Hírlevél
BEMUTATKOZÁS SZERVEZETEINK AKTUALITÁSOK ESEMÉNYEK TAGSZERVEZETEINKTŐL GALÉRIA LINKEK ELÉRHETŐSÉG DÍJAZOTTAK GÁLÁK
AKTUALITÁSOK
A magunk erejéből, önként, önzetlenül a Szépkorúakért    
Általános | 2014.04.04.
2014. március 25.-én adott számot Szövetségünk elnöksége a Küldötteknek az elmúlt négy évben végzett munkáról. Mivel az elnökség és a bizottságok mandátuma az Alapszabály szerint lejárt a Küldöttgyűlés új elnökséget és bizottságokat választott.

A magunk erejéből,

önként, önzetlenül a Szépkorúakért

( az elmúlt négy évről adott számadás rövid tartalma )

Bizony elröppent az életünkből újabb négy év. Optimistán úgy fogalmazunk, hogy újabb négy esztendővel gyarapodott az éveink száma, a Szövetségünk pedig újabb négy évvel lett patinásabb.

Az elnökség megítélése szerint, az elmúlt négy év, döntő, gyökeres változást hozott a Szövetség működésében. Ezeket a döntő változásokat elsősorban külső körülmények kényszerítették ki. Megítélésünk szerint ez elsősorban ellenszenvből fakadó következményekből fakadt, amellyel nagyon komolyan meg kellett küzdeni az elnökségnek és személy szerint az elnöknek is.

Őszintén beszélni kell arról, hogy a Szövetség új elnökével szemben megfogalmazódott ellenszenv és a társadalom egyre nagyobb megosztottsága nem segítette, sőt gátolta, majd gyakorlatilag elsorvasztotta a  legnagyobb támogatónkkal a Somogy Megyei Önkormányzattal való együttműködést, amely az azt megelőző évtizedekben nagyon eredményes és kiegyensúlyozott volt.

2011-től gyakorlatilag megszűnt a megyei önkormányzat részéről Szövetségünk támogatása.

Ez kikényszerítette belőlünk a saját lábunkra állást, a „csak magunkra számíthatunk” szemléletet, az ebből fakadó önálló cselekvést.

A megyei önkormányzattól való leválásunk növelte függetlenségünket és önállóságunkat. Ez mindenképpen pozitív hatásnak kell tekintenünk.

Amikor 2010. augusztus 18.-án a Küldöttgyűlés megválasztotta az elnökséget. Induláskor három fő irányt jelöltünk meg.

1. Az érdekképviselet, érdekvédelem erősítése, hatékonyabbá tétele;

2. A kulturális és hagyományőrző munka folytatása, színesítése, színvonalának               folyamatos emelése;

3. A szervezeti élet és a tagépítési munka hatékonyságának folyamatos növelése.

Rövidtávon ( 2010 és 2011 első fele ) volt egy negyedik célkitűzésünk is. Ez pedig a Szövetség arculatának megteremtése, kialakítása!

Az arculatépítés során, megalkottuk a Szövetség logóját, zászlaját, elindítottuk a honlapunkat, kialakítottuk a levelezés és az emléklapok egységes formáját. Egy díjat és egy címet alapítottunk: „Szövetségben a Szépkorúakért” díjat és a Szövetség Dísz Tagja címet. Mindkettőnek mára igazi rangja, respektje lett.

Szövetségünk elnöksége nagyon fontosnak tekintette a négy év során a hatékony érdekvédelmet, érdekképviselet, amely az Alapszabályunk is egyik fő célként deklarál.

Ez időszakban levélben kértük a somogyi országgyűlési képviselőket, hogy ne szavazzák meg visszamenőleges hatállyal a korkedvezményes, korengedményes nyugdíjak megszüntetését és járadékká történő átalakítását, amely példanélküli egy demokratikus jogrendben. Felemeltük szavunkat a rokkantnyugdíj megszüntetése ellen.

