Hírlevél
BEMUTATKOZÁS SZERVEZETEINK AKTUALITÁSOK ESEMÉNYEK TAGSZERVEZETEINKTŐL GALÉRIA LINKEK ELÉRHETŐSÉG DÍJAZOTTAK GÁLÁK
AKTUALITÁSOK
MENNYI AZ ANNYI 2018 Tények és következtetések a 2018 évi 3%-os infláció követő nyugdíjemelésről és ami még ezen túl mutat    
Általános | 2018.01.29.
Szövetségünk nem valaki ellen, hanem a nyugdíjasainkért fogalmazza meg jó szándékú kritikai észrevételeit, javaslatait a nyugdíjasok életszínvonalával és életminőségével kapcsolatosan. Ez a szellemiség a 27 év során nem változott. A nyugdíjasoknak is joga van jobban élni, ha az ország gazdasági helyzete ezt lehetővé teszi.

Mielőtt a 2018 évi nyugdíjemeléssel kapcsolatban bemutatjuk a tényeket és elmondjuk az ebből általunk levont következtetéseket és javaslatokat néhány olyan alapvetést teszünk, amelyből egyértelműen kitűnik, hogy nem vagyunk „beskatulyázhatóak” egyetlen irányba sem.

  1. Szövetségünk 27 évvel ezelőtt azzal az elsődleges céllal alakult meg, hogy tagságának érdekképviseletet és érdekvédelmet biztosítson. A célok között ez áll az Alapszabályunkban az első helyen. Ez a cél azóta sem változott.
  2. Szövetségünknél nincs jobb, vagy baloldali nyugdíj, csak nyugdíjas van.
  3. Szövetségünk nem valaki ellen, hanem a nyugdíjasainkért fogalmazza meg jó szándékú kritikai észrevételeit, javaslatait a nyugdíjasok életszínvonalával és életminőségével kapcsolatosan. Ez a szellemiség a 27 év során nem változott.
  4. A nyugdíjasoknak is joga van jobban élni, ha az ország gazdasági helyzete ezt lehetővé teszi.

Most is amikor a 2018 évi nyugdíjemelés kapcsán fogalmazzuk meg észrevételeinket és javaslatainkat a fenti elvek érvényesülnek.

Amikor 2010-ben a hatalomváltást követően a kormány a nyugdíjemeléssel kapcsolatosan megfogalmazta akaratát, Szövetségünk az akkori gazdasági körülmények közepette egyetértett azzal a minimális kormányzati célkitűzéssel, hogy a nyugdíjak az infláció követő nyugdíjemeléssel rövid távon megőrizzék a vásárló értéküket.

Ez akkor és most is számunkra azt jelentette, hogy a kormány határozatlan időre elvileg konzerválta a nyugdíjasok életszínvonalát a 2010 évi szinten!

Már akkor jeleztük Orbán Viktor kormányfőnek, - és azóta még négy alkalommal - hogy az infláció követő nyugdíjemelés a jó szándék feltételezése mellett sem képes betölteni a nyugdíjasok  életszínvonalának  megőrzésére irányuló szerepét. Pontosabban csak részben felel meg ennek a funkciójának. Azért mondjuk és állítjuk számadatokkal alátámasztva ezt, mert az infláció követő nyugdíjemelés csak az országos nyugdíj átlag, vagy az azt meghaladó nyugdíjak esetében életszínvonal megőrző, illetve kismértékben, eltérő nagyságban életszínvonal növelő. A KSH adatok azóta is minden évben bizonyítják, hogy az öregségi nyugdíjasoknak csak 1/3 része esik ebbe a kategóriába.

Az országos átlag alatt lévő nyugdíjak vásárló értéke évről évre csökken. Az ebbe a kategóriába eső nyugdíjasok, akik az öregségi nyugdíjasok 2/3-a az az 66%-a különböző mértékben ugyan de folyamatosan elszegényedik. És itt van ennek az infláció követő nyugdíjemelésnek az óriási hibája, melynek következtében a valamivel több mint 2 millió öregségi nyugdíjas közül több mint 1 millió 300 ezer szépkorú társunknak folyamatosan csökken az életszínvonala, ezzel szoros összefüggésben az életminősége is.

