITÁSOK
Sinopharm: Igen? Nem? Szövetségünk elnökségének javaslatai, kérései Orbán Viktor Magyarország miniszterelnökéhez    
Általános | 2021.06.20.
Szövetségünk elnöksége 2021. június 18.-án levelet küldött Orbán Viktor Magyarország miniszterelnökének. Tartalmát indokolja, hogy a koronavírus elleni oltásnál használt kínai Sinopharm vakcinával kapcsolatban rendkívül ellentmondásos információk hangzanak el nemzetközi és hazai szakemberek, valamint politikusok részéről. Nem tisztul, inkább zavarosabb a kép abban a tekintetben, hogy a 60 év feletti lakosság körében mennyire hatásos a Sinopharm vakcina.
Felhívás! Ezüst Nyár 2021 Somogyi Szépkorúak Tábora    
Általános | 2021.05.14.
Mit várok a kr.u. 2021. esztendőtöl?    
Általános | 2020.12.29.
Most 2020 végén nagyon egyszerű a válasz a címben feltett kérdése. Semmit nem várok jobban, mint hogy eltűnjön az életünkből a rettegett vírus
Vajon megőrizték e 2011-2020 között a nyugdíjak a vásárló értéküket! ( rövidített változat )    
Általános | 2020.12.25.
Tíz év telt el azóta, hogy a nyugdíjasok életszínvonalának megőrzése érdekében törvény született az infláció követő nyugdíjemelésről….
Vásárlási időzóna    
Általános | 2020.11.25.
Újabb, a koronavírus járvány lassítását és az idősek védelmét szolgáló intézkedés lépett életbe. A kormány az Idősek Tanácsa javaslatára keddtől ismét bevezette az idősek - vagyis a 65 év felettiek - vásárlási sávját. Sajnos ezzel kapcsolatosan bekövetkezett az a helyzet, amely előre kiszámítható volt.
LEGÚJABB KÉPEK
 
 
 
 
 
 
 
 
A szépkorúak és az elismerésben részesültek egészségére 
 
 
 
Elköszönés Balázs Gézánétól a Szövetség elnökségi tagjától 
 
EMLÉKLAP Fonói Őszi Fény Nyugdíjas Klubnak 
 
EMLÉKLAP Nagyberki Pedagógus Kórus 
 
EMLÉKLAP Kisgyalánért Egyesület Nőegylet 
 
EMLÉKLAP Balatonszentgyörgyi Margaréta Nyugdíjas Egyesület 
 
EMLÉKLAP Törökkoppányi Nyugdíjas Klub 
 
EMLÉKLAP Sávolyi Dalkör 
 
KOVÁCS LAJOS Emlékplakett 8. Kaposmérői Nyugdíjas Klub  
 
KOVÁCS LAJOS Emlékplakett 7. Somogysárdi Ezüstfenyő Nyugdíjas Klub  
 
KOVÁCS LAJOS Emlékplakett 6. Lábodi Hölgykoszorú Nyugdíjas Klub  
 
KOVÁCS LAJOS Emlékplakett 5. Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet Nyu 
 
KOVÁCS LAJOS Emlékplakett Nyugdíjasok Kaposvári Egyesülete 
 
KOVÁCS LAJOS emlékplakett Nagyatádi Konzervgyári Szakszervezeti Nyugdíjas Klub 
 
Vida Irén EMLÉKLAP Törökkoppányi Nyugdíjas Klub