A kormánypárti somogyi képviselők figyelmen kívül hagyták másokkal együtt megfogalmazott kérésünket és megszavazták mindkét törvényt.

Árfigyelő mozgalmat indítottunk, mert tapasztalataink szerint a nyugdíjak vásárló ereje a hivatalos KSH pénzromlásnál magasabb. Javasoltuk a parlamenti pártok elnökeinek, hogy alkossanak törvényt a „nyugdíjas fogyasztói kosárról”, s ez képezze a mindenkori nyugdíjemelés alapját. Orbán Viktor miniszterelnök, noha figyelemre méltónak ítélte meg válaszlevelében a javaslatunkat, a kormánypártok végül is elvetették a kezdeményezést.

Elsősorban a falvakban élő nyugdíjasok miatt, kezdeményeztük, hogy csak a tényleges szemétszállítási díjat fizessék, ne pedig havi négyszeri szemét szállítást akkor is, ha nem veszik igénybe a szolgáltatást. A somogyi országgyűlési képviselők kormánypárti része válaszra sem méltatott bennünket.

Ugyancsak a somogyi országgyűlési képviselők felé javasoltuk, hogy a fával és szénnel tüzelők is részesüljenek a rezsicsökkentésből. Megoldási javaslatot is tettünk. Nagy segítség lett volna ez az elsősorban falvakban élő kisnyugdíjasainknak. Sajnos ez a javaslatunk is süket fülekre talált a kormánypárti képviselők részéről.

Azt gondoljuk hogy a sikertelen kezdeményezéseink ellenére sem voltak haszontalanok a kezdeményezéseink. E javaslatok elutasítása, figyelmen kívül hagyása is sok mindent elárul, ráirányította a figyelmet arra, hogy a képviselők miként vélekedtek ezekről az általunk fontosnak tartott javaslatokról.

A kulturális munka, hagyományőrzés területén kezdettől fogva az volt az elnökség célkitűzése, hogy a jól működő, nagy hagyományokra visszatekintő eseményeket tovább fejlesszük, segítsük, és ezek mellé

minden évben egy-két új várhatóan érdeklődésre számot tartó rendezvénnyel bővüljön a Szövetség kulturális munkája.

Elnökségünk úgy értékeli, hogy ezt a kettős célt az elmúlt négy évben sikerült megvalósítani.

Sikere és respektje van a hagyományos Kistérségi Gáláknak, Művészeti bemutatóknak. Színvonaluk évről évre emelkedett.

Szövetség szintjén ezek a rendezvények minden évben több ezer szépkorú társunkat csábítottak a világot jelentő deszkára, a bátortalanabbakat a nézőtérre.

A Szépkorúak Megyei Művészeti Gáláit 2011-től kezdődően a Szövetség elnöksége önállóan szervezi és rendezi, a házigazda kistérségi vezető és tagszervezet, valamint az adott település vezetésének segítségével. Úgy tapasztaltuk, hogy a megyei támogatás megszűnése nem okozott törést a megyei gálák rendezésének és lebonyolításának színvonalában.

Minden esetben olyan településekre vittük el ezt a rendezvényt, ahol szívesen fogadtak bennünket.

Elnökségünk úgy gondolja, hogy rangja van ezeknek a megyei gáláknak, melyeken alkalmanként 8-900 fellépő van.

Ezúttal is megköszönjük a házigazda polgármesterek és képviselő testületek lelkes és jelentős támogatását. Ahogy mondani szokták, nélkülük ez a rendezvény nem jöhetett volna létre.

A ciklus folyamán elnökségünk arra is törekedett, hogy minden évben eddig még nem volt rendezvényekkel színesítsük éves kulturális programunkat. Volt amelyet csak egyszeri alkalommal rendeztünk meg, volt amiből a siker nyomán hagyomány teremtődött.

Melyek voltak ezek?

