Hírlevél
BEMUTATKOZÁS SZERVEZETEINK AKTUALITÁSOK ESEMÉNYEK TAGSZERVEZETEINKTŐL GALÉRIA LINKEK ELÉRHETŐSÉG DÍJAZOTTAK GÁLÁK
AKTUALITÁSOK
Mennyi az annyi? Megőrzik e a nyugdíjak a vásárló értéküket 2016-ban az 1.6%-os nyugdíjemelés után? Harmadik levél Orbán Viktor miniszterelnöknek    
Általános | 2015.12.20.
A kormány szándéka ellenére az infláció mértékével megemelt nyugdíjak nem őrzik meg vásárló értéküket. Erről panaszkodott nagyon sok nyugdíjas társunk az elnökség tagjainak. Hol nyomdafestéket nem tűrő hangom, hol finomabb stílusban bírálták a nyugdíjemelés jelenlegi rendszerét elvét és mértékét. Ezen vélemények hatására döntött úgy elnökségünk, hogy e témában harmadszor is levelet küldünk Orbán Viktor miniszterelnöknek.

Elnökségünk az elmúlt években folyamatosan foglalkozott azzal a kormányzati akarattal és állásponttal, mely szerint az inflációval emelt nyugdíjak megőrzik e reálértéküket.

Az elsősorban gyakorlati tapasztalatokra építő véleményünk évek óta változatlan abban a tekintetben, hogy a kormány által prognosztizált éves általános inflációval megegyező nyugdíj emelés nem őrzi meg a nyugdíjak vásárló értékét. Ebből fakadóan az idős emberek döntő többsége a nyugdíjas létet egy folyamatos életszínvonal és életminőség romlásaként élik meg.

Az elmúlt négy évben kétszer írtunk levelet a Orbán Viktor miniszterelnöknek. 2012-ben és 2015-ben.

E két levélre azonban érdemi reakció nem történt!

( A levelek és válaszlevél a „LETÖLTHETŐ ANYAKOK”  könyvtárban elolvasható és letölthető! )

Szövetségünk elnöksége a tagságunktól beérkezett vélemények javaslatok hatására, novemberi ülésén részletesen elemezte a 2016 évi 1,6%-os nyugdíjemelésnek az egyes nyugdíjas rétegekre gyakorolt hatását és részletes számításokkal támasztotta alá, hogy a „százalékos egyen emelés” az országos átlag alatti nyugdíjak esetében nem őrzi meg a vásárló  értékét, így ezen körbe esők életszínvonala tovább csökken.

( A részletes adatokat a két melléklet tartalmazza, amely a„LETÖLTHETŐ ANYAKOK”  könyvtárban megtalálhatóak. )

Arról döntöttünk, hogy ismételten jelezni kell a Orbán Viktor miniszterelnök  felé, hogy a probléma változatlanul fenn áll és javasoljuk, hogy a nyugdíjemelés elveit újra kell gondolni és meg kell változtatni.

A Szövetség álláspontja továbbra is,  az, hogy:

  1. A tervezett infláció mértékével megegyező nyugdíj emelés az országos átlag alatti nyugdíjak esetében nem őrzi meg a nyugdíjak vásárlóértékét!
  2. Szükséges a nyugdíjemelés elveinek újragondolása és átalakítása törvényi újraszabályozása!

A Szövetség elnökségének számokkal, alátámasztott megállapításait az alábbi adatok és következtetések is igazolják:

( az alapadatok a KSH-tól és az Országos Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól származnak, a honlapjaikon mindenki által hozzáférhetőek. )

Az öregségi nyugellátásban részesülők összetétele a havi nyugdíj összege szerint:

Az öregségi nyugdíjban részesülők száma 2015-ben: 2 023000 fő

-  60% nyugdíja nem éri el a 100 000.-forint/fő/hó-t; ( ebből 110 000 nyugdíjasnak 60             ezer forint alatt, vagy akörül              van az ellátása )