A kormányzati kommunikáció minden évben a nyugdíjemelés környékén többször is kiáll a társadalom elé és elmondja, hogy átlagban hány százalékkal emelkednek a nyugdíjak és ez éves szinten mekkora összeg. 2017 év végén és 2018 év elején is ez történt. Az országos és megyei médiumokban többször is kommunikálták, hogy a 2018 évi nyugdíjak 3%-al emelkednek, átlagosan 4 ezer forinttal, amely éves szinten 48 ezer forint többlet bevételt jelent. ..........

Az anyag és táblázat teljes terjedelmében a "LETÖLTHETŐ ANYAGOK" könyvtárban olvasható és onnan le is tölthető

Elnökség

    iwiw facebook twitter kedvencekhez nyomtatási képCikk nyomtatása


« VISSZA

 

Letölthető anyagok
1% felajánlása
AKTUALITÁSOK
Nagy segítség számunkra a személyi jövedelemadó 1%.-nak felajánlása    
Általános | 2024.01.22.
Nagy segítség számunkra a személyi jövedelemadó 1%.-nak felajánlása
Legördült a függöny 2023-ban    
Általános | 2023.12.23.
Siófokon a Szépkorúak Hónapja rendezvény sorozat zárásaként megtartott vegyes műfajú gálával véget ért a Szövetség 2023. második féléves programja, amely hat vármegyei szintű rendezvényt foglalt magába. A sokszínű több programot is felsorakoztató rendezvények szövetségünk tagságának túlnyomó többségét aktivizálták. Közel kétezer szépkorú társunk volt tevékeny résztvevője a tartalmas, változatos és szórakoztató eseményeknek.
Bővülő, színesedő programok 2023.-ban    
Általános | 2023.11.20.
A 2023 évi programban hat versenyt hirdettünk meg. Általánosságban elmondható, hogy van létjogosultsága ezeknek a versenyeknek. A programok több száz nyugdíjas társunkat aktivizált, mozgatott meg
Most van szükség a tisztes nyugdíjra    
Általános | 2023.06.02.
Most van szükség a tisztes nyugdíjraAz időseknek nincsenek arra évtizedeik, hogy kivárják a kedvező változást, állapította meg a Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetsége elnöksége a május 17.-én megtartott küldöttgyűlés beszámolójában.
KÖZEL AZ ÚRHOZ    
Általános | 2023.04.29.
KÖZEL AZ ÚRHOZSzövetségünk tagsága körében jelentős a valamelyik felekezethez tartozó hívők aránya. Ezért is fogalmazódott meg elnökségünk részéről az a gondolat, hogy hívő tagjaink részére is programot kínáljunk.
LEGÚJABB KÉPEK
Ulrich Róbert a csurgói Viktor Kft. igazgatója Díszoklevél 
 
Gál Istvánné Mezőcsokonya Díszoklevél 
 
 
 
Gyurik Attila Fiad polgármestere Díszoklevél 
 
Tóth Gergely a CE Plaza Hotel tulajdonosa Díszoklevél 
 
Tóth Lajosné Nágocs Szövetségben a Szépkorúakért Díj 
 
Székely Lászlóné Somogysárd Díszoklevél  
 
Pápa Erzsébet Csurgó Díszoklevél 
 
Márkus Ferencné Várda Díszoklevél 
 
Majzik Gyuláné Mezőcsokonya Díszoklevél 
 
László Vilmosné a Várda Díszoklevél 
 
Kovács Ferenc Szentgáloskér Díszoklevél 
 
Joós Ferencné Nagyatád Díszoklevél  
 
Horváth Győző Iharos polgármestere Díszoklevé 
 
Fülöp Magdolna Csombárd Díszoklevél 
 
Éder Erzsébet Kaposvár Díszoklevél 
 
Dékány Lászlóné Csombárd Diszoklevél 
 
Huszti Gábor Somogy Vármegye Közgyűlés alelnöke Szövetség Dísz Tagja 
 
 
 
Verb Józsefné Zselickislak Szövetségben a Szépkorúakért Díj