Hírlevél
BEMUTATKOZÁS SZERVEZETEINK AKTUALITÁSOK ESEMÉNYEK TAGSZERVEZETEINKTŐL GALÉRIA LINKEK ELÉRHETŐSÉG DÍJAZOTTAK GÁLÁK
AKTUALITÁSOK
Három hónap kilenc megyei szintű rendezvény 2018 második félévében    
Általános | 2018.12.03.
Minden évben hagyományosan a Szövetség naptárának második féléve bővelkedik eseményekben. Így volt ez 2018-ban is. A rendezvények sorát augusztus 04.-én megtartott „Reuma Kúra 2018” Játékos Sportverseny nyitotta és a Somogyi Szépkorúak II. Dalos Találkozója zárta november 14.-én. E két időpont között kilenc megyei szintű programot kínáltunk tagszervezeteink tagságának.

Kedves Látogatónk!

Minden évben hagyományosan a Szövetség naptárának második féléve bővelkedik eseményekben. Így volt ez 2018-ban is.

A rendezvények sorát augusztus 04.-én megtartott „Reuma Kúra 2018” Játékos Sportverseny nyitotta és a Somogyi Szépkorúak II. Dalos Találkozója zárta november 14.-én.

E két időpont között kilenc megyei szintű programot kínáltunk tagszervezeteink tagságának.

Talán megbocsájtja, hogy ezekről az eseményekről csak felvillanás szerűen szólunk, kiemelve azokat a lényegi elemeket és adatokat, amelyek jellemezték a programokat.

A kevesebb szöveget inkább a Galériában megtekinthető több fotóval szeretnénk érdekessé és teljessé tenni.

Kezdjük az első rendezvényünkkel.2018. augusztus 04.-én hetedik alkalommal rendeztük meg a „Reuma Kúra” Somogyi Szépkorúak Játékos Sportversenyét Kaposmérőben, akik másodszor voltak házigazdái, rendezői a mintegy 250 főt mozgósító népszerű ügyességi és erőpróbának.

23 hat fős csapat versengett, akik közül többen a megye távolabbi részeiről érkeztek. Nyolc versenyszámból kettő erőt, öt ügyességet, egy – a TOTÓ – pedig lexikális tudást igényelt a csapatoktól. Ezenkívül két elsősorban erőt igénylő egyéni versenyszámot is beiktattak a rendezők. A férfiak rönkhajításban a nők sodrófa hajításban fitogtathatták erejüket két korcsoportban. Nagy volt a tülekedés a sodrófa hajító verseny helyszínén. Közel száz matróna igyekezett minél messzebbre hajítani a tészta lapítót. A verseny után többen részvétüket fejezték ki a sodrófa hajításban győztesek férjének.

Csapatversenyben címvédés történt. Ezúttal is a Szolidalítás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet Nyugdíjas Tagozata bizonyult a legjobbnak. A megőrizte az előző évben szerzett második helyét a Hetesi Nyugdíja Klub. A dobogó harmadik fokára - némi meglepetésre - a Nyugdíjasok Lengyeltóti Egyesületének harmadik csapata álhatott fel.

Augusztus 25.-én harmadik alkalommal rendeztük meg a Somogy megyei Népviseleti Bemutatót a Zselici dombság lankái között meghúzódó hangulatos zsáktelepülésen Zselickisfaludon. A bemutatón Somogyország 10 tájegysége adott ízelítőt a somogyi népviselet sokszínűségéből. Az eseményen bemutatkozók a népviseletük mellett településük népdalkincséből is bemutattak néhány szép dalt. Különösen a buzsákiak és a balatonfenyvesiek tettek ki magukért, akik közös csoportban nem csak a legnagyobb létszámban voltak jelen, de a legteljesebb legsokoldalúbb kollekciót is ők mutatták be. Minden csoport igyekezett a legszebb és legérdekesebb viseleteit bemutatni, amely nagy közönség sikert aratott. Büszkék vagyunk arra, hogy a katonadalos találkozónk civil szervezetként történő megrendezésével együtt a népviseleti bemutatónk is egyedülálló Magyarországon. A rendezvényt színesítette és táncaival gazdagította a Horváth Tibor „kisfaludi” polgármester által vezetett Zselic táncegyüttes. A település vezetője nem csupán a rendezvény legfőbb támogatója volt, de egyik legelkötelezettebb híve is a hagyományápolásnak és a népművészeti értékek megőrzésének. A bemutatót Bíró Norbert a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke nyitotta meg, aki a látottak után továbbgondolásra érdemesnek tartotta a rendezvényt.

Szeptember 02-08 között hat teljes napban 35. alakalommal rendeztük meg ismét Balatonszemesen az „Ezüst Nyár” Somogyi Szépkorúak Táborát. Az évről évre népszerűbb táborunk most is „telt házas” volt, melyet a már régóta együtt dolgozó Kovács Margit és csapata vezetett.

A korábban Balatonfenyvesen, majd Fonódon megrendezett tábornak 2012 óta „házigazdája” Balatonszemes. A település vezetése szinte sajátjának tekinti a rendezvényt és jelentős támogatást is nyújt a programok megrendezéséhez.