-  700 000 fő nyugdíja meghaladja a 100 000.-forint/hó-t

-  101 000 fő nyugdíja meghaladja a 200 000.-forint/hó-t

  1. Az öregségi nyugellátásban részesülők közel 2/3-nak a havi nyugdíja nem éri el az országos átlagot, 60% esetében messze elmarad attól! Az öregségi nyugellátásban részesülők 1/3-nak nyugdíja haladja meg az országos átlagot!
  2. A fenti arányokból következik, hogy - megengedve, de nem elfogadva azt a kormányzati véleményt, hogy az infláció mértékével emelt nyugdíjak megőrzik a reálértéküket – az öregségi nyugellátásban részesülők két harmadának évről évre csökken az életszínvonala, 1/3-nak pedig különböző mértékben ugyan de növekszik.
  3. A fenti ténymegállapításokból és tényszerű adatokból következik, hogy a jelenlegi, infláció mértékétől függő „egyen százalékos nyugdíjemelés” logikája rossz és nem biztosítja az átlag alatti nyugdíjjal rendelkezők életszínvonalának megőrzését. Ez pedig a nyugdíjasok 2/3-t érinti, az az a döntő többségét.

A Szövetség elnöksége véleménye szerint – mely számításokon alapul - az infláció minden nyugdíjasnak megközelítőleg ugyan akkora összeget vesz ki a pénztárcájából, ezért a nyugdíjemeléssel mindenkinek egyforma összeget kell vissza is tenni ha a kormány érvényesíteni akarja azt az elvet, hogy a nyugdíjemeléssel a nyugdíjak megőrizzék a vásárlóértéküket!!!

Ezért is javasoltuk immáron harmadszor, hogy s nyugdíjemelés jelenlegi rendjét szabályozó jogszabályt vizsgálják felül és az általunk tett javaslat figyelembe vételével változtassák meg!

( A miniszterelnöknek írt levelünk a„LETÖLTHETŐ ANYAKOK”  könyvtárban megtalálhat és letölthető. )

Lényeges megjegyzések:

Több az országos átlagnyugdíjtól lényegesen magasabb nyugdíjjal rendelkező nyugdíjas társunk indulatosan fejezte ki ellenvéleményét azzal a javaslatunkkal kapcsolatosan, hogy minden nyugdíj egyforma összeggel a infláció átlagnyugdíjra vonatkozó forintosított összegével emelkedjen.

Elnökségünk természetesnek és teljesen rendjén valónak tartja, hogy a nyugdíjak nagyságában tükröződni kell az illető aktív évei nyugdíjat meghatározó és befolyásoló mutatóinak. Mint az iskolai végzettség, jövedelme nagysága, járulékfizetés nagysága, az illető beosztása stb.

Javaslatunkban szó sincs arról, hogy azt szeretnénk, hogy mindenkinek egyforma legyen a nyugdíja!

De!

-  Nyugdíjba vonuláskor mindenki kap egy összeget, ami  megfelelően van                    differenciálva. Ez kifejezi az aktív évei      nyugdíjat meghatározó és befolyásoló        mutatóit;

-  Akkor, amikor a kormányzati cél a nyugdíjak vásárló értékének a megőrzése, a          kisnyugdíjasokkal szemben         méltánytalan a jelenlegi nyugdíjemelési rendszer.    Minden évben tovább nyílik a „nyugdíjas olló”

Akik ma indulatoskodnak, vagy nem értik, vagy nem akarják érteni javaslatunkat. Még soha nem gondolták végig a jelenlegi nyugdíjemelési elv igazságtalanságát! Ezen túlmenően hiányzik belőlük a nyugdíjas társaik iránti szolidaritás!

Kérjük, hogy gondolják végig mit javaslunk!

Szövetségünk nem az országos átlag feletti nyugdíjak miatt emeli fel szavát ( a nyugdíjasok 1/3-a ). Sőt egyetért azzal, hogy ezek a nyugdíjak a rendjén valók és ezek a nyugdíjak biztosíthatják a megfelelő életszínvonalat, életminőséget, gondtalan nyugdíjas éveket, amelyre joggal vágynak a szépkorúak!

Mi azok érdekében emeljük fel szavunkat és fogalmazzuk meg javaslatunkat, akik a nyugdíjas társadalom 2/3-t alkotják, ezek pedig az országos átlag alatti nyugdíjjal rendelkezők, közismert szóhasználattal élve „kisnyugdíjasok"! Az pedig - a számok súlya alatt- belátható, hogy ők teszik ki a nyugdíjas társadalom döntő többségét!!!

Az infláció növelte kiadás a nyugdíjas takarító nőnek sem lesz kevesebb és a nyugdíjas vezérigazgatónak sem lesz több!!

Szövetségünk elnöksége hangsúlyozza, hogy kritikai élű véleményünket és javaslatainkat a jó szándék és a szépkorúak iránt érzett felelősség érzetünk vezérli.

