Hírlevél
BEMUTATKOZÁS SZERVEZETEINK AKTUALITÁSOK ESEMÉNYEK TAGSZERVEZETEINKTŐL GALÉRIA LINKEK ELÉRHETŐSÉG DÍJAZOTTAK GÁLÁK
AKTUALITÁSOK
...hogy jó legyen nyugdíjasnak lenni!... Újabb négy év tartalmas munkájával lett patinásabb Szövetségünk!    
Általános | 2018.03.30.
Magas részvétel mellett tartottuk meg március 21-én Szövetségünk tisztújító küldöttgyűlését, amely számadás volt az elmúlt négy év és a 2017-es év munkájáról.

A Küldöttgyűlés kezdetének különleges színfoltja volt, hogy első alkalommal hangzott el új hangszerelésben a Szövetség szignálja, melyet a Kaposvári Helyőrségi Fúvószenekar karnagya Major András hangszerelt és a fúvószenekar előadásában rögzítették hanghordozóra! Nagy tetszést aratott!

A beszámolóban  Stikel János elnök az elmúlt négy esztendőt értékelve, kitért a szervezet erősségeire, nem elhallgatva a kevésbé sikeres területeket sem. Mondandóját ez utóbbiak egyikével, az érdekvédelmi- és érdekképviseleti tevékenységgel kezdte.

Bevezetőként hangsúlyosan kiemelte:

„….érdemes néhány cöveket leverni, amelyek mentén az elnökség a nyugdíjasok érdekében végezte és végzi érdekvédelmi, érdekképviseleti munkáját!

  1. Szövetségünk 27 évvel ezelőtt azzal az elsődleges céllal alakult meg, hogy tagságának érdekképviseletet és érdekvédelmet biztosítson. A célok között ez áll az Alapszabályunkban az első helyen. Ez a cél azóta sem változott!
  2. Szövetségünknél nincs jobb, vagy baloldali nyugdíj, csak nyugdíjas van!
  3. Szövetségünk nem valaki ellen, hanem a nyugdíjasainkért, fogalmazza meg jó szándékú kritikai észrevételeit, javaslatait a nyugdíjasok életszínvonalával és életminőségével kapcsolatosan. Ez a szellemiség a 27 év során nem változott!
  4. A nyugdíjasoknak is joga van jobban élni, ha az ország gazdasági helyzete ezt lehetővé teszi! „

A beszámoló kiemelte, hogy Szövetségünk ez irányú munkáját mindenkor meghatározta a politikai-gazdasági környezet, különösen a nyugdíjasokkal kapcsolatos állami szerepvállalás- szögezte le. Elmondta, hogy különösen az átlag alatti nyugdíjak rendezéséért emeltek szót több alkalommal is, adatokkal alátámasztva azt a tényt, miszerint a nyugdíjasaink kétharmadának folyamatosan romlik az életszínvonala.– Ez érdekes módon évek óta egyetlen politikai szereplőnek sem tűnt fel, csak a választások előtt irányul rá nagyobb figyelem - tette hozzá. Sajnos az évek során a „kutyaugatás” nem hallatszott fel az égig! Majd a kulturális tevékenységük értékelésére tért át. – Ezen a területen vagyunk a legsikeresebbek, főleg a hagyományápolásunk kiemelkedő. Büszkeséggel említette, hogy a színvonal évről évre növekszik.  Az egyéb rendezvények közül a nagy sikerű Reuma- kúra sportnapról beszélt, az Ezüst nyár táborról elmondta, hogy az évek során létjogosultságot szerzett magának Balatonszemesen, amely az utóbbi években már „telt házzal” működik. Különösen büszke az elnökség arra, hogy a korábbi évtizedektől eltérően, a Tábor támogatás nélkül is életképes maradt!

