Hírlevél
BEMUTATKOZÁS SZERVEZETEINK AKTUALITÁSOK ESEMÉNYEK TAGSZERVEZETEINKTŐL GALÉRIA LINKEK ELÉRHETŐSÉG DÍJAZOTTAK GÁLÁK
AKTUALITÁSOK
...hogy jó legyen nyugdíjasnak lenni!... Újabb négy év tartalmas munkájával lett patinásabb Szövetségünk!    
Általános | 2018.03.30.
Magas részvétel mellett tartottuk meg március 21-én Szövetségünk tisztújító küldöttgyűlését, amely számadás volt az elmúlt négy év és a 2017-es év munkájáról.

A Küldöttgyűlés kezdetének különleges színfoltja volt, hogy első alkalommal hangzott el új hangszerelésben a Szövetség szignálja, melyet a Kaposvári Helyőrségi Fúvószenekar karnagya Major András hangszerelt és a fúvószenekar előadásában rögzítették hanghordozóra! Nagy tetszést aratott!

A beszámolóban  Stikel János elnök az elmúlt négy esztendőt értékelve, kitért a szervezet erősségeire, nem elhallgatva a kevésbé sikeres területeket sem. Mondandóját ez utóbbiak egyikével, az érdekvédelmi- és érdekképviseleti tevékenységgel kezdte.

Bevezetőként hangsúlyosan kiemelte:

„….érdemes néhány cöveket leverni, amelyek mentén az elnökség a nyugdíjasok érdekében végezte és végzi érdekvédelmi, érdekképviseleti munkáját!

  1. Szövetségünk 27 évvel ezelőtt azzal az elsődleges céllal alakult meg, hogy tagságának érdekképviseletet és érdekvédelmet biztosítson. A célok között ez áll az Alapszabályunkban az első helyen. Ez a cél azóta sem változott!
  2. Szövetségünknél nincs jobb, vagy baloldali nyugdíj, csak nyugdíjas van!
  3. Szövetségünk nem valaki ellen, hanem a nyugdíjasainkért, fogalmazza meg jó szándékú kritikai észrevételeit, javaslatait a nyugdíjasok életszínvonalával és életminőségével kapcsolatosan. Ez a szellemiség a 27 év során nem változott!
  4. A nyugdíjasoknak is joga van jobban élni, ha az ország gazdasági helyzete ezt lehetővé teszi! „

A beszámoló kiemelte, hogy Szövetségünk ez irányú munkáját mindenkor meghatározta a politikai-gazdasági környezet, különösen a nyugdíjasokkal kapcsolatos állami szerepvállalás- szögezte le. Elmondta, hogy különösen az átlag alatti nyugdíjak rendezéséért emeltek szót több alkalommal is, adatokkal alátámasztva azt a tényt, miszerint a nyugdíjasaink kétharmadának folyamatosan romlik az életszínvonala.– Ez érdekes módon évek óta egyetlen politikai szereplőnek sem tűnt fel, csak a választások előtt irányul rá nagyobb figyelem - tette hozzá. Sajnos az évek során a „kutyaugatás” nem hallatszott fel az égig! Majd a kulturális tevékenységük értékelésére tért át. – Ezen a területen vagyunk a legsikeresebbek, főleg a hagyományápolásunk kiemelkedő. Büszkeséggel említette, hogy a színvonal évről évre növekszik.  Az egyéb rendezvények közül a nagy sikerű Reuma- kúra sportnapról beszélt, az Ezüst nyár táborról elmondta, hogy az évek során létjogosultságot szerzett magának Balatonszemesen, amely az utóbbi években már „telt házzal” működik. Különösen büszke az elnökség arra, hogy a korábbi évtizedektől eltérően, a Tábor támogatás nélkül is életképes maradt!

