Hírlevél
BEMUTATKOZÁS SZERVEZETEINK AKTUALITÁSOK ESEMÉNYEK TAGSZERVEZETEINKTŐL GALÉRIA LINKEK ELÉRHETŐSÉG DÍJAZOTTAK GÁLÁK
AKTUALITÁSOK
Rendhagyó és hagyomány teremtő találkozó a polgármesterekkel    
Általános | 2015.07.03.
Szövetségünk nagyon fontosnak tartja, hogy jó kapcsolatot ápoljon a települések polgármestereivel, képviselő testületeivel a szépkorúak érdekében végzett munkánk eredményesebbé tételének érdekében! Szeretnénk ezt a kapcsolatot tovább erősíteni, ezért Szövetségünk történetében első alkalomra tanácskozásra hívta a megye településeinek azon polgármestereit, ahol működnek tagszervezeteink.

Rendhagyó és hagyományteremtő találkozó a polgármesterekkel

Megítélésünk és tapasztalataink szerint a nyugdíjas klubok,  egyesületek nagyon fontosak egy település életében. Olyan korosztálynak nyújtanak közösséget, akiknek talán a legnagyobb szüksége van erre. Mindenütt nagyon sok az egyedül élő idős ember, akinek talán egyetlen társasága a nyugdíjas szervezet. Itt kap olyan mentális feltöltődést, amely segít elviselni, feldolgozni a magányosság, az egészség megromlása okozta lelki traumákat.

Túlmenően ezen úgy tapasztaljuk, hogy a nyugdíjas szervezeteket a települések nagyon aktív közéleti szereplői is. A település vezetése mindenütt számíthat aktivitásukra, a település iránti szeretetükre.

Sajnos nem könnyű ma a civil szervezetek helyzete. Sokan a tagdíjon kívül csak az önkormányzat támogatására számíthatnak. Tisztában vagyunk az önkormányzatok anyagi helyzetével, lehetőségeivel. Köszönettel tartozunk a települések polgármestereinek, képviselő testületeinek, hogy segítik,  erkölcsileg, anyagilag is támogatják a szépkorúak szervezeteit.

Szövetségünk nagyon fontosnak tartja, hogy jó kapcsolatot ápoljon a települések polgármestereivel, képviselő testületeivel a szépkorúak érdekében végzett munkánk eredményesebbé tételének érdekében!

Szeretnénk ezt a kapcsolatot tovább erősíteni, ezért Szövetségünk történetében első alkalomra tanácskozásra hívta a megye településeinek azon polgármestereit, ahol működnek tagszervezeteink. Ezekre a találkozókra három helyszínen Hetesen, Nagyatádon és Balatonszemesen május és június hónapban három időpontban került sor.

E találkozókat kettős céllal szerveztük:

-  Célunk volt azoknak a teendőket, közös tennivalókat az áttekintése, amelyek segítik, erősítik a klubok, egyesületek munkáját. Áttekinteni, amiben kérjük az önkormányzatok segítségét, támogatását. Hogyan tudják segíteni a polgármesterek, képviselő testületek azt a törekvésünket, hogy minél több szépkorút vonjunk be a településen működő nyugdíjas szervezetek munkájába.

-   Szerettük volna részletesebben bemutatni a Szövetség felépítését, céljait azt a munkát, amelyet a szépkorúak érdekében végzünk.

Szövetségünk 138 szervezetével a megye 108 településén van jelen!

A 108 polgármester valamivel több mint fele tudott eleget tenni meghívásunknak. A távolmaradók közül sokan sajnálták, hogy nem tudnak eljönni munkahelyi és egyéb váratlan elfoglaltság miatt.

A közel egy órás bemutató prezentációt követően nagyon hasznos tapasztalatcserékkel folytatódtak és zárultak a két és fél órás találkozók!

A felszólalók mindegyike örömét fejezte ki, hogy lehetőségük volt a Szövetség részletesebb megismerésére. Meglepődésüknek adtak hangot a Szövetség nagyságrendje, szervezettsége és szerteágazó tevékenységével kapcsolatosan. Megerősítették azt a tapasztalatunkat, hogy a nyugdíjas szervezetek nagyon értékes civil szervezeti településüknek, akikre mindig lehet számítani. Egyetértettek abban, hogy szükséges lépéseket tenni annak érdekében, hogy minél több nyugdíjas legyen klubtag. Ehhez a saját eszközeikkel, lehetőségeikkel mindenféle segítséget megadnak. Hangsúlyozták, noha nem könnyű az önkormányzatok anyagi helyzete, lehetőségükhöz mértem anyagilag is támogatják a nyugdíjas szervezetet.

Több polgármester ajánlotta fel települése infrastruktúráját a Szövetség különböző rendezvényeihez. Várda polgármestere Varga András felajánlotta, hogy szívesen lenne házigazdája a júniusi elnökségi ülésünknek.

(Megjegyzés: Ez kihelyezett ülés azóta már lezajlott.)