Abban a reményben fordulunk harmadszor is Orbán Viktor miniszterelnökhöz e témában, mert meggyőződésünk, hogy a nyugdíjemelés jelenlegi rendszerének megváltoztatásával, átalakításával érdemben foglalkozni szükséges.

Elnökség

    iwiw facebook twitter kedvencekhez nyomtatási képCikk nyomtatása


« VISSZA

 

Letölthető anyagok
1% felajánlása
AKTUALITÁSOK
Mennyit vesz ki az infláció a nyugdíjasok zsebéből és menyit tesz vissza a kormány „inflációkövető” nyugdíjemelése?    
Általános | 2017.06.04.
Szövetségünk 1991-ben történt megalakulása óta kiemelt figyelmet fordít a tagsága, de tágabb értelemben a somogyi nyugdíjasok érdekvédelmére, érdekképviseletére. Ez a feladat és célkitűzés az Alapszabályunkban is egyik kiemelt feladatként került megfogalmazásra. Az elnökségünk tevékenységének ez az oldala az elmúlt 5-6 évben felerősödött.
Telt házzal indul az " Ezüst Nyár 2017"    
Általános | 2017.03.06.
Nyílt levél Orbán Viktor miniszterelnökhöz és Magyarország kormányához    
Általános | 2017.01.09.
25 éve Önként Önzetlenül a Somogyi Szépkorúakért    
Általános | 2016.12.16.
25 éve Önként Önzetlenül a Somogyi Szépkorúakért1991. október 18. 10.00! Meghatározó és „történelmi dátum” Somogyország nyugdíjasainak életében. Ez az a nap, amikor először alakul meg a megye nyugdíjasait összefogó, tömörítő szövetség, amely a somogyi szépkorúak érdekeit hivatott képviselni.
Mozgalmas félév van mögöttünk. Megyei szintű rendezvények a 25 éves évforduló jegyében!    
Általános | 2016.12.05.
Szövetségünk életében már több éves hagyomány, hogy a megyei szintű zömmel rendezvények az év második felében kerülnek megrendezésre. Így volt ez 2016-ban is. Augusztustól november végéig hét, több éves, évtizedes múltra visszatekintő eseménysor kínált hasznos és kellemes programot szépkorú tagjainknak. Az év kiemelkedő eseménye volt a Szövetségünk megalakulása 25. évfordulója alkalmából rendezett Jubileumi Ünnepi Küldöttgyűlés!
LEGÚJABB KÉPEK
Szövetség emlékplakettjének adományozása Trunkó Ferenc támogatónak 
 
Szövetség emlékplakettjének adományozása a Somodori Hagyományőrző Egyesületnek 
 
Szövetség emlékplakettjének adományozása Domján Tamás támogatónak 
 
Szövetség emlékplakettjének adományozása Bánffy Lőrincné korábbi alelnöknek 
 
Szövetség emlékplakettjének adományozása Antalicz Istvánnénak a Szövetség korább 
 
Kovács Lajos Emlékplakett Borsos József alapító részére 
 
Kovács Lajos emlékplakett adományozása az alapító özvegyének. A plakettet átvesz 
 
Nyugdíjasok Lengyeltóti Egyesülete 
 
Nyugdíjasok Kaposvári Egyesülete. Átvevő: Kiss Jánosné az egyesület elnöke 
 
Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományúak Klubja. Átvevő: Pásztor István a klub  
 
Nagyatádi Cérnagyári Nyugdíjasok Klubja . Átvevő: Horváth Sándorné klub elnök 
 
Nagyatádi Konzervgyári Szakszervezeti Nyugdíjas Klub. Átvevő: Horváth József  
 
Marcali „Szivárvány” Városi Nyugdíjas Egyesület. Átvevő: Klujber  
 
Kaposvári „Zselic” Természetjáró Nyugdíjas Klub. Átvevő: Kis Gali 
 
Balatonlellei „Őszi Rózsa” Nyugdíjas Klub . Átvevő: Bihari József 
 
Csurgói Őszirózsa Nyugdíjas Klub. Átvevő: Balogh Csaba klub elnök 
 
Kovács Lajos emlékplakett adományozása az alapító szervezeteknek. Andocsi Nyugdí 
 
Pataki Sándor Taszár polgármestere a Szövetség új Dísz Tagja 
 
Pető László alelnök gratulál 
 
Ormai István Nagyatád polgármestere a Szövetség új Dísz Tagja