Méltatta a rendezvények rendkívül igényes lebonyolítását, megköszönve az önkormányzatok, kiemelten is Ormai István nagyatádi és Takács József balatonszemesi polgármester támogatását. - Egyre több helyen ismerik fel, hogy az idősebb generációra mindenkor számíthatnak, ezért a rájuk fordított pénz és energia sokszorosan megtérül- húzta alá. Örömtelinek tartotta a fiatalabbak növekvő számú részvételét a szervezetek tevékenységében, amit mindaddig egészségesnek tart, amíg az időskorúak vannak többségben.

A Tagépítés és a szervezetépítés kapcsán kitért arra, hogy az évek, évtizedek során az idős kor elkerülhetetlen velejárójaként a Szövetség tagjai közül sokan hagyták el a földi létet. Elkerülhetetlen, hogy pótlásukra a legváltozatosabb formákban de meg kell szólítani a szervezethez nem tartozó szépkorúakat, kiemelten a „fiatal nyugdíjasokat”.  Az elkövetkező időszak legnagyobb kihívása lesz ez a munka, amelyhez mindenkit mozgósítani kell, aki ebben segíteni tud - hangsúlyozta, majd hozzátette: elsősorban azokat a településeket kell felkeresni, ahol még nincsenek szervezeteik.

Aláhúzta, hogy van kiből meríteni, mert nyugdíjasok voltak, vannak és lesznek.

A közgyűlés további részében pénzügyi beszámoló, felügyelőbizottsági jelentés hangzott el, majd a küldöttgyűlés áttért a költségvetések megtárgyalására.

Szövetségünk évek óta főleg a tagdíjakból és a pályázati pénzekből gazdálkodik. Sajnos  az adók egy százalékából kevés bevételünk volt, ezért a felajánlásokra nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk, amihez útmutatás is található a szövetségünk honlapján- hívta fel a figyelmet az elnök.

A leköszönő elnökség útravalóul  a következő elnökségnek a folyamatosság megtartása érdekében következő 2018-2022 közötti négy éves ciklusra fő tevékenységének irányaként az alábbiakat javasolja:

  1. Továbbra is kiemelt és elsődleges feladata legyen az elnökségnek az érdekképviseleti és érdekvédelmi munka;
  2. Fontos feladat legyen a kulturális tevékenység és hagyományápolás;
  3. Kiemelten kezelje az elnökség a szervezet építést és minden tagszervezet a tagépítést, melyhez az elnökség adjon meg minden lehetséges segítséget. E két szervezetépítést célzó területen a korábbiaktól sokkal hatékonyabb munkát kell végezni;
  4. Nagyobb hangsúlyt kell fektetni a szomszédos megyék ( Baranya, Tolna ) megyei szintű nyugdíjas szervezeteivel és tagszervezeteivel együttműködésre. Ennek érdekében az elnökség helyezze új alapokra a három megye nyugdíjas szervezeteinek együttműködését. Még 2018-ban készítsenek új együttműködési megállapodást;
  5. Meg kell újítani, kiemelten a Somogy megyével közös határszakaszon lévő horvát nyugdíjas szervezetekkel való együttműködést. Új alapokra kell helyezni a Nyugdíjasok Szervezeteinek Koprovnica-Križevci Megyei Anyaszervezetével való kapcsolatot. Nyitni kell és keresni kell a kapcsolat felvételt a Vajdasági magyar és erdélyi nyugdíjas szervezetekkel.”

Ezt követően elismerő okleveleket kaptak a jubiláló szervezetek és tagok. Első alkalommal adtak át DÍSZOKLEVELET a huzamos időn keresztül kiválóan dolgozó tagok részére. Az A Küldöttgyűlés elköszönt Szabó Tiborné ügyvezető alelnöktől, aki tizenöt évig töltötte be ezt a funkciót.

Végül pedig tisztújításra került sor, amelynek eredményeként a Szövetség vezetésére további négy évre Stikel János kapott bizalmat, általános helyettese Máj Péter, a déli régió alelnöke Fülep István maradt, ügyvezető alelnök Terdikné Szolnoki Erzsébet lett, míg az északi régió élére Kovács Lászlónét választották.