A családias hangulatban telt hat emlékezetes nap sok táborlakó között egy életre szóló barátságot teremtett.

A résztvevők emlékkönyvbe történő bejegyzései és az tábor szervezők személyes beszélgetései is visszaigazolják, hogy jól érezték magukat a táborozó szépkorúak. Javultak az elhelyezési feltételek. Népszerűek voltak a programok is. Minden nap reggeli tornával indult, melyet változatos programok követtek.

A programok sorát hagyományosan a Berzencei Színjátszó Kör műsora nyitotta. Nagy sikert aratott az Iharosberényi Nosztalgia Hagyományőrző Egyesület színvonalas műsora is. Az idén sem maradt el a hajókirándulás, melyet sétahajózás közben a magyar „Elvis imitátor” Pál Csaba nagyszerű műsora gazdagított. E mellett vetélkedő, egészség megőrző program, Latinovits Zoltán sírjának és József Attila síremlékének megkoszorúzása, szalonna sütés, sportverseny szerepelt a programok sorában.

Nagy lelki feltöltődést adott Varga László megyés püspökkel való találkozás és beszélgetés.

A tábor utolsó napján a résztvevők már „öntevékenyen” elkezdték szervezni a jövő évi tábort. Voltak akik már a szobaelosztást is összeállították.

Szeptember 23-24.-én a Szövetség hagyományos a tagszervezeti vezetők részére szervezett kétnapos programjának immár negyedik alkalommal volt a házigazdája Nagyatád.

A kétnapos program ezúttal is a „csapat építést”, a tapasztalatcserét és a Szövetség előtt álló tennivalókkal kapcsolatos információk megbeszélést tűzte ki célul. Ennek megfelelően került összeállításra a program is.

Az első nap délutánján a résztvevők látogatást tettek Berzencén, ahol a művelődési házban egyórás szórakoztató program után megtekintették a műemlék védelem alatt álló barokk stílusban épült római katolikus templomot. Az első nap programja zenés esttel ért véget.

A második nap délelőttjén szakmai programok követték egymást. Ormai István Nagyatád polgármestere a nyugdíjas közösségek jelentőségéről, fontosságáról beszélt. Ezt követően Bíró Norbert a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke adott tájékoztatót a megyei önkormányzat és a közgyűlés munkájáról, valamint szólt Somogy megye fejlesztésének jelenéről és jövőjéről. Zanati Zsuzsanna az Országos Nyugdíjas Parlament somogyi csoportjának vezetője a parlament tevékenységéről és céljairól beszélt.

A szakmai nap zárásaként Stikel János elnök aktuális témákról, valamint a Szövetség előtt álló feladatokról beszélt, hangsúlyosan szólva a szervezet és tagépítés kiemelt fontosságáról és jelentőségéről. A találkozó konzultációval, majd közös ebéddel zárult.

Minden esztendő egyik kiemelt időszaka a „Szépkorúak Hónapja”, amely az elmúlt évtől „másfél hónappá” bővült.

A szeptember 30.-án indult program sorozat öt helyszínen került megrendezésre és november 14.-én zárul.

A somogyi szépkorúak megyei szintű gáláit az elmúlt évekhez hasonlóan, az idén is valamelyest tematizáltuk. Ennek figyelembe vételével hívjuk meg a fellépőket a megyei gálák öt helyszínére.

2018. szeptember 30.-án Taszáron rendeztük meg a Somogyi Szépkorúak VI. Katonadalos Találkozóját, amely egyben a Szépkorúak Hónapja ünnepélyes megnyitója is volt.

2018. október 13.-án Kadarkúton Somogyi Szépkorúak XXIII. Vegyes Műfajú Megyei Művészeti Gálája „első felvonása” került színpadra, majd ezt követően október 24.-én Buzsák volt a helyszíne a második résznek.

2018. november 03.-án Mesztegnyőn rendeztük meg a Somogyi Szépkorúak V. Hagyományőrző és Színjátszó Találkozóját.

2018. november 14.-én Nagybajomban a Somogyi Szépkorúak II. Megyei Dalos Találkozójával zárult a megyei művészeti gálák sora, ezzel a „Szépkorúak Másfél Hónapja” is.

Az öt helyszínen több mint 120 műsorszámot vitt színpadra a közel 2000 fellépő. Elnökségünk örömmel tapasztalta, hogy az elmúlt évhez képest is tovább emelkedett a színvonal. A fellépő csoportok és szólisták komoly értéket hordozó műsorszámokat mutattak be, amely mögött nagyon sok munka van. Sok esetben tapasztaltuk, hogy a szereplők igyekeztek felkutatni olyan új népdalokat, katona dalokat, hagyományokat, verseket, amelyek még nem, vagy csak nagyon ritkán kerülnek bemutatásra. Külsőségekben is szemet gyönyörködtetőek voltak a szép népviseletek, fellépő ruhák, a színpadi megjelenés, jelenlét. A helyi rendezők nagyon lelkiismeretesen és színvonalasan végezték munkájukat, méltó körülményeket biztosítva a megyei művészeti gálák hagyományaihoz. Ez a másfél hónap igazi ünnepe volt a szépkorúak amatőr kulturális mozgalmának, amely sokaknak nyújt hasznos közösségi elfoglaltságot, éltető erőt.

