Hírlevél
BEMUTATKOZÁS SZERVEZETEINK AKTUALITÁSOK ESEMÉNYEK TAGSZERVEZETEINKTŐL GALÉRIA LINKEK ELÉRHETŐSÉG DÍJAZOTTAK GÁLÁK
AKTUALITÁSOK
Ülésezett a III. Országos Nyugdíjas Parlament    
Általános | 2019.02.22.
2019. február 08.-án ülésezett III. Országos Nyugdíjas Parlament. Az ONyP-ben a megyék küldöttei, az idősek országos hatókörű szervezeteinek képviselői, a meghívott szakértők és vendégek vettek részt. A III. parlamenten az ország minden megyéjéből és Budapestről több mint négyszáz küldött volt jelen, akik „lefedték” az egész országot.

 

 

A III. Országos Nyugdíjas Parlament ( ONyP )

nyilvános egyeztető és konzultációs intézmény

megalakítását követeli

2019. február 08.-án ülésezett III. Országos Nyugdíjas Parlament. Az ONyP-ben a megyék küldöttei, az idősek országos hatókörű szervezeteinek képviselői, a meghívott szakértők és  vendégek vettek részt.

A III. parlamenten az ország minden megyéjéből és Budapestről több mint négyszáz küldött volt jelen, akik „lefedték” az egész országot. Az ülésen minden ellenzéki parlamenti és parlamenten kívüli párt képviseltette magát. Az Országos Polgári Nyugdíjas Szövetség kivételével jelen volt a többi Nyugdíjas tömörülés vezetője, köztük a NYOSZ és a NYOK elnöke is. Sajnálatos, hogy a Fidesz Magyar Polgári Párt és a KDMP érdeklődését nem keltette fel a rendezvény. Nem képviseltette magát az illetékes kormányzati szerv sem. Somogy megyét  20 fő képviselte, melynek tagja volt Stikel Jánost a Szövetségünk elnöke és Fülep Istvánt a Szövetség Déli-régió alelnöke.

A Somogy megyei parlamenti tagok az alábbi két pontban megfogalmazottakat jelölték meg a legsürgősebben megoldandónak:

1. Az év elejei nyugdíjemelés mértékének meghatározásakor, a prognosztizált infláció nagyságának figyelembevételén túl, a várható bérkiáramlásának mértékét is vegyék figyelembe. (vegyes indexálás)

2. A Kormány és az idősek önszerveződéseinek képviselőivel jöjjön létre egy rendszeres, kiszámítható, nyilvános egyeztető és konzultációs intézmény.

Karácsony Mihály az ONYP elnöke beszámolt a II. parlament óta végzett munkáról. Beszámolójában számot adott arról, hogy hányszor és milyen módon igyekeztek a kormány figyelmét felhívni a nyugdíjasok helyzetével kapcsolatos megoldandó feladatokra. Ezek a módszerek többnyire sajtótájékoztatók, nyilatkozatok, a kormányfőnek írt levelek voltak, melyek értékelése szerint hidegen hagyták a kormányt és magát a kormányfőt is. Ennek hatására számottevő eredményt nem sikerült elérni az elmúlt évben.

A hozzászólások a 29 kérdéskörben szerteágazóak voltak. A megyéket és Budapestet képviselő küldöttek zömmel tényszerűen, de határozottan kérték vagy inkább követelték az általuk fontosnak tartott probléma kezelését, megoldását. Voltak akik az elkeseredés hangján érzelmileg túlfűtötten mondták el véleményüket a nyugdíjas társadalom jelenlegi helyzetéről.   A somogyi küldöttek által képviselt két nagyon fontos témával szinte mindenki egyetértett. Meg kell változtatni a jelenlegi nyugdíjrendszert és ki kell követelni a kormánytól egy érdekegyeztető fórum létrehozását.

Szinte minden felszólaló elmondta, hogy a nyugdíjasok nagyobbik része folyamatosan elszegényedik, növekszik a nyugdíjas szegénység. Nem megfelelő az egészségügyi ellátás.

Kiemelten foglalkoztak a nyugdíjasok elmagányosodásával, melynek érdekében sürgősen tenni kell. Ezt is egy nagyon fontos megoldandó kérdésként kell kezelni.

Kérdőjeleket vetettek fel bennem   pártokat képviselők hozzászólásai, melyben kivétel nélkül „ keblükre ölelték „ a nyugdíjas társadalmat. Csak halkan jegyzem meg, hogy ebben az évben lesz az Európai Unió Parlamentjének megválasztása és az önkormányzati választások. Jóindulatú leszek, és őszintének és nem politikai haszonszerzésnek értékelem a részükről elhangzottakat.