Az elnökség és a bizottságok teljes névsora a

honlap „SZERVEZETEINK” könyvtárban olvasható el!

A Küldöttgyűlésről készült fotók a

honlap „GALÉRIA” könyvtárában tekinthetőek meg.

elnökség

    iwiw facebook twitter kedvencekhez nyomtatási képCikk nyomtatása


« VISSZA

 

Letölthető anyagok
1% felajánlása
AKTUALITÁSOK
Ezüst Nyár 2021 Somogyi Szépkorúak Tábora ha a koronavírus is "úgy akarja"    
Általános | 2021.03.11.
Ezüst Nyár 2021 Somogyi Szépkorúak Tábora ha a koronavírus is "úgy akarja"Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetsége alelnöki értekezlete január 19-i ülésén döntött arról, hogy megfelelő érdeklődés mellett megrendezi az „ Ezüst Nyár 2021„ Somogyi Szépkorúak Táborát.
Mit várok a kr.u. 2021. esztendőtöl?    
Általános | 2020.12.29.
Most 2020 végén nagyon egyszerű a válasz a címben feltett kérdése. Semmit nem várok jobban, mint hogy eltűnjön az életünkből a rettegett vírus
Vajon megőrizték e 2011-2020 között a nyugdíjak a vásárló értéküket! ( rövidített változat )    
Általános | 2020.12.25.
Tíz év telt el azóta, hogy a nyugdíjasok életszínvonalának megőrzése érdekében törvény született az infláció követő nyugdíjemelésről….
Vásárlási időzóna    
Általános | 2020.11.25.
Újabb, a koronavírus járvány lassítását és az idősek védelmét szolgáló intézkedés lépett életbe. A kormány az Idősek Tanácsa javaslatára keddtől ismét bevezette az idősek - vagyis a 65 év felettiek - vásárlási sávját. Sajnos ezzel kapcsolatosan bekövetkezett az a helyzet, amely előre kiszámítható volt.
Lázmérés és fertőtlenítés után maszkban ünnepeltünk    
Általános | 2020.10.18.
Lázmérés és fertőtlenítés után maszkban ünnepeltünk„ Ne gondolt azt, hogy keveset érsz, mert nélküled más lenne ez az egész. S ha eljön az idő, mikor már nem leszel, veled is egy egész világ múlik el.” ( Balázs Fecó dalszöveg részlete )
LEGÚJABB KÉPEK
 
 
 
 
 
 
 
 
A szépkorúak és az elismerésben részesültek egészségére 
 
 
 
Elköszönés Balázs Gézánétól a Szövetség elnökségi tagjától 
 
EMLÉKLAP Fonói Őszi Fény Nyugdíjas Klubnak 
 
EMLÉKLAP Nagyberki Pedagógus Kórus 
 
EMLÉKLAP Kisgyalánért Egyesület Nőegylet 
 
EMLÉKLAP Balatonszentgyörgyi Margaréta Nyugdíjas Egyesület 
 
EMLÉKLAP Törökkoppányi Nyugdíjas Klub 
 
EMLÉKLAP Sávolyi Dalkör 
 
KOVÁCS LAJOS Emlékplakett 8. Kaposmérői Nyugdíjas Klub  
 
KOVÁCS LAJOS Emlékplakett 7. Somogysárdi Ezüstfenyő Nyugdíjas Klub  
 
KOVÁCS LAJOS Emlékplakett 6. Lábodi Hölgykoszorú Nyugdíjas Klub  
 
KOVÁCS LAJOS Emlékplakett 5. Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet Nyu 
 
KOVÁCS LAJOS Emlékplakett Nyugdíjasok Kaposvári Egyesülete 
 
KOVÁCS LAJOS emlékplakett Nagyatádi Konzervgyári Szakszervezeti Nyugdíjas Klub 
 
Vida Irén EMLÉKLAP Törökkoppányi Nyugdíjas Klub