A Szövetségben folyó szabadidős és kulturális tevékenységünk megbecsülésének és elismerésének értékeli elnökségünk a Somogy Megyei Közgyűlés elnökének és alelnökének felénk irányuló megtisztelő figyelmét. Bíró Norbert elnök úr és Huszti Gábor alelnök úr két-két rendezvényünkön vett részt.

E rövid összefoglaló végén fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a rendezvényeinknek helyet adó települések polgármesterei, képviselő testületei és a helyi nyugdíjas szervezetek, mindenütt örömmel fogadták be programjainkat. Büszkék voltak arra, hogy megyei szintű programnak lehetnek házigazdái. Ennek megfelelően minden tőlük telhetőt megtettek azért, hogy méltó körülményeket teremtsenek számunkra. Szövetségünk nagy hagyománnyal bíró különböző rendezvényei nem jöhetnének létre, a települések vezetése, önkéntesei önzetlen támogató munkája nélkül. Mindenütt támogatásként térítés nélkül biztosították részünkre a programok helyszíneit, létesítményeit a teljes infrastruktúrával és humán erővel együtt.

Ezt nagyon nagyon köszönjük! Hálásak vagyunk a fogadtatásért, a támogatásért.

A kilec rendezvény képes krónikája a GALÉRIA könyvtárunkban tekinthető meg!

Elnökség


    iwiw facebook twitter kedvencekhez nyomtatási képCikk nyomtatása


« VISSZA

 

Letölthető anyagok
1% felajánlása
AKTUALITÁSOK
Nagy segítség számunkra a személyi jövedelemadó 1%.-nak felajánlása    
Általános | 2024.01.22.
Nagy segítség számunkra a személyi jövedelemadó 1%.-nak felajánlása
Legördült a függöny 2023-ban    
Általános | 2023.12.23.
Siófokon a Szépkorúak Hónapja rendezvény sorozat zárásaként megtartott vegyes műfajú gálával véget ért a Szövetség 2023. második féléves programja, amely hat vármegyei szintű rendezvényt foglalt magába. A sokszínű több programot is felsorakoztató rendezvények szövetségünk tagságának túlnyomó többségét aktivizálták. Közel kétezer szépkorú társunk volt tevékeny résztvevője a tartalmas, változatos és szórakoztató eseményeknek.
Bővülő, színesedő programok 2023.-ban    
Általános | 2023.11.20.
A 2023 évi programban hat versenyt hirdettünk meg. Általánosságban elmondható, hogy van létjogosultsága ezeknek a versenyeknek. A programok több száz nyugdíjas társunkat aktivizált, mozgatott meg
Most van szükség a tisztes nyugdíjra    
Általános | 2023.06.02.
Most van szükség a tisztes nyugdíjraAz időseknek nincsenek arra évtizedeik, hogy kivárják a kedvező változást, állapította meg a Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetsége elnöksége a május 17.-én megtartott küldöttgyűlés beszámolójában.
KÖZEL AZ ÚRHOZ    
Általános | 2023.04.29.
KÖZEL AZ ÚRHOZSzövetségünk tagsága körében jelentős a valamelyik felekezethez tartozó hívők aránya. Ezért is fogalmazódott meg elnökségünk részéről az a gondolat, hogy hívő tagjaink részére is programot kínáljunk.
LEGÚJABB KÉPEK
Ulrich Róbert a csurgói Viktor Kft. igazgatója Díszoklevél 
 
Gál Istvánné Mezőcsokonya Díszoklevél 
 
 
 
Gyurik Attila Fiad polgármestere Díszoklevél 
 
Tóth Gergely a CE Plaza Hotel tulajdonosa Díszoklevél 
 
Tóth Lajosné Nágocs Szövetségben a Szépkorúakért Díj 
 
Székely Lászlóné Somogysárd Díszoklevél  
 
Pápa Erzsébet Csurgó Díszoklevél 
 
Márkus Ferencné Várda Díszoklevél 
 
Majzik Gyuláné Mezőcsokonya Díszoklevél 
 
László Vilmosné a Várda Díszoklevél 
 
Kovács Ferenc Szentgáloskér Díszoklevél 
 
Joós Ferencné Nagyatád Díszoklevél  
 
Horváth Győző Iharos polgármestere Díszoklevé 
 
Fülöp Magdolna Csombárd Díszoklevél 
 
Éder Erzsébet Kaposvár Díszoklevél 
 
Dékány Lászlóné Csombárd Diszoklevél 
 
Huszti Gábor Somogy Vármegye Közgyűlés alelnöke Szövetség Dísz Tagja 
 
 
 
Verb Józsefné Zselickislak Szövetségben a Szépkorúakért Díj