Hírlevél
BEMUTATKOZÁS SZERVEZETEINK AKTUALITÁSOK ESEMÉNYEK TAGSZERVEZETEINKTŐL GALÉRIA LINKEK ELÉRHETŐSÉG DÍJAZOTTAK GÁLÁK
AKTUALITÁSOK
25 éve Önként Önzetlenül a Somogyi Szépkorúakért    
Általános | 2016.12.16.
1991. október 18. 10.00! Meghatározó és „történelmi dátum” Somogyország nyugdíjasainak életében. Ez az a nap, amikor először alakul meg a megye nyugdíjasait összefogó, tömörítő szövetség, amely a somogyi szépkorúak érdekeit hivatott képviselni.

Akkor születnek nagy dolgok, ha vannak emberek, akik időben felismerik a változás szükségességét, annak előremutató irányát. Az ilyen emberek önzetlenül állnak egy jó ügy mellé, hisznek annak fontosságába, és szükségességében. 1991- ben ezért jöhetett létre a Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetsége , mert voltak ilyen emberek. Felismerték, hogy a rendszerváltás hatalmas változásai közepette egyszer csak magukra maradtak a nyugdíjasok. Felismerték, hogy létre kell hozni saját érdekvédelmi, érdekérvényesítő szervezetüket, mert az események abba az irányba viszik a történelmi változásokat, amikor is a nyugdíjasoknak is meg kell szervezni önmagukat. Szükség van olyan szervezetre, amely megfogalmazza és kimondja a nyugdíjasok életét érintő problémákat és a megoldási javaslatokat fogalmaz meg.

Itt Somogyban volt egy Ember aki ezt felismerte, talán fel is kiáltott: „segíts magadon, s az Isten is megsegít”.

Ezt az Embert Kovács Lajosnak hívták, aki már sajnos nincs köztünk. Ő volt a szellemi atyja annak a gondolatnak, hogy kell egy erős nyugdíjasokat képviselő megyei nyugdíjas szervezet. Ő a névadó is, a kissé nehezen megjegyezhető, de a lényeget tökéletesen kifejező Szövetségnek. Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetsége.

A Szövetség gyakorlatilag egyidős a rendszerváltással. Létrejöttét is ez a történelmi esemény sürgette meg már 1990-ben.

A szervező bizottság, Kovács Lajos, Székely Sándor, Pécsi József és Varga Sándor nagyon alapos, körültekintő előkészítő és szervező munkát végeztek annak érdekében, hogy ezen a napon a résztvevők kimondhassák, hogy megalakult a Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetsége.

2016.  november 23.-án délelőtt Taszáron tartotta Szövetségünk a Jubileumi Ünnepi Küldöttgyűlését, melyen a közel 250 meghívott vendég és küldött emlékezett a megalakulásra és az azóta eltelt negyed század történéseire.

A rendezvényen jelen volt Balogh Zoltán Emberi erőforrások minisztere képviseletében Hulák Zsuzsanna a minisztérium Idősügyi és Nyugdíjbiztosítási Főosztályvezetője, aki öt alapító szervezetünknek miniszteri dicsérő oklevelet adott át.

Az ünneplők soraiban foglaltak helyet a Szövetségünk korábbi vezetői,  a még élő néhány alapító, Borsos József, Bék Géza és az alakuló ülés jegyzőkönyv vezetője Gál Károly, akik nagy meghatottsággal emlékeztek a 25 évvel ezelőtti eseményekre.

Jelenlétével megtisztelte ünnepi rendezvényünket Huszti Gábor a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke, Dr. Fadgyas Erzsébet Somogy Megyei Tisztifőorvos a Somogy Megyei Egészség  Fórum vezetője, Dr. Gyenesei Istvána Somogy Megyei Közgyűlés korábbi elnöke, Dér Tamás Kaposvár Megyei Jogú Város alpolgármestere, Demeter Ferenc a Nyugdíjasok Országos Szövetsége elnökségi tagja és Földényi György a Nyugdíjasok Országos Képviselete elnöke.

Stikel János a Szövetség elnöke a negyed századot áttekintő beszédében kiemelte, a Szövetség létrehozása nem csak szükséges volt, de a 25 év eredményei azt bizonyítják, hogy helyes is volt. Olyan döntés született akkor, ami kiállta az idők próbáját. Szövetségünk a Somogy megyei civil világ egyik meghatározó szervezetévé vált. Szükség van a nyugdíjasok véleményének, helyzetének megfogalmazására és artikulálására. Véleményünk szerint és a tapasztalok is azt támasztják alá, hogy szükség van a nyugdíjas szervezetekre, úgy települési, mint megyei szinten.

A Szövetség szellemisége a 25 év alatt nem változott és nem is fog változni. Nem valami, vagy valakik ellen vagyunk, hanem a nyugdíjasokért, mindazokért, akik bíznak bennünk, akik elfogadják ezt a szellemiséget. Számunkra nincs jobb és baloldali nyugdíja, csak nyugdíjas ez a Szövetség munkájának fundamentuma.

( A beszéd teljes szövege a „LETÖLTHETŐ ANYAGOK” könyvtárban olvasható )

A Szövetség megalakítását és negyedszázados munkáját méltató hozzászólók elismerően beszéltek a szervezetünk tevékenységéről a megye civil világában betöltött jelentőségéről. Kivétel nélkül kiemelték, hogy a Szövetségünk nagyon fontos szerepet vállal a szépkorúak érdekképviseletében, mentális helyzetük segítésében.

