Hírlevél
BEMUTATKOZÁS SZERVEZETEINK AKTUALITÁSOK ESEMÉNYEK TAGSZERVEZETEINKTŐL GALÉRIA LINKEK ELÉRHETŐSÉG DÍJAZOTTAK GÁLÁK
AKTUALITÁSOK
Ülésezett a III. Országos Nyugdíjas Parlament    
Általános | 2019.02.22.
2019. február 08.-án ülésezett III. Országos Nyugdíjas Parlament. Az ONyP-ben a megyék küldöttei, az idősek országos hatókörű szervezeteinek képviselői, a meghívott szakértők és vendégek vettek részt. A III. parlamenten az ország minden megyéjéből és Budapestről több mint négyszáz küldött volt jelen, akik „lefedték” az egész országot.

 

 

A III. Országos Nyugdíjas Parlament ( ONyP )

nyilvános egyeztető és konzultációs intézmény

megalakítását követeli

2019. február 08.-án ülésezett III. Országos Nyugdíjas Parlament. Az ONyP-ben a megyék küldöttei, az idősek országos hatókörű szervezeteinek képviselői, a meghívott szakértők és  vendégek vettek részt.

A III. parlamenten az ország minden megyéjéből és Budapestről több mint négyszáz küldött volt jelen, akik „lefedték” az egész országot. Az ülésen minden ellenzéki parlamenti és parlamenten kívüli párt képviseltette magát. Az Országos Polgári Nyugdíjas Szövetség kivételével jelen volt a többi Nyugdíjas tömörülés vezetője, köztük a NYOSZ és a NYOK elnöke is. Sajnálatos, hogy a Fidesz Magyar Polgári Párt és a KDMP érdeklődését nem keltette fel a rendezvény. Nem képviseltette magát az illetékes kormányzati szerv sem. Somogy megyét  20 fő képviselte, melynek tagja volt Stikel Jánost a Szövetségünk elnöke és Fülep Istvánt a Szövetség Déli-régió alelnöke.

A Somogy megyei parlamenti tagok az alábbi két pontban megfogalmazottakat jelölték meg a legsürgősebben megoldandónak:

1. Az év elejei nyugdíjemelés mértékének meghatározásakor, a prognosztizált infláció nagyságának figyelembevételén túl, a várható bérkiáramlásának mértékét is vegyék figyelembe. (vegyes indexálás)

2. A Kormány és az idősek önszerveződéseinek képviselőivel jöjjön létre egy rendszeres, kiszámítható, nyilvános egyeztető és konzultációs intézmény.

Karácsony Mihály az ONYP elnöke beszámolt a II. parlament óta végzett munkáról. Beszámolójában számot adott arról, hogy hányszor és milyen módon igyekeztek a kormány figyelmét felhívni a nyugdíjasok helyzetével kapcsolatos megoldandó feladatokra. Ezek a módszerek többnyire sajtótájékoztatók, nyilatkozatok, a kormányfőnek írt levelek voltak, melyek értékelése szerint hidegen hagyták a kormányt és magát a kormányfőt is. Ennek hatására számottevő eredményt nem sikerült elérni az elmúlt évben.

A hozzászólások a 29 kérdéskörben szerteágazóak voltak. A megyéket és Budapestet képviselő küldöttek zömmel tényszerűen, de határozottan kérték vagy inkább követelték az általuk fontosnak tartott probléma kezelését, megoldását. Voltak akik az elkeseredés hangján érzelmileg túlfűtötten mondták el véleményüket a nyugdíjas társadalom jelenlegi helyzetéről.   A somogyi küldöttek által képviselt két nagyon fontos témával szinte mindenki egyetértett. Meg kell változtatni a jelenlegi nyugdíjrendszert és ki kell követelni a kormánytól egy érdekegyeztető fórum létrehozását.

Szinte minden felszólaló elmondta, hogy a nyugdíjasok nagyobbik része folyamatosan elszegényedik, növekszik a nyugdíjas szegénység. Nem megfelelő az egészségügyi ellátás.

Kiemelten foglalkoztak a nyugdíjasok elmagányosodásával, melynek érdekében sürgősen tenni kell. Ezt is egy nagyon fontos megoldandó kérdésként kell kezelni.

Kérdőjeleket vetettek fel bennem   pártokat képviselők hozzászólásai, melyben kivétel nélkül „ keblükre ölelték „ a nyugdíjas társadalmat. Csak halkan jegyzem meg, hogy ebben az évben lesz az Európai Unió Parlamentjének megválasztása és az önkormányzati választások. Jóindulatú leszek, és őszintének és nem politikai haszonszerzésnek értékelem a részükről elhangzottakat.