- Takáts Gyula költő születésének évfordulója és a Költészet Napja alkalmából rendezett      versmondó találkozó, melyből hagyomány teremtődött.

-  2011-ben „Gyermekkorom legszebb élménye” címmel novella pályázatot írtunk ki.

- 2011-ben a Szennai Falunap keretében nagysikerű népviseleti divatbemutatót             tartottunk 13 csoport  részvételével, akik Somogy megye több tájegységének                     népviseletét mutatták meg a gyerektől a nagyszülőkkel bezárólag.

- Hangszeres szólisták és zenekarok találkozóját tartottuk meg 2012-ben a Somodori   Hagyományőrző Egyesület Kakaspörkölt Főző Versenyhez kapcsolódóan.

-  2013 őszén Taszáron tartottuk meg első alkalommal a Szövetség Katonadalos            Találkozóját, nem várt nagy sikerrel, melyből hagyományt teremtettünk.

Természetesen a tíz kistérségben is nagyon sok kulturális esemény zajlik évente. Versmondó találkozók, magyarnóta versenyek, színjátszó találkozók, főzőversenyek stb.

Elnökségünk úgy értékeli, hogy az elmúlt ciklusban a Szövetségben nagyon tartalmas és színvonalas kulturális, hagyományőrző munka folyt. Ezt szeretnénk a jövőben is megőrizni és tovább gyarapítani.

A Szövetség több olyan megmozdulást eseményt tartott, amely jól illeszkedett abba a szellemiségbe, melyet az önzetlenségről a  segítőkészségről, a szépkorúakért érzett felelősségről gondolunk és képviselünk. Több rendezvényünk egybekapcsolódott a Somogy Megyei Egészség Fórum által támogatott egészség prevencióval.


-  14 kolontári nyugdíjas társunk részére adtunk karácsony előtt fejenként 106 ezer forintot,           akiknek életük munkája veszett oda a vörös iszap katasztrófában;

-   82 ezer forinttal segítettük egy szerencsétlen sorsú kisgyerek iskolakezdését;

-   Használtruha és számítógép adományokat juttattunk el több tagszervezetünknek;

-   Újra megszerveztük a „Reuma Kúra” Somogyi Szépkorúak Sporttalálkozóját, melyből mára      hagyomány lett;

-   2011-től kezdődően Szövetségben a Szépkorúakért díjjal ismerjük el a legkiválóbb                   tagszervezeti vezetőink munkáját;

-   Az Őszi Nyapfény tábor jogutódjaként önállóan a korábbi támogató megyei önkormányzat       nélkül nagy sikerrel szerveztük meg az „Ezüst Nyár” Somogyi Szépkorúak Táborát;

-   Részben önköltséges alapon a korábbi rendező megyei önkormányzat támogatása nélkül,      minden évben megszerveztük a tagszervezeti vezetők két napos találkozóját.


Csak néhány kiemelés a fontosabb eseményekből.


Szövetségünknek a beszámolás időszakában 143 tagszervezete működik Somogy megye egész területén.

Ezek a tagszervezetek néhány kivételével tíz kistérségbe tömörülve dolgoznak.

A négy év során voltak olyan szervezetek, akik időközben feladva közel két évtizedes tagságukat eltávolodtak a Szövetség szellemiségétől, értékrendjétől és távoztak közülünk. Úgy látjuk, hogy ezzel csak erősebbé váltunk és tisztultak a viszonyok.

A 2010-ben megválasztott elnökség a ciklus alatt mindvégig kiemelten kezelte és kiemelt feladatának tekintette, hogy minél több szépkorút vonjunk be a tagszervezeteink életébe.

E célunkat csak részben sikerült megvalósítani. Tapasztalataink szerint a korábbi évekhez képest nehezebben mozdulnak a nyugdíjasok. Ezen a területen még jelentős tartalékok vannak. Fontosnak tartjuk, hogy minél több magányos nyugdíjas társunknak kínáljuk fel a tagszervezetink által nyújtott magányoldó közösségi életet.