Méltatta a rendezvények rendkívül igényes lebonyolítását, megköszönve az önkormányzatok, kiemelten is Ormai István nagyatádi és Takács József balatonszemesi polgármester támogatását. - Egyre több helyen ismerik fel, hogy az idősebb generációra mindenkor számíthatnak, ezért a rájuk fordított pénz és energia sokszorosan megtérül- húzta alá. Örömtelinek tartotta a fiatalabbak növekvő számú részvételét a szervezetek tevékenységében, amit mindaddig egészségesnek tart, amíg az időskorúak vannak többségben.

A Tagépítés és a szervezetépítés kapcsán kitért arra, hogy az évek, évtizedek során az idős kor elkerülhetetlen velejárójaként a Szövetség tagjai közül sokan hagyták el a földi létet. Elkerülhetetlen, hogy pótlásukra a legváltozatosabb formákban de meg kell szólítani a szervezethez nem tartozó szépkorúakat, kiemelten a „fiatal nyugdíjasokat”.  Az elkövetkező időszak legnagyobb kihívása lesz ez a munka, amelyhez mindenkit mozgósítani kell, aki ebben segíteni tud - hangsúlyozta, majd hozzátette: elsősorban azokat a településeket kell felkeresni, ahol még nincsenek szervezeteik.

Aláhúzta, hogy van kiből meríteni, mert nyugdíjasok voltak, vannak és lesznek.

A közgyűlés további részében pénzügyi beszámoló, felügyelőbizottsági jelentés hangzott el, majd a küldöttgyűlés áttért a költségvetések megtárgyalására.

Szövetségünk évek óta főleg a tagdíjakból és a pályázati pénzekből gazdálkodik. Sajnos  az adók egy százalékából kevés bevételünk volt, ezért a felajánlásokra nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk, amihez útmutatás is található a szövetségünk honlapján- hívta fel a figyelmet az elnök.

A leköszönő elnökség útravalóul  a következő elnökségnek a folyamatosság megtartása érdekében következő 2018-2022 közötti négy éves ciklusra fő tevékenységének irányaként az alábbiakat javasolja:

  1. Továbbra is kiemelt és elsődleges feladata legyen az elnökségnek az érdekképviseleti és érdekvédelmi munka;
  2. Fontos feladat legyen a kulturális tevékenység és hagyományápolás;
  3. Kiemelten kezelje az elnökség a szervezet építést és minden tagszervezet a tagépítést, melyhez az elnökség adjon meg minden lehetséges segítséget. E két szervezetépítést célzó területen a korábbiaktól sokkal hatékonyabb munkát kell végezni;
  4. Nagyobb hangsúlyt kell fektetni a szomszédos megyék ( Baranya, Tolna ) megyei szintű nyugdíjas szervezeteivel és tagszervezeteivel együttműködésre. Ennek érdekében az elnökség helyezze új alapokra a három megye nyugdíjas szervezeteinek együttműködését. Még 2018-ban készítsenek új együttműködési megállapodást;
  5. Meg kell újítani, kiemelten a Somogy megyével közös határszakaszon lévő horvát nyugdíjas szervezetekkel való együttműködést. Új alapokra kell helyezni a Nyugdíjasok Szervezeteinek Koprovnica-Križevci Megyei Anyaszervezetével való kapcsolatot. Nyitni kell és keresni kell a kapcsolat felvételt a Vajdasági magyar és erdélyi nyugdíjas szervezetekkel.”

Ezt követően elismerő okleveleket kaptak a jubiláló szervezetek és tagok. Első alkalommal adtak át DÍSZOKLEVELET a huzamos időn keresztül kiválóan dolgozó tagok részére. Az A Küldöttgyűlés elköszönt Szabó Tiborné ügyvezető alelnöktől, aki tizenöt évig töltötte be ezt a funkciót.

Végül pedig tisztújításra került sor, amelynek eredményeként a Szövetség vezetésére további négy évre Stikel János kapott bizalmat, általános helyettese Máj Péter, a déli régió alelnöke Fülep István maradt, ügyvezető alelnök Terdikné Szolnoki Erzsébet lett, míg az északi régió élére Kovács Lászlónét választották.