Az kétségkívüli tény, hogy az Országos Nyugdíjas Parlament ellenzéki színezetű. Ugyanakkor joggal vetődik fel a kérdés, ha a kormánypártok és a kormány ezt a parlamentet nem tartják hitelesnek, vagy partnernek, akkor miért nem tettek eddig lépéseket egy a nyugdíjas parlament által is kiemelten követelt a Kormány és az idősek önszerveződéseinek képviselőivel  létre jövő  rendszeres, kiszámítható, nyilvános egyeztető és konzultációs intézmény létrehozására és működtetésére. A nyugdíjas parlament szerint a most működő Idősügyi Tanács nem hiteles képviselője a nyugdíjas társadalomnak.

A kormányoldal távolmaradása a III. Országos Nyugdíjas Parlament iránt megnyilvánuló érdektelensége csak megerősítette a jelenlévőkben és a küldöttek által képviselt nagyon jelentős nyugdíjas tömeget abban, hogy a korábbiaktól sokkal erőteljesebben, a tényszerűség és a demokratikus „játék szabályokat”  betartva irányítsa rá a figyelmet a nyugdíjas társadalom problémáira.

Stikel János

Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetsége

elnöke

Az Országos Nyugdíjas Parlament

Somogy megyei csoportjának

tagja

A teljes anyag a „LETÖLTHETŐ ANYAGOK” könyvtárban olvasható!

 

    iwiw facebook twitter kedvencekhez nyomtatási képCikk nyomtatása


« VISSZA

 

Letölthető anyagok
1% felajánlása
AKTUALITÁSOK
Ezüst Nyár 2019 Somogyi Szépkorúak Tábora    
Általános | 2019.03.07.
Az Elnökség február 20. ülésén döntött arról, hogy kellő létszámú jelentkező esetén ebben az évben is megtartja a TÁBORT.
Ülésezett a III. Országos Nyugdíjas Parlament    
Általános | 2019.02.22.
2019. február 08.-án ülésezett III. Országos Nyugdíjas Parlament. Az ONyP-ben a megyék küldöttei, az idősek országos hatókörű szervezeteinek képviselői, a meghívott szakértők és vendégek vettek részt. A III. parlamenten az ország minden megyéjéből és Budapestről több mint négyszáz küldött volt jelen, akik „lefedték” az egész országot.
MENNYI AZ ANNYI 2019 A 2018-19 évi nyugdíjemelés ellentmondásai, igazságtalansága Összevetés a somogyi öregségi nyugdíjakkal    
Általános | 2019.01.15.
Alapvetés: Mivel az átlag információ minden nyugdíjas zsebéből nagyjából azonos összeget vesz ki, akkor forintosítva egyforma összeget is kell visszatenni!
Három hónap kilenc megyei szintű rendezvény 2018 második félévében    
Általános | 2018.12.03.
Minden évben hagyományosan a Szövetség naptárának második féléve bővelkedik eseményekben. Így volt ez 2018-ban is. A rendezvények sorát augusztus 04.-én megtartott „Reuma Kúra 2018” Játékos Sportverseny nyitotta és a Somogyi Szépkorúak II. Dalos Találkozója zárta november 14.-én. E két időpont között kilenc megyei szintű programot kínáltunk tagszervezeteink tagságának.
Vegyes aktualitások 2018 második félévéről    
Általános | 2018.07.05.
Elnökségünk júniusi ülésén megtárgyalta a 2018 második félévre tervezett programokat, az ezekkel kapcsolatos szervezési tennivalókat.Döntés született a rendezvények helyszíneiről és időpontjairól.Az előttünk álló félévben a Szövetség 9 megyei szintű rendezvényt tervezett és szervez. Sokszínű programokban gazdag félév elé nézünk.
LEGÚJABB KÉPEK
Nyugdíjasok Buzsáki Egyesülete 
 
 
 
Tüskevári Nyugdíjas Klub 
 
 
 
 
 
 
 
Berzencei Borostyán Nyugdíjas Klub 
 
Nagy István Magyaregresi Együtt-Egymásért Nyugdíjas Klub 
 
Kaposszerdahelyi Nyugdíjas Egyesület 
 
Gyékényesi Margaréta Nyugdíjas Klub 
 
 
 
Kaposvári Harmónia Énekegyüttes 
 
 
 
Csurgói Őszirózsa Nyugdíjas Klub 
 
 
 
Balatonfenyvesi Ezüstfenyő Nyugdíjas Egyesület Népdalköre 
 
Utasiné Kenderák Tímea a Taszári Rozmaring Kórus művészeti vezetője 
 
Kőröshegyi Nyugdíjas Klub  
 
Karádi Szivárvány Nyugdíjas Klub  
 
Baranyai Éva a Balatonfenyvesi Ezüstfenyő Nyugdíjas Egyesület elnöke