A négy év során a Szövetség kapcsolati rendszer bővült, mind az állami intézmények, mind a civil szervezetek irányában. Nemzetközi kapcsolati rendszerünk „újra éledt” és stabilizálódott.

Ekkora, talán még „fogyasztható” terjedelemben, csak az elnökség által legfontosabbnak ítélt eseményekről, tényekről tudtuk tájékoztatni Önt kedves Látogató.

De honlapunk számos érdekességet és információt kínál Önnek. Nézzen körül nálunk!

Elnökség


 

    iwiw facebook twitter kedvencekhez nyomtatási képCikk nyomtatása


« VISSZA

 

Letölthető anyagok
1% felajánlása
AKTUALITÁSOK
Nagy segítség számunkra a személyi jövedelemadó 1%.-nak felajánlása    
Általános | 2024.01.22.
Nagy segítség számunkra a személyi jövedelemadó 1%.-nak felajánlása
Legördült a függöny 2023-ban    
Általános | 2023.12.23.
Siófokon a Szépkorúak Hónapja rendezvény sorozat zárásaként megtartott vegyes műfajú gálával véget ért a Szövetség 2023. második féléves programja, amely hat vármegyei szintű rendezvényt foglalt magába. A sokszínű több programot is felsorakoztató rendezvények szövetségünk tagságának túlnyomó többségét aktivizálták. Közel kétezer szépkorú társunk volt tevékeny résztvevője a tartalmas, változatos és szórakoztató eseményeknek.
Bővülő, színesedő programok 2023.-ban    
Általános | 2023.11.20.
A 2023 évi programban hat versenyt hirdettünk meg. Általánosságban elmondható, hogy van létjogosultsága ezeknek a versenyeknek. A programok több száz nyugdíjas társunkat aktivizált, mozgatott meg
Most van szükség a tisztes nyugdíjra    
Általános | 2023.06.02.
Most van szükség a tisztes nyugdíjraAz időseknek nincsenek arra évtizedeik, hogy kivárják a kedvező változást, állapította meg a Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetsége elnöksége a május 17.-én megtartott küldöttgyűlés beszámolójában.
KÖZEL AZ ÚRHOZ    
Általános | 2023.04.29.
KÖZEL AZ ÚRHOZSzövetségünk tagsága körében jelentős a valamelyik felekezethez tartozó hívők aránya. Ezért is fogalmazódott meg elnökségünk részéről az a gondolat, hogy hívő tagjaink részére is programot kínáljunk.
LEGÚJABB KÉPEK
Ulrich Róbert a csurgói Viktor Kft. igazgatója Díszoklevél 
 
Gál Istvánné Mezőcsokonya Díszoklevél 
 
 
 
Gyurik Attila Fiad polgármestere Díszoklevél 
 
Tóth Gergely a CE Plaza Hotel tulajdonosa Díszoklevél 
 
Tóth Lajosné Nágocs Szövetségben a Szépkorúakért Díj 
 
Székely Lászlóné Somogysárd Díszoklevél  
 
Pápa Erzsébet Csurgó Díszoklevél 
 
Márkus Ferencné Várda Díszoklevél 
 
Majzik Gyuláné Mezőcsokonya Díszoklevél 
 
László Vilmosné a Várda Díszoklevél 
 
Kovács Ferenc Szentgáloskér Díszoklevél 
 
Joós Ferencné Nagyatád Díszoklevél  
 
Horváth Győző Iharos polgármestere Díszoklevé 
 
Fülöp Magdolna Csombárd Díszoklevél 
 
Éder Erzsébet Kaposvár Díszoklevél 
 
Dékány Lászlóné Csombárd Diszoklevél 
 
Huszti Gábor Somogy Vármegye Közgyűlés alelnöke Szövetség Dísz Tagja 
 
 
 
Verb Józsefné Zselickislak Szövetségben a Szépkorúakért Díj