Hírlevél
BEMUTATKOZÁS SZERVEZETEINK AKTUALITÁSOK ESEMÉNYEK TAGSZERVEZETEINKTŐL GALÉRIA LINKEK ELÉRHETŐSÉG DÍJAZOTTAK GÁLÁK
AKTUALITÁSOK
Rendhagyó és hagyomány teremtő találkozó a polgármesterekkel    
Általános | 2015.07.03.
Szövetségünk nagyon fontosnak tartja, hogy jó kapcsolatot ápoljon a települések polgármestereivel, képviselő testületeivel a szépkorúak érdekében végzett munkánk eredményesebbé tételének érdekében! Szeretnénk ezt a kapcsolatot tovább erősíteni, ezért Szövetségünk történetében első alkalomra tanácskozásra hívta a megye településeinek azon polgármestereit, ahol működnek tagszervezeteink.

Rendhagyó és hagyományteremtő találkozó a polgármesterekkel

Megítélésünk és tapasztalataink szerint a nyugdíjas klubok,  egyesületek nagyon fontosak egy település életében. Olyan korosztálynak nyújtanak közösséget, akiknek talán a legnagyobb szüksége van erre. Mindenütt nagyon sok az egyedül élő idős ember, akinek talán egyetlen társasága a nyugdíjas szervezet. Itt kap olyan mentális feltöltődést, amely segít elviselni, feldolgozni a magányosság, az egészség megromlása okozta lelki traumákat.

Túlmenően ezen úgy tapasztaljuk, hogy a nyugdíjas szervezeteket a települések nagyon aktív közéleti szereplői is. A település vezetése mindenütt számíthat aktivitásukra, a település iránti szeretetükre.

Sajnos nem könnyű ma a civil szervezetek helyzete. Sokan a tagdíjon kívül csak az önkormányzat támogatására számíthatnak. Tisztában vagyunk az önkormányzatok anyagi helyzetével, lehetőségeivel. Köszönettel tartozunk a települések polgármestereinek, képviselő testületeinek, hogy segítik,  erkölcsileg, anyagilag is támogatják a szépkorúak szervezeteit.

Szövetségünk nagyon fontosnak tartja, hogy jó kapcsolatot ápoljon a települések polgármestereivel, képviselő testületeivel a szépkorúak érdekében végzett munkánk eredményesebbé tételének érdekében!

Szeretnénk ezt a kapcsolatot tovább erősíteni, ezért Szövetségünk történetében első alkalomra tanácskozásra hívta a megye településeinek azon polgármestereit, ahol működnek tagszervezeteink. Ezekre a találkozókra három helyszínen Hetesen, Nagyatádon és Balatonszemesen május és június hónapban három időpontban került sor.

E találkozókat kettős céllal szerveztük:

-  Célunk volt azoknak a teendőket, közös tennivalókat az áttekintése, amelyek segítik, erősítik a klubok, egyesületek munkáját. Áttekinteni, amiben kérjük az önkormányzatok segítségét, támogatását. Hogyan tudják segíteni a polgármesterek, képviselő testületek azt a törekvésünket, hogy minél több szépkorút vonjunk be a településen működő nyugdíjas szervezetek munkájába.

-   Szerettük volna részletesebben bemutatni a Szövetség felépítését, céljait azt a munkát, amelyet a szépkorúak érdekében végzünk.

Szövetségünk 138 szervezetével a megye 108 településén van jelen!

A 108 polgármester valamivel több mint fele tudott eleget tenni meghívásunknak. A távolmaradók közül sokan sajnálták, hogy nem tudnak eljönni munkahelyi és egyéb váratlan elfoglaltság miatt.

A közel egy órás bemutató prezentációt követően nagyon hasznos tapasztalatcserékkel folytatódtak és zárultak a két és fél órás találkozók!

A felszólalók mindegyike örömét fejezte ki, hogy lehetőségük volt a Szövetség részletesebb megismerésére. Meglepődésüknek adtak hangot a Szövetség nagyságrendje, szervezettsége és szerteágazó tevékenységével kapcsolatosan. Megerősítették azt a tapasztalatunkat, hogy a nyugdíjas szervezetek nagyon értékes civil szervezeti településüknek, akikre mindig lehet számítani. Egyetértettek abban, hogy szükséges lépéseket tenni annak érdekében, hogy minél több nyugdíjas legyen klubtag. Ehhez a saját eszközeikkel, lehetőségeikkel mindenféle segítséget megadnak. Hangsúlyozták, noha nem könnyű az önkormányzatok anyagi helyzete, lehetőségükhöz mértem anyagilag is támogatják a nyugdíjas szervezetet.

