Hírlevél
BEMUTATKOZÁS SZERVEZETEINK AKTUALITÁSOK ESEMÉNYEK TAGSZERVEZETEINKTŐL GALÉRIA LINKEK ELÉRHETŐSÉG DÍJAZOTTAK GÁLÁK
AKTUALITÁSOK
Három a magyar igazság??    
Általános | 2016.03.11.
Elutasító választ kaptunk a decemberi nyugdíj emelésről szóló, Orbán Viktor miniszterelnöknek - immár harmadszorra – küldött levelünkre, melyben a jelenlegi rendszer felülvizsgálatát és megváltoztatását kértük.

Harmadszor is elutasították a Szövetségünk kérését.

Szövetségünk a közelmúltban tartotta elnökségi ülését. Önálló napirend keretében megvitattuk az Orbán Viktor miniszterelnöknek 2015 decemberében a nyugdíjak reálértékének megőrzésével kapcsolatban írt levelünkre érkezett választ és kialakítottuk ezzel kapcsolatos véleményünket, válaszlevelünk tartalmát. ( A miniszterelnöknek decemberben írt levelünk a „LETÖLTHETŐ ANAYAGOK” könyvtárban olvasható és letölthető! )

Levelünkre a kormányzati munkamegosztásnak megfelelően Fűrész Tünde az Emberi Erőforrások Minisztériuma család-és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára válaszolt.

Válaszlevelében nem értett egyet a javaslatunkkal, melyet azzal indokolt hogy:

- A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer alapvetően a biztosítási elvre épül, így a nyugdíj összegének arányosnak kell lennie az aktív pálya során nyújtott biztosítási teljesítménnyel. Az arányosságnak nem csak a nyugdíj megállapításakor, hanem annak folyósítása teljes időtartama alatt fenn kell állnia. Véleménye szerint javaslatunk szociális töltetű elemeket tartalmaz, melyet a jelenlegi nyugdíjemelési rendszer nem bír el.

- Nem értett egyet azzal sem, hogy  a nyugdíjak nem őrzik meg a vásárlóértéküket. Ezt egy részletes KSH adatokra támaszkodó kimutatással támasztotta alá, melyek átlag nyugdíj emelésen alapulnak. E kimutatás szerint a nyugdíjak reálértéke 2010-2015 időszakában 8,4%-al emelkedett. Így a nyugdíjak a kormányzati akarattal összhangban nem csak megőrizték az elmúlt öt évben a vásárló értéküket, hanem még emelkedtek is az átlagszámítások szerint.

Elnökségünk 2016. február 23.-i ülésén részletesen foglalkozott a válaszlevél elutasító indoklásával, az abban leírt KSH adatokkal.

Testületünk egyöntetűen úgy ítélte meg, hogy a válaszlevelében felsorakoztatott indokok és az azt alátámasztó adatok nem cáfolják a miniszterelnök úrnak írt levelünkben megfogalmazottakat. Nevezetesen azt, hogy az öregségi nyugdíjasok 2/3-nál nem valósul meg az a kormányzati döntés, hogy a nyugdíjak megőrizzék a reálértéküket. A számításaink azt bizonyították, hogy az országos átlag alatti nyugdíjak ( az öregségi nyugdíjban részesülők 63%-a ) a nyugellátás mértékétől függően , de folyamatosan veszítenek a reálértékükből, melynek következtében a nyugdíjasok zömének folyamatosan csökken az életszínvonala. Ebből következik, hogy a tervezett infláció mértékével történő „egyen százalékos nyugdíj emelés” nem alkalmas a nyugdíjasok döntő többségénél a nyugdíj reálértékének a megőrzésére.

Ezért az elnökség a helyettes államtitkár asszony válaszát nem tartja kielégítőnek és elfogadhatónak!

Fűrész Tünde helyettes államtitkár asszony levele és a Szövetség elnökségének válaszlevele a „LETÖLTHETŐ ANYAGOK” könyvtárban olvasható és letölthető!!

Elnökség

 

    iwiw facebook twitter kedvencekhez nyomtatási képCikk nyomtatása


« VISSZA

 

Letölthető anyagok
1% felajánlása
AKTUALITÁSOK
PORGRAMOK 2024    
Általános | 2024.04.15.
Szövetségünk 2024 április 04.-én tartotta Küldöttgyűlését. A küldöttek az előírt napirendek között elfogadták az elnökség 2024 évre ajánlott munkaprogramját, benne a tagszervezetek felé javasolt pályázatokat és versenyeket.
Isten veled Elnök Úr! Isten Veled Gyenesei Pista!    
Általános | 2024.04.15.
Mint ismeretes előttetek, Dr. Gyenesei István a 30. éves SOMOGYÉRT Egyesület elnöke, türelemmel viselt súlyos betegség következtében március 21.-én elhunyt. Április 06.-án Kaposváron helyezték végső nyugalomba. A gyászszertartáson a SOMOGYÉRT Egyesület és a Szövetségünk nevében Stikel János mondott búcsúzó beszédet.
Nagy segítség számunkra a személyi jövedelemadó 1%.-nak felajánlása    
Általános | 2024.01.22.
Nagy segítség számunkra a személyi jövedelemadó 1%.-nak felajánlása
Legördült a függöny 2023-ban    
Általános | 2023.12.23.
Siófokon a Szépkorúak Hónapja rendezvény sorozat zárásaként megtartott vegyes műfajú gálával véget ért a Szövetség 2023. második féléves programja, amely hat vármegyei szintű rendezvényt foglalt magába. A sokszínű több programot is felsorakoztató rendezvények szövetségünk tagságának túlnyomó többségét aktivizálták. Közel kétezer szépkorú társunk volt tevékeny résztvevője a tartalmas, változatos és szórakoztató eseményeknek.
Bővülő, színesedő programok 2023.-ban    
Általános | 2023.11.20.
A 2023 évi programban hat versenyt hirdettünk meg. Általánosságban elmondható, hogy van létjogosultsága ezeknek a versenyeknek. A programok több száz nyugdíjas társunkat aktivizált, mozgatott meg
LEGÚJABB KÉPEK
Ulrich Róbert a csurgói Viktor Kft. igazgatója Díszoklevél 
 
Gál Istvánné Mezőcsokonya Díszoklevél 
 
 
 
Gyurik Attila Fiad polgármestere Díszoklevél 
 
Tóth Gergely a CE Plaza Hotel tulajdonosa Díszoklevél 
 
Tóth Lajosné Nágocs Szövetségben a Szépkorúakért Díj 
 
Székely Lászlóné Somogysárd Díszoklevél  
 
Pápa Erzsébet Csurgó Díszoklevél 
 
Márkus Ferencné Várda Díszoklevél 
 
Majzik Gyuláné Mezőcsokonya Díszoklevél 
 
László Vilmosné a Várda Díszoklevél 
 
Kovács Ferenc Szentgáloskér Díszoklevél 
 
Joós Ferencné Nagyatád Díszoklevél  
 
Horváth Győző Iharos polgármestere Díszoklevé 
 
Fülöp Magdolna Csombárd Díszoklevél 
 
Éder Erzsébet Kaposvár Díszoklevél 
 
Dékány Lászlóné Csombárd Diszoklevél 
 
Huszti Gábor Somogy Vármegye Közgyűlés alelnöke Szövetség Dísz Tagja 
 
 
 
Verb Józsefné Zselickislak Szövetségben a Szépkorúakért Díj