Az kétségkívüli tény, hogy az Országos Nyugdíjas Parlament ellenzéki színezetű. Ugyanakkor joggal vetődik fel a kérdés, ha a kormánypártok és a kormány ezt a parlamentet nem tartják hitelesnek, vagy partnernek, akkor miért nem tettek eddig lépéseket egy a nyugdíjas parlament által is kiemelten követelt a Kormány és az idősek önszerveződéseinek képviselőivel  létre jövő  rendszeres, kiszámítható, nyilvános egyeztető és konzultációs intézmény létrehozására és működtetésére. A nyugdíjas parlament szerint a most működő Idősügyi Tanács nem hiteles képviselője a nyugdíjas társadalomnak.

A kormányoldal távolmaradása a III. Országos Nyugdíjas Parlament iránt megnyilvánuló érdektelensége csak megerősítette a jelenlévőkben és a küldöttek által képviselt nagyon jelentős nyugdíjas tömeget abban, hogy a korábbiaktól sokkal erőteljesebben, a tényszerűség és a demokratikus „játék szabályokat”  betartva irányítsa rá a figyelmet a nyugdíjas társadalom problémáira.

Stikel János

Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetsége

elnöke

Az Országos Nyugdíjas Parlament

Somogy megyei csoportjának

tagja

A teljes anyag a „LETÖLTHETŐ ANYAGOK” könyvtárban olvasható!

 

    iwiw facebook twitter kedvencekhez nyomtatási képCikk nyomtatása


« VISSZA

 

Letölthető anyagok
1% felajánlása
AKTUALITÁSOK
Sinopharm: Igen? Nem? Szövetségünk elnökségének javaslatai, kérései Orbán Viktor Magyarország miniszterelnökéhez    
Általános | 2021.06.20.
Szövetségünk elnöksége 2021. június 18.-án levelet küldött Orbán Viktor Magyarország miniszterelnökének. Tartalmát indokolja, hogy a koronavírus elleni oltásnál használt kínai Sinopharm vakcinával kapcsolatban rendkívül ellentmondásos információk hangzanak el nemzetközi és hazai szakemberek, valamint politikusok részéről. Nem tisztul, inkább zavarosabb a kép abban a tekintetben, hogy a 60 év feletti lakosság körében mennyire hatásos a Sinopharm vakcina.
Felhívás! Ezüst Nyár 2021 Somogyi Szépkorúak Tábora    
Általános | 2021.05.14.
Mit várok a kr.u. 2021. esztendőtöl?    
Általános | 2020.12.29.
Most 2020 végén nagyon egyszerű a válasz a címben feltett kérdése. Semmit nem várok jobban, mint hogy eltűnjön az életünkből a rettegett vírus
Vajon megőrizték e 2011-2020 között a nyugdíjak a vásárló értéküket! ( rövidített változat )    
Általános | 2020.12.25.
Tíz év telt el azóta, hogy a nyugdíjasok életszínvonalának megőrzése érdekében törvény született az infláció követő nyugdíjemelésről….
Vásárlási időzóna    
Általános | 2020.11.25.
Újabb, a koronavírus járvány lassítását és az idősek védelmét szolgáló intézkedés lépett életbe. A kormány az Idősek Tanácsa javaslatára keddtől ismét bevezette az idősek - vagyis a 65 év felettiek - vásárlási sávját. Sajnos ezzel kapcsolatosan bekövetkezett az a helyzet, amely előre kiszámítható volt.
LEGÚJABB KÉPEK
 
 
 
 
 
 
 
 
A szépkorúak és az elismerésben részesültek egészségére 
 
 
 
Elköszönés Balázs Gézánétól a Szövetség elnökségi tagjától 
 
EMLÉKLAP Fonói Őszi Fény Nyugdíjas Klubnak 
 
EMLÉKLAP Nagyberki Pedagógus Kórus 
 
EMLÉKLAP Kisgyalánért Egyesület Nőegylet 
 
EMLÉKLAP Balatonszentgyörgyi Margaréta Nyugdíjas Egyesület 
 
EMLÉKLAP Törökkoppányi Nyugdíjas Klub 
 
EMLÉKLAP Sávolyi Dalkör 
 
KOVÁCS LAJOS Emlékplakett 8. Kaposmérői Nyugdíjas Klub  
 
KOVÁCS LAJOS Emlékplakett 7. Somogysárdi Ezüstfenyő Nyugdíjas Klub  
 
KOVÁCS LAJOS Emlékplakett 6. Lábodi Hölgykoszorú Nyugdíjas Klub  
 
KOVÁCS LAJOS Emlékplakett 5. Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet Nyu 
 
KOVÁCS LAJOS Emlékplakett Nyugdíjasok Kaposvári Egyesülete 
 
KOVÁCS LAJOS emlékplakett Nagyatádi Konzervgyári Szakszervezeti Nyugdíjas Klub 
 
Vida Irén EMLÉKLAP Törökkoppányi Nyugdíjas Klub