Több polgármester ajánlotta fel települése infrastruktúráját a Szövetség különböző rendezvényeihez. Várda polgármestere Varga András felajánlotta, hogy szívesen lenne házigazdája a júniusi elnökségi ülésünknek.

(Megjegyzés: Ez kihelyezett ülés azóta már lezajlott.)

A Szövetség elnöke kérte a polgármestereket, hogy fordítsanak kiemelt figyelmet a településük szépkorú lakosságára. Segítsék az egyesületi és klubvezetőket a tagépítési munkájukban. Ezzel kapcsolatosan az ősz folyamán mozgalmat indítanak, melyben kérik a polgármesterek és képviselő testületek aktív közreműködését.

Többen is megfogalmazták, hogy évente, legalább egy alkalommal szükség van a polgármesterek és a Szövetség vezetésének találkozójára tapasztalatcseréjére.

Szövetségünk elnöksége a három találkozó tapasztalataiból kiindulva megállapította, hogy jó és hasznos ötletnek bizonyult a találkozók megszervezése, mely kölcsönös előnyökkel jár.

Az ősz folyamán szeretnénk ismételten meghívni azon polgármestereket, akik a  három találkozón nem tudtak részt venni!

Elnökség

( néhány fotó a galériában látható )

    iwiw facebook twitter kedvencekhez nyomtatási képCikk nyomtatása


« VISSZA

 

Letölthető anyagok
1% felajánlása
AKTUALITÁSOK
Takács Gyula Versmondó Találkozó 2018    
Általános | 2018.03.14.
Takács Gyula Versmondó Találkozó 2018Szövetségünk ismét immáron nyolcadik alkalommal rendezi meg a "Takács Gyula" versmondó találkozót. tisztelegve ezzel is a somogyi költő óriás munkássága előtt
MENNYI AZ ANNYI 2018 Tények és következtetések a 2018 évi 3%-os infláció követő nyugdíjemelésről és ami még ezen túl mutat    
Általános | 2018.01.29.
Szövetségünk nem valaki ellen, hanem a nyugdíjasainkért fogalmazza meg jó szándékú kritikai észrevételeit, javaslatait a nyugdíjasok életszínvonalával és életminőségével kapcsolatosan. Ez a szellemiség a 27 év során nem változott. A nyugdíjasoknak is joga van jobban élni, ha az ország gazdasági helyzete ezt lehetővé teszi.
Pörgős volt 2017 második féléve    
Általános | 2017.12.19.
Hosszú idő óta hagyomány, hogy a Szövetség megyei szintű rendezvényeinek túlnyomó többsége az adott év második felére esik. Így volt ez 2017-ben is. Augusztus közepétől november közepéig nyolc olyan eseményt szerveztünk, amelynek mindegyike több száz résztvevőt, látogatót vonzott.
Mennyit vesz ki az infláció a nyugdíjasok zsebéből és menyit tesz vissza a kormány „inflációkövető” nyugdíjemelése?    
Általános | 2017.06.04.
Szövetségünk 1991-ben történt megalakulása óta kiemelt figyelmet fordít a tagsága, de tágabb értelemben a somogyi nyugdíjasok érdekvédelmére, érdekképviseletére. Ez a feladat és célkitűzés az Alapszabályunkban is egyik kiemelt feladatként került megfogalmazásra. Az elnökségünk tevékenységének ez az oldala az elmúlt 5-6 évben felerősödött.
Telt házzal indul az " Ezüst Nyár 2017"    
Általános | 2017.03.06.
LEGÚJABB KÉPEK
Nyugdíjasok Buzsáki Egyesülete 
 
Törökkoppányi Nyugdíjas Klub 
 
Nyugdíjasok Kaposvári Egyesülete Tiszta forrás kórus 
 
Kaposvár Dalárda 
 
Zákányfalui Együtt-Egymásért Nyugdíjas Klub 
 
Taszári Rozmaring Kórus 
 
Inkei Ibolya Nyugdíjas Klub 
 
Iharosberényi Nosztalgia Hagyományőrző Egyesület kórusa 
 
Nagyberényi Őszi Napfény Nyugdíjas Klub 
 
Szóládi Kékibolya Nyugdíjas Klub 
 
„Harmónia„ Kulturális Csoport 
 
Somogysárdi Ezüstfenyő Nyugdíjas Klub 
 
Tabi Őszi Napfény Nyugdíjas Klub 
 
Utasiné Kenderák Tímea, Taszári Rozmaring Kórus 
 
Marcali Szivárvány Városi Nyugdíjas Egyesület 
 
Táskai Asszonykórus és az utánpótlás 
 
Balatonszentgyörgyi Margaréta Nyugdíjas Egyesület 
 
Czeferner Józsefnét Nagybajom város polgármestere a gála védnöke 
 
Minden eladó sorban lévő leány pártában maradt