A beszédek után elismerések átadására került sor.

A Szövetség elnöksége 2015. június 25.- én határozott arról, hogy a Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetsége megalakításában, majd  első elnökeként a szervezet felépítésében, a Somogy megyei civil szervezetek sorában meghatározó jelentőségűvé válásában és a somogyi nyugdíjasok érdekében végzet, a Szövetség jövője szempontjából meghatározó elnöki munkája elismeréseként néhai Kovács Lajos munkásságának emlékére nevének megőrzésére emlékplakettet alapít, melynek hivatalos elnevezése: „Kovács Lajos” Emlékplakett .

A plakett első alkalommal történő átadására a Jubileumi Ünnepi Küldöttgyűlésen került sor.

Rendhagyó módon itt vehették át a „Szövetségben a Szépkorúakért” Díjat is.

Ez alkalommal a Szövetség két önzetlen külső segítőjének Ormai Istvánnak Nagyatád polgármesterének és Pataki Sándornak Taszár polgármesterének munkáját ismerte el a „Szövetség Dísz Tagja” cím adományozásával.

Ezen kívül a Szövetségben és a Szövetségért az évek során sokat és kiemelkedően dolgozók vehettek át  emlékplakettet.

A Szövetség elnöksége e jubileum alkalmából rajt és festmény pályázatot írt ki iskolások és nyugdíjasok részére, melynek győztesei is itt vehették át a díjakat.

Az ünnepség a hagyományoknak megfelelően a nyugdíjas dal eléneklésével ért véget, melyet a pohárköszöntőt követően állófogadás követett.

( Az elismerésben részesültek névsora a honlapunk „DÍJAZOTTAK” könyvtárában olvasható. A rendezvényről készült fénygépek pedig a „GALÉRIA”  könyvtárban láthatóak.)

Elnökség

    iwiw facebook twitter kedvencekhez nyomtatási képCikk nyomtatása


« VISSZA

 

Letölthető anyagok
1% felajánlása
AKTUALITÁSOK
PORGRAMOK 2024    
Általános | 2024.04.15.
Szövetségünk 2024 április 04.-én tartotta Küldöttgyűlését. A küldöttek az előírt napirendek között elfogadták az elnökség 2024 évre ajánlott munkaprogramját, benne a tagszervezetek felé javasolt pályázatokat és versenyeket.
Isten veled Elnök Úr! Isten Veled Gyenesei Pista!    
Általános | 2024.04.15.
Mint ismeretes előttetek, Dr. Gyenesei István a 30. éves SOMOGYÉRT Egyesület elnöke, türelemmel viselt súlyos betegség következtében március 21.-én elhunyt. Április 06.-án Kaposváron helyezték végső nyugalomba. A gyászszertartáson a SOMOGYÉRT Egyesület és a Szövetségünk nevében Stikel János mondott búcsúzó beszédet.
Nagy segítség számunkra a személyi jövedelemadó 1%.-nak felajánlása    
Általános | 2024.01.22.
Nagy segítség számunkra a személyi jövedelemadó 1%.-nak felajánlása
Legördült a függöny 2023-ban    
Általános | 2023.12.23.
Siófokon a Szépkorúak Hónapja rendezvény sorozat zárásaként megtartott vegyes műfajú gálával véget ért a Szövetség 2023. második féléves programja, amely hat vármegyei szintű rendezvényt foglalt magába. A sokszínű több programot is felsorakoztató rendezvények szövetségünk tagságának túlnyomó többségét aktivizálták. Közel kétezer szépkorú társunk volt tevékeny résztvevője a tartalmas, változatos és szórakoztató eseményeknek.
Bővülő, színesedő programok 2023.-ban    
Általános | 2023.11.20.
A 2023 évi programban hat versenyt hirdettünk meg. Általánosságban elmondható, hogy van létjogosultsága ezeknek a versenyeknek. A programok több száz nyugdíjas társunkat aktivizált, mozgatott meg
LEGÚJABB KÉPEK
Ulrich Róbert a csurgói Viktor Kft. igazgatója Díszoklevél 
 
Gál Istvánné Mezőcsokonya Díszoklevél 
 
 
 
Gyurik Attila Fiad polgármestere Díszoklevél 
 
Tóth Gergely a CE Plaza Hotel tulajdonosa Díszoklevél 
 
Tóth Lajosné Nágocs Szövetségben a Szépkorúakért Díj 
 
Székely Lászlóné Somogysárd Díszoklevél  
 
Pápa Erzsébet Csurgó Díszoklevél 
 
Márkus Ferencné Várda Díszoklevél 
 
Majzik Gyuláné Mezőcsokonya Díszoklevél 
 
László Vilmosné a Várda Díszoklevél 
 
Kovács Ferenc Szentgáloskér Díszoklevél 
 
Joós Ferencné Nagyatád Díszoklevél  
 
Horváth Győző Iharos polgármestere Díszoklevé 
 
Fülöp Magdolna Csombárd Díszoklevél 
 
Éder Erzsébet Kaposvár Díszoklevél 
 
Dékány Lászlóné Csombárd Diszoklevél 
 
Huszti Gábor Somogy Vármegye Közgyűlés alelnöke Szövetség Dísz Tagja 
 
 
 
Verb Józsefné Zselickislak Szövetségben a Szépkorúakért Díj