Az elnökség és a bizottságok teljes névsora a

honlap „SZERVEZETEINK” könyvtárban olvasható el!

A Küldöttgyűlésről készült fotók a

honlap „GALÉRIA” könyvtárában tekinthetőek meg.

elnökség

    iwiw facebook twitter kedvencekhez nyomtatási képCikk nyomtatása


« VISSZA

 

Letölthető anyagok
1% felajánlása
AKTUALITÁSOK
KORONAVÍRUS 2020    
Általános | 2020.03.30.
A veszélyhelyzet és az ebből fakadó korlátozások és egészségügyi ajánlások felülírnak Szövetségünk által tervezett minden programot. Az alábbi döntést nem csak a meghozott kormányzati intézkedések kötelező érvénye miatt, hanem a nyugdíjas társaink iránt érzett felelősségünk és aggódásunkból fakadóan is hoztuk meg.
A pihenésben elfáradtak a Tábor lakók    
Általános | 2019.10.27.
36. alkalommal nyitotta meg kapuit a somogyi szépkorúak előtt az „Ezüst Nyár” Tábor szeptember elején Balatonszemesen. Az idén is teltházas tábor gazdag programmal várta a több mint 130 „pihenni vágyó” nyugdíjast.
Kikúrálták reumájukat a résztvevők a kaposmérői sportnapunkon    
Általános | 2019.09.08.
Hagyományosan a sportnapunkkal indult a második félév rendezvény folyama
A fehér gyászruhától a fekete menyasszonyi ruháig    
Általános | 2019.07.22.
A fehér gyászruhától a fekete menyasszonyi ruháigNépviseleti bemutató Zselickisfaludon. Negyedik alkalommal rendezte meg Szövetségünk a Somogy megyei Népviseleti Bemutatót, melynek másodízben adott otthont a zselici település.
Ülésezett a III. Országos Nyugdíjas Parlament    
Általános | 2019.02.22.
2019. február 08.-án ülésezett III. Országos Nyugdíjas Parlament. Az ONyP-ben a megyék küldöttei, az idősek országos hatókörű szervezeteinek képviselői, a meghívott szakértők és vendégek vettek részt. A III. parlamenten az ország minden megyéjéből és Budapestről több mint négyszáz küldött volt jelen, akik „lefedték” az egész országot.
LEGÚJABB KÉPEK
Hol is vannak a többiek? 
 
Beállítás felvételhez 
 
Az elnök és az alelnök köszöntik egymást 
 
Rázsits Veronika a rendezvény moderátora 
 
Iharosberényi Nosztalgia Hagyományőrző Egyesület Énekkara  
 
Magyaregresi Együtt-Egymásért Nyugdíjas Klub Férfikar: Örökzöld dallamok 
 
Magyaregresi Együtt-Egymásért Nyugdíjas Klub Vegyeskórus 
 
Szatmári népdalok 
 
Szentgáloskéri Citerás és Hagyományőrző Egyesület 
 
Török Ferencné Balatonfenyvesi Ezüstfenyő Nyugdíjas Egyesület 
 
Berzencei Borostyán Nyugdíjas Klub: Népdalcsokor 
 
Tüskevári Nyugdíjas Klub Dalkör: Népdalcsokor 
 
Kaposszerdahelyi Nyugdíjas Egyesület: Somogyi népdalok 
 
Csurgói Őszirózsa Nyugdíjas Klub: Népdalcsokor 
 
Andocsi Nyugdíjas Klub: Andocsi népdalok 
 
Kocsonya Imréné Kőröshegyi Nyugdíjas Klub: Magyarnóták 
 
Magyaregresi Együtt-Egymásért Nyugdíjas Klub Férfikar 
 
Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományúak Klubja: Katonanóták 
 
Mezőcsokonyai Nefelejcs Nyugdíjas Klub: Tési dalok 
 
Ottó Erzsébet Lakosa Erika Nyugdíjasok Kaposvári Egyesülete