A Szövetség elnöke kérte a polgármestereket, hogy fordítsanak kiemelt figyelmet a településük szépkorú lakosságára. Segítsék az egyesületi és klubvezetőket a tagépítési munkájukban. Ezzel kapcsolatosan az ősz folyamán mozgalmat indítanak, melyben kérik a polgármesterek és képviselő testületek aktív közreműködését.

Többen is megfogalmazták, hogy évente, legalább egy alkalommal szükség van a polgármesterek és a Szövetség vezetésének találkozójára tapasztalatcseréjére.

Szövetségünk elnöksége a három találkozó tapasztalataiból kiindulva megállapította, hogy jó és hasznos ötletnek bizonyult a találkozók megszervezése, mely kölcsönös előnyökkel jár.

Az ősz folyamán szeretnénk ismételten meghívni azon polgármestereket, akik a  három találkozón nem tudtak részt venni!

Elnökség

( néhány fotó a galériában látható )

    iwiw facebook twitter kedvencekhez nyomtatási képCikk nyomtatása


« VISSZA

 

Letölthető anyagok
1% felajánlása
AKTUALITÁSOK
Mennyit vesz ki az infláció a nyugdíjasok zsebéből és menyit tesz vissza a kormány „inflációkövető” nyugdíjemelése?    
Általános | 2017.06.04.
Szövetségünk 1991-ben történt megalakulása óta kiemelt figyelmet fordít a tagsága, de tágabb értelemben a somogyi nyugdíjasok érdekvédelmére, érdekképviseletére. Ez a feladat és célkitűzés az Alapszabályunkban is egyik kiemelt feladatként került megfogalmazásra. Az elnökségünk tevékenységének ez az oldala az elmúlt 5-6 évben felerősödött.
Telt házzal indul az " Ezüst Nyár 2017"    
Általános | 2017.03.06.
Nyílt levél Orbán Viktor miniszterelnökhöz és Magyarország kormányához    
Általános | 2017.01.09.
25 éve Önként Önzetlenül a Somogyi Szépkorúakért    
Általános | 2016.12.16.
25 éve Önként Önzetlenül a Somogyi Szépkorúakért1991. október 18. 10.00! Meghatározó és „történelmi dátum” Somogyország nyugdíjasainak életében. Ez az a nap, amikor először alakul meg a megye nyugdíjasait összefogó, tömörítő szövetség, amely a somogyi szépkorúak érdekeit hivatott képviselni.
Mozgalmas félév van mögöttünk. Megyei szintű rendezvények a 25 éves évforduló jegyében!    
Általános | 2016.12.05.
Szövetségünk életében már több éves hagyomány, hogy a megyei szintű zömmel rendezvények az év második felében kerülnek megrendezésre. Így volt ez 2016-ban is. Augusztustól november végéig hét, több éves, évtizedes múltra visszatekintő eseménysor kínált hasznos és kellemes programot szépkorú tagjainknak. Az év kiemelkedő eseménye volt a Szövetségünk megalakulása 25. évfordulója alkalmából rendezett Jubileumi Ünnepi Küldöttgyűlés!
LEGÚJABB KÉPEK
Szövetség emlékplakettjének adományozása Trunkó Ferenc támogatónak 
 
Szövetség emlékplakettjének adományozása a Somodori Hagyományőrző Egyesületnek 
 
Szövetség emlékplakettjének adományozása Domján Tamás támogatónak 
 
Szövetség emlékplakettjének adományozása Bánffy Lőrincné korábbi alelnöknek 
 
Szövetség emlékplakettjének adományozása Antalicz Istvánnénak a Szövetség korább 
 
Kovács Lajos Emlékplakett Borsos József alapító részére 
 
Kovács Lajos emlékplakett adományozása az alapító özvegyének. A plakettet átvesz 
 
Nyugdíjasok Lengyeltóti Egyesülete 
 
Nyugdíjasok Kaposvári Egyesülete. Átvevő: Kiss Jánosné az egyesület elnöke 
 
Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományúak Klubja. Átvevő: Pásztor István a klub  
 
Nagyatádi Cérnagyári Nyugdíjasok Klubja . Átvevő: Horváth Sándorné klub elnök 
 
Nagyatádi Konzervgyári Szakszervezeti Nyugdíjas Klub. Átvevő: Horváth József  
 
Marcali „Szivárvány” Városi Nyugdíjas Egyesület. Átvevő: Klujber  
 
Kaposvári „Zselic” Természetjáró Nyugdíjas Klub. Átvevő: Kis Gali 
 
Balatonlellei „Őszi Rózsa” Nyugdíjas Klub . Átvevő: Bihari József 
 
Csurgói Őszirózsa Nyugdíjas Klub. Átvevő: Balogh Csaba klub elnök 
 
Kovács Lajos emlékplakett adományozása az alapító szervezeteknek. Andocsi Nyugdí 
 
Pataki Sándor Taszár polgármestere a Szövetség új Dísz Tagja 
 
Pető László alelnök gratulál 
 
Ormai István Nagyatád polgármestere a Szövetség